Доступність посилання

ТОП новини

Чим і як торгують ОРДЛО з окупованим Кримом


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

На сайті Кримської митниці є дані про експортно-імпортні операції з Україною. Як відомо, в Україні заборонена торгівля з окупованим Кримом. Але товари, які постачаються до Росії з окупованих територій Донбасу, за документами імпортуються з України. Отже саме цей товарообіг зафіксований у митній статистиці.

Тема українських товарів у магазинах окупованого півострова не нова. Блогери й журналісти публікують фото вітрин, а дехто й посилався на статистику російської митниці у Криму. Також звернули увагу на призначення вантажів із Криму, згідно даних Федеральної митної служби: певна кількість призначалася для України.

Проте офіційно ввезти з такими митними документами жоден комерційний вантаж до України неможливо. Існують, певно, контрабандні шляхи. Існують «сірі схеми», деякі контори пропонують послуги посередників у постачаннях до півострова. Зокрема, пропонує свої послуги з «технічного імпорту» фірма Import-Krim із російськими телефонами та українським хостінгом.

На сайті наголошують, що надають послуги «легального» імпорту до Криму
На сайті наголошують, що надають послуги «легального» імпорту до Криму

Контакти зазначені російські, та зареєстрований сайт у Києві
Контакти зазначені російські, та зареєстрований сайт у Києві

Та все одно це – не офіційна пряма торгівля між українським бізнесом та Кримом. Звідки ж тоді статистика, з’ясувалося під час роботи над темою вивозу вугілля з Окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) до Росії.

Звідки відомі цифри?

Порівнявши дані Держстату України зі статистикою Федеральної митної служби (ФМС) Росії, видання «Реальна газета» з’ясовувало кількість вугілля, яке було вивезене до Росії з непідконтрольних українському урядові територій Донбасу. Згідно з даними Держстату, в 2016 році антрацит із України в Росію не експортувався, а база даних митної статистики зовнішньої торгівлі на сайті ФМС свідчить про ввіз майже 1 мільйона тонн антрациту.

За даними Держстату, Україна не експортувала антрациту до Росії у 2016-му
За даними Держстату, Україна не експортувала антрациту до Росії у 2016-му

За даними Держстату, Україна не експортувала антрациту до Росії і в 2017 році
За даними Держстату, Україна не експортувала антрациту до Росії і в 2017 році

Та, за даними ФМС Росії, цього вугілля імпортовано майже мільйон тонн
Та, за даними ФМС Росії, цього вугілля імпортовано майже мільйон тонн

Частково це вугілля ввозилося «з України» до Криму – 13,6 тисячі тонн у 2016 році й 4,24 тисячі тонн за перше півріччя 2017-го. Таким само чином йде «експорт із України» й інших товарів. Загалом, згідно з даними митної статистки ФМС Росії, у 2016-му та з початку 2017 року обсяг торгівлі між окупованим Кримом та Окремими районами Донецької та Луганської областей склав майже 31 мільйон доларів США. Із них на 19,3 мільйона доларів наторгували у 2016 році, у поточному – 11,6 мільйона.

Торговий баланс – не на користь окупованої частини Донбасу. До ОРДЛО з Криму завезли товарів на суму майже учетверо більшу (24,6 мільйона доларів США), ніж вартість постачань до Криму (6,3 мільйона).

Побратимство за ознакою окупації й занепаду

Ще з 2014 року спікери угруповань «ДНР» і «ЛНР» багато говорили про дружбу та ділові контакти з Кримом. Крим часто згадував колишній ватажок «ЛНР» Ігор Плотницький. З півострова до угруповань «ДНР» та «ЛНР» приїздили делегації, а восени цього року в Луганську відкрили представництво «Русской общины Крыма».

Москва багато робить, аби посилити ці зв’язки. З подачі так званого «інтеграційного комітету «Росія – Донбас» побратимські відносини встановлені між Білогорським районом Криму та Лутугінським районом, містами Саки та Брянка, Алушта та Краснодон, Феодосія та Алчевськ, Нижегоський район Криму та Перевальський район «ЛНР» тощо…

Мери окупованих Феодосії та Алчевська Володимир Титаренко і Наталя Пяткова підписали угоду про побратимські відносини 18 грудня 2017 року
Мери окупованих Феодосії та Алчевська Володимир Титаренко і Наталя Пяткова підписали угоду про побратимські відносини 18 грудня 2017 року

Періодично проводяться та гучно висвітлюються як «міжнародні» зустрічі бізнесменів із окупованих українських територій – Криму та ОРДЛО. Та результат поки що не надто великий. Це пов’язане, зокрема, з прикрим становищем Криму після окупації.

Найнижчий покажчик обсягу зовнішньої торгівлі АР Крим із 1996 року становив 334,8 мільйона американських доларів (1999), а у 2013 році він перевищив 2 мільярди доларів. Нинішнє падіння експорту-імпорту вражає, навіть якщо відмінусувати від цієї суми торгівлю з країнами Митного союзу (яка тепер не враховується як зовнішня).

Обсяг зовнішньої торгівлі АР Крим у 2013-му (за винятком товарообміну з країнами Митного союзу) був 1,43 мільярда доларів США. У 2016 році, за даними Кримської митниці ФМС Росії, – лише 114 мільйонів доларів.

І з цієї невеликої цифри значна частка припадає на товарооборот із ОРДЛО під виглядом «торгівлі з Україною». Чим же торгують між собою дві окуповані Росією території України?

Крим купує вина на Донбасі

Загалом імпортно-експортних операцій між Кримом та «Україною» (тобто територіями, які контролюють угруповання «ЛДНР») за 2016-2017 роки у базі митної статистики ФМС Росії зафіксовано 226. Постачань до ОРДЛО серед них 189 (у 2016 – 101 операція, у 2017 – 88 операцій), із ОРДЛО до Криму везли вантажі лише у 37 випадках (у 2016 – 21 операція, у 2017 – 16).

Левова частка заробітку в ОРДЛО – це дохід від нелегального продажу вугілля та алкоголю. Із 6,38 мільйона доларів виручка за постачання антрациту становить майже 3 мільйони, а ще близько 2 мільйони доларів припадає на «алкогольні й безалкогольні напої». На перший погляд, можна припустити, що це – горілка з тієї ж «Луга-Нови» або донецького «Олімпу». Але тут – сюрприз.

Як виявилося при заглибленні у базу митної статистики ФМС Росії, на таку суму до Криму завезли «з України» близько 2,7 тисячі тонн… вина! Згідно з російським класифікатором, це «інші сортові вина» у тарі 227 літрів і більше.

Початок блокади Криму активістами. Вересень 2015 року
Початок блокади Криму активістами. Вересень 2015 року

Це не можуть бути вина з Півдня України: після початку блокади Криму активістами уряд видав у грудні 2015 року указ №1035, згідно з яким постачання будь-яких товарів до та з тимчасово окупованої території АР Крим заборонений. Отже ці сортові вина надійшли з ОРДЛО, які не є відомими виробниками великих обсягів вин. Тобто ці території використані як транзитні. Походження виноматеріалів, зі яких, напевно, потім зробили «кримські вина», – цікава тема для окремого дослідження.

Із товарами, які їхали до ОРДЛО, все простіше. Туди везуть, що тільки можна, бо потреба існує в усьому, і на всьому можна заробити.

М’ясо на 5,9 мільйона доларів США, риби на 1,6 мільйона, алкогольні напої на 1,8 мільйона доларів, різноманітні продукти сільського господарства – зерно, крупи, мука, цукор, овочі. Пропан та інші нафтові гази, продукти органічної хімії, які використовуються як домішки у бензин. Папір та картон, вироби з пластмаси, чорні та кольорові метали, запчастини для авто, миючі засоби й косметика, будматеріали та меблі…

Приклад торгівлі з Кримом ще раз доводить: потенціал «автономності» у ОРДЛО дуже низький. Окуповані території потребують усього – від продовольства та палива, до виробів з металу та пластмаси. Чи не єдине, що у свою чергу спроможні запропонувати сьогодні ОРДЛО «зовнішньому» покупцеві – це вугілля. Ну, і ще – можливість імпорту за «сірими» схемами.

  • Зображення 16x9

    Олександр Бєлокобильський

    Народився й жив до 2014 року в Луганську. Працював у місцевих виданнях з 1994 року, перед війною – заступник редактора «Реальної газети». Із Радіо Свобода співпрацюю з 2015 року. Головні теми – політичні та економічні процеси на окупованих і контрольованих урядом територіях Донбасу, їхній вплив на життя місцевих жителів та України в цілому, а також інформаційна війна РФ проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG