Доступність посилання

ТОП новини

У 2018 році світ чітко зрозуміє, що таке криптовалюта – економіст


У 2018 році статус світ зможе чіткіше визначитись, як криптовалюта співвідноситься зі звичайною валютою, припускає економіст Олег Пендзин. Наразі ж проблема найвідомішої криптовалюти – біткойну – в тому, що за нього не відповідає жоден емітент, пояснює він. А банкір Сергій Фурса переконаний: біткойни – це спекулятивна бульбашка, і коли вона лусне – це питання часу.

Що буде з біткойном у 2018 році? | Ранкова Свобода. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин припускає, що в 2018 році статус криптовалюти стане більш визначеним.

«Думаю, 2018 рік буде характерний тим, що в світі пройде чітке розуміння, що таке криптовалюта і як вона співвідноситься до основних світових валют. Після того, як це буде зроблено, буде зрозумілий порядок, механізм легалізації – при бажанні можна буде зробити все що завгодно», – прогнозував він в студії «Ранкової Свободи».

Наразі ж, хоча чимало українців залучені в процес майнінгу (тобто видобутку) біткойнів, українське законодавство ніяк не регламентує їх використання – на відміну від Білорусі, де використання криптовалюти нещодавно легалізували.

Основною особливістю криптовалюти є відсутність банку чи країни, яка виступала б емітентом, пояснює Пендзин.

Будь-яка електронна система передбачає наявність головного сервера, як в банку. В системі блокчейн сервера нема
Олег Пендзин

«Система блокчейн, на засадах якої сформовані будь-які криптовалюти, зокрема і біткойн, передбачає однорівневу систему, коли людина платить людині щось без застосування посередників. Тобто будь-яка електронна система передбачає наявність користувачів і наявність головного сервера, як в банку. В системі блокчейн сервера нема. Кожен користувач своїм ресурсом є елементом системи, яка адмініструється (один із одним) без наявності центрального адміністративного органу», – каже він.

Олег Пендзин
Олег Пендзин

На кожному комп’ютері зберігається інформація про всі транзакції, здійснені в системі – наразі їх близько 20 мільйонів. За надання технічних потужностей користувач отримує своєрідну подяку: певний відсоток біткойну, який тим більший, що потужніший комп’ютер. Але для того, щоб конвертувати цей заробіток в реальну валюту, користувач має скористатися послугами обмінників – так званих біткойн-бірж.

Зараз, за словами Пендзина, один біткойн коштує приблизно 20 тисяч доларів. Всього алгоритм передбачає виробництво не більш як 21 мільйону бікойнів.

Проблема в тому, зазначає економіст, що за біткойном немає інституції, яка могла б гарантувати його надійність.

Якщо раптом у вас посипався сервер чи щось сталося з жорстким диском, щось запустили туди – ви втратили. І звернутися із претензією нема куди
Олег Пендзин

«Поки що через математичні задачі, які супроводжують пакети, які створюються в системі і обраховуються, захищені непогано, але якщо ви зробили цю «ферму», створили свій персональний криптоключ, який відповідає суспільному криптоключу, але раптом у вас посипався сервер чи щось сталося з жорстким диском, щось запустили туди – ви втратили. І звернутися до когось із претензією нема куди».

Інвестиційний банкір Сергій Фурса переконаний: біткойни – це спекулятивна бульбашка, яка рано чи пізно лусне.

Сергій Фурса
Сергій Фурса

Ціна буде зростати доти, доки люди будуть купувати. Якщо ви хочете пограти, можете купляти біткойн
Сергій Фурса

«Ціна буде зростати доти, доки люди будуть купувати, бо завтра ціна буде дорожча. Коли це все зупиниться в один момент (бо вгадати, коли лускає бульбашка, неможливо), тоді воно відразу піде в нуль. Якщо ви хочете пограти, любите казино, можете купляти біткойн. Якщо ні – то краще стояти осторонь і дивитись, як це відбувається», – радить Фурса.

При цьому прогнозувати, коли саме ціна на біткойни впаде і залишить їхніх власників у програшу, банкір не береться.

«Тюльпанова бульбашка існувала три роки, з 1619 по 1622 роки. Зараз, звичайно, всі процеси прискорилися, але наскільки прискорилися – подивимось».

Олег Пендзин уточнює: спекулятивність полягає не в самій системі видобутку біткойнів, а в процесі їх монетизації на біржах.

Люди, які сьогодні хочуть купляти його по 20 тисяч доларів, у випадку будь-якої волатильності вниз достатньо серйозно втратять
Олег Пендзин

«Якщо хтось виграє, то, напевно, хтось програє. І, власне, той процес, який зараз відбувається в оцінці вартості біткойна у найбільш розповсюджених валютах, зокрема в доларах США – це в чистому вигляді спекулятивний захід. Чому? Тому що люди, які сьогодні хочуть купляти його по 20 тисяч доларів, у випадку будь-якої волатильності серйозної вниз, тобто якщо він завтра буде коштувати 10 тисяч, достатньо серйозно втратять», – припускає він.

Це станеться, на думку Пендзина, коли ринок буде перенасичений криптовалютою. При цьому він впевнений: користувачів, які купили біткойни дешево, а продали дорого і таким чином лишились у виграші, буде меншість.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG