Доступність посилання

ТОП новини

Вихід із Російської імперії: Україна і 100-річчя незалежності Фінляндії


Cвяткування 100-річчя незалежності Фінляндії. Гельсінкі, 6 грудня 2017 року
Cвяткування 100-річчя незалежності Фінляндії. Гельсінкі, 6 грудня 2017 року

У грудні фінський народ відсвяткував 100-річчя здобуття державної незалежності. Українці ж у 2017 році почали відзначати події Української революції 1917–1921 років, завдяки якій була створена суверенна Українська Народна Республіка (УНР), але держава проіснувала лише близько трьох років. Нині науковці дискутують, чому фінам вдалось утримати державність, а українці її 100 років тому не втримали.

2017 рік фіни проголосили роком 100-річчя відновлення державності: країна, яка майже все ХІХ століття, з 1809 до 1917 року, перебувала у складі Російської імперії, проголосила незалежність після встановлення у Росії Тимчасового уряду та більшовицького Жовтневого перевороту. 4 грудня 1917 року фінський сенат підписав Декларацію незалежності Фінляндії, а парламент схвалив її 6 грудня.

Громадський діяч Олег Слабоспицький вивчає досвід Фінляндії у розбудові державності уже кілька років, цього року він відвідав країну у святкові дні. З перших вражень – величезна повага фінів до своїх дідів і прадідів, які сто років тому відновили державність Фінляндії і вистояли проти російської, а по тому радянської військової та пропагандистської машини.

У нас із Фінляндією тотожні історії, якщо ми подивимось на історію ХХ століття. Просто фіни вибороли й закріпили свою незалежність у 1917 році
Олег Слабоспицький

«У нас із Фінляндією тотожні історії, якщо ми подивимось на історію ХХ століття. Просто фіни вибороли й закріпили свою незалежність у 1917 році. І якраз ця тяглість поколінь з тих пір далася взнаки і посприяла тому, що у фінів тепер більш відповідальне суспільство, більш солідарне суспільство. Я відвідав Фінляндію у День Незалежності і побачив, що це для них дійсно свято: продавчиня, котра продає тобі квіти в якомусь супермаркеті на околиці Гельсінкі, обов’язково привітає тебе з цим святом», – зауважив експерт в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Фінляндія здобула свою державність, скориставшись російською революцією 1917 року та захистила її після приходу до влади у Росії більшовиків і під час нападу Радянського Союзу у 1939 році. Цьому сприяли, серед іншого, консолідованість фінського суспільства і воля та бажання політиків жити у незалежній суверенній державі. Такої думки дотримується український історик і публіцист Олександр Палій.

Олександр Палій
Олександр Палій

Українці були у значно гірших умовах, у нас тоді були вороги по всьому периметру кордонів
Олександр Палій

«Успішність Фінляндії у здобутті незалежності зумовлена, насамперед, достатньо затятим опором з боку фінів більшовикам. Фінляндія, вочевидь, скористалась тим, що більшовицька Росія у той час була зв’язана боротьбою на багатьох фронтах і не мала достатньо сил, аби «придушити» фінів. Ми, українці, були у значно гірших умовах, у нас тоді були вороги по всьому периметру кордонів. Сусідні країни хотіли шарпати нашу територію. Крім того, в України була гірша ситуація з елітою: вона була виснажена, обдурена, ошукана, а то і знищена попередніми репресіями царського режиму», – зазначив Палій в ефірі Радіо Свобода.

Мапа України, яку було видано у Відні у 1919-му або в 1920 році у видавництві «Кристоф Райсер та сини». Художник «Verte», автор ідеї – Г. Гасенко
Мапа України, яку було видано у Відні у 1919-му або в 1920 році у видавництві «Кристоф Райсер та сини». Художник «Verte», автор ідеї – Г. Гасенко

Публіцист, дослідник історії Сергій Грабовський вважає, що Фінляндія відстояла незалежність завдяки опору свого народу та політичній волі еліти, тож тодішній вождь більшовиків Володимир Ленін був змушений з цим змиритися, каже експерт у розмові з Радіо Свобода.

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський
Коли розказують, що Ленін благородно надав фінам незалежність – це все туфта. Фіни змогли протистояти більшовицькій агресії
Сергій Грабовський

«Коли розказують, що Ленін благородно надав фінам незалежність – це все туфта: Ленін надав фінам незалежність однією рукою, а другою – інспірував у Фінляндії більшовицьке місцеве повстання за допомогою гарнізонів російських військ і Балтійського флоту. Але потім у них все посипалось: фіни змогли консолідувати свої нормальні політичні сили і протистояти більшовицькій агресії», – розповідає Грабовський.

Фінляндії вдалось уникнути «зрадянщення» – історики

Саме єдність фінських політиків і суспільства змусили більшовиків відступити у 1917 році, а по тому і у 1939 році, наголошує експерт. Тоді 100-тисячній Червоній армії протистояли учетверо менші за кількістю збройні сили Фінляндії. Фінське військо більш як три місяці чинило опір, при цьому втрати радянського війська у 30 разів перевищили втрати фінів. Під вагою цих неприпустимих навіть для Радянського Союзу втрат, Москва у березні 1940 року була змушена підписати з Фінляндією мирний договір. Але і Фінляндії довелося піти на поступки – мир коштував їй втратою 10% відсотків території: під контроль Радянського Союзу перейшов Карельський півострів.

І у післявоєнний період Радянський Союз не залишив фінів у спокої, нагадують фінські історики. Упродовж всього післявоєнного часу Фінляндія мала «обмежений суверенітет», явище яке отримало назву «фінляндизація». За словами політолога з Інституту міжнародних відносин (Фінляндія) Крісті Райк, фінські влада і суспільство мали «оглядатись» на Москву, оскільки завжди існував ризик, що Кремль схоче збільшити контроль над цією державою.

Фінляндія змогла уникнути долі країни «східного блоку». Для Фінляндії це було вимушене рішення в умовах Холодної війни
Крісті Райк

«Таким чином Фінляндія змогла уникнути долі країни «східного блоку». Для Фінляндії це було вимушене рішення в умовах Холодної війни. Фінська влада і суспільство повинні були постійно балансувати, постійно оглядатися на Москву. Фіни ніколи не почувалися безпечно. Завжди існувала можливість того, що Радянський Союз захоче отримати більший контроль над життям країни», – сказала Райк в інтерв’ю Радіо Свобода.

За її словами, за право бути «закордоном» для Кремля, Фінляндія заплатила трьома війнами, втратою частини території та постійним відчуттям небезпеки впродовж часів Холодної війни. А фінське «економічне чудо» сталося вже після того, як країна вийшла з тіні Радянського Союзу, а стало можливим воно тільки тому, що в країні вже була розвинута ринкова економіка та консолідована демократія, які допомогли побороти найбільшу економічну кризу, яку принесло падіння СРСР. «Фінляндизацію», як варіант розвитку для України вона вважає принизливим та нереалістичним сценарієм: Україні належить боротися за свою незалежність і в цьому Фінляндія дійсно може показати добрий приклад, каже експерт.

Також для українців важливий досвід фінської воєнної кампанії 1939 року: досвід опору маленької за кількістю, але патріотично налаштованої армії більш сильному противнику, який закінчився перемогою фінів. Адже Збройні сили України наразі протистоять одній з найбільших армій світу – армії російській. З іншого боку, національно-визвольні змагання фінів та українців 100 років тому дали свої результати: Фінляндія здобула незалежність, а в масовій свідомості українців утвердився досвід державності, наголошують фахівці.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Чому Фінляндія 100 років тому зуміла відстояти свою незалежність, а Україна – ні?

Маннергейм і Скоропадський: фінський та український шляхи до незалежності​

​Унікальна мапа України: актуальна і через 100 років​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG