Доступність посилання

ТОП новини

«Принципово не братиму участі» – Музичук пояснила, чому не поїде в Саудівську Аравію на чемпіонат світу


Жінка на набережній Корніш. Катар, Доха, 20 грудня 2017 року
Жінка на набережній Корніш. Катар, Доха, 20 грудня 2017 року

Українська шахістка, дворазова чинна чемпіонка світу зі швидких шахів (рапіду) та бліцу Анна Музичук заявила, що заради захисту своїх життєвих принципів не їде на чемпіонат світу до Саудівської Аравії, адже в цій країні грубо порушують базові права і дискримінують жінок. Її підтримали молодша сестра, колишня чемпіонка світу в класичних шахах Марія Музичук та китайська шахістка, колишня чотириразова чемпіонка світу Хоу Іфань.

Із 26 до 30 грудня у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді проходить чемпіонат світу зі швидких шахів (рапіду) та бліцу імені короля Салмана ібн Абдул-Азіза Аль Сауда, в якому беруть участь 236 запрошених шахістів із 70 країн світу. За задумом сторони-господаря чемпіонату, захід мав зробити цю абсолютно теократичну монархію більш відкритою для решти світу. Переможці основного турніру отримають 750 тисяч доларів США, переможниця виключно жіночого турніру – 250 тисяч. Але замість цього ще з моменту підготовки чемпіонат в Ер-Ріяді відзначився низкою гучних міжнародних скандалів.

По-перше, в ньому не беруть участь спортсмени з Ізраїлю, адже гравцям цієї країни саудівська влада передбачувано відмовилися видати в’їзні візи. По-друге, організатори заявили, що не використовуватимуть на жодній церемонії і тим більше не підніматимуть прапор Катару, з яким Саудівська Аравія влітку розірвала дипломатичні відносини. Через це від участі в турнірі відмовилися найсильніші катарські гравці, Мохаммед Аль-Модіахі та його дружина, дев'ята чемпіонка світу, китаянка Чжу Чень. Не отримали в’їзних віз і шахісти з Ірану, з яким Саудівська Аравія останнім часом кілька разів фактично опинялася на межі війни.

У листопаді цього року Ер-Ріяд пообіцяв керівникам Міжнародної шахової федерації (FIDE), що всі без винятку шахісти, які бажають приїхати на турнір, отримають візи без винятків і труднощів. Мабуть, ідея про можливу участь ізраїльських та іранських спортсменів організаторам навіть не спадала на думку.

Також FIDE і саудівській стороні вдалося досягти компромісу щодо дрес-коду іноземних шахісток: їм вперше в історії країни дозволили з'явитися публічно і грати без хіджабу чи абайї. Але вони зобов'язані носити виключно брючний костюм темно-синього або чорного кольорів з білою сорочкою з великим високим коміром, що закриває шию. Така домовленість мала позбавити Ер-Ріяд численних бойкотів, подібних до тих, які сталися на чемпіонаті світу серед жінок в Ірані в лютому-березні цього року, коли учасниць зобов'язали грати в хустках.

Саудівські жінки в торговому центрі в Ер-Ріяді. Грудень 2017 року
Саудівські жінки в торговому центрі в Ер-Ріяді. Грудень 2017 року

Однак від ще одного скандалу чемпіонат це не врятувало. Гросмейстер з України 27-річна Анна Музичук, чемпіонка світу 2010 року серед дівчат до 20 років, чемпіонка світу з бліцу серед жінок 2014 і 2016 років та чемпіонка світу з рапіду 2016 року, голосно заявила, що має намір бойкотувати турнір. У своєму Facebook вона написала пояснення свого вчинку – і цей допис швидко привернув загальну увагу, набравши понад 65 тисяч лайків і понад 30 тисяч поширень.

Я вирішила не їхати до Саудівської Аравії

«Через кілька днів я втрачу два титули чемпіона світу – один за іншим. Просто тому, що я вирішила не їхати до Саудівської Аравії. Не грати за чиїмись правилами, не ходити в супроводі когось на вулицю і взагалі не відчувати себе людиною другого сорту. Рівно рік тому я виграла ці два титули і була найщасливішою людиною в світі шахів, але цього разу я відчуваю себе дуже погано. Я готова відстоювати свої принципи і пропустити захід, де за п'ять днів я повинна була заробити більше, ніж на десяткові інших турнірів разом взятих. Усе це дратує, але найнеприємніше – майже усім байдуже до того, що відбувається. Це по-справжньому гірке почуття, але все одно не змінює моєї думки і моїх принципів».

Анна Музичук також написала, що не їхати до Саудівської Аравії разом з нею вирішила і її сестра, гросмейстер Марія Музичук: «Я дуже рада, що ми поділяємо одну точку зору. І так, для тих небагатьох, хто переймається: ми повернемося!» В інтерв'ю Радіо Свобода Анна Музичук так розповідає про свої життєві принципи:

Рішення прийнято було вкрай важко. Я – все ще чинна чемпіонка світу в обох дисциплінах – з рапіду і з бліцу

– Рішення прийнято було вкрай важко, адже це – дуже важлива подія. Звичайно ж, це – чемпіонат світу, і на ньому дуже хотілося б зіграти. Тим більше, що наразі я – все ще чинна чемпіонка світу в обох дисциплінах – з рапіду і з бліцу.

– Ви пишете, що жертвуєте своїми чемпіонськими титулами і медалями заради принципів. Ці принципи з Вами постійно, тобто Ви можете себе назвати громадянською активісткою, феміністкою? Чи Ви зазвичай далекі від політики і будь-якої громадської діяльності та громадської активності?

Вирішила принципово не брати участі в шаховому чемпіонаті через те, що він проходить в країні, де порушуються права людини і особливо права жінок

– Політикою я взагалі не займаюся. Так, це було вперше, коли я зробила заяву подібну, вирішила принципово не брати участі в шаховому чемпіонаті через те, що він проходить в країні, де порушуються права людини і особливо права жінок.

– Тобто, саме норми, які нав’язуються організаторами цього чемпіонату в Саудівській Аравії, підштовхнули Вас до такого, я б сказав, яскравого виступу, першого у Вашому житті?

– Важливо те, що це – норми всієї цієї держави, а не тільки одних організаторів турніру.

Перший бліц між китаянкою Тань Джуньї і Анною Музичук на чемпіонаті світу в Ірані. Лютий 2016 року
Перший бліц між китаянкою Тань Джуньї і Анною Музичук на чемпіонаті світу в Ірані. Лютий 2016 року

– Деякі люди, які обговорюють Ваше рішення, пишуть, що Ви фактично випустили маніфест проти ісламу, проти шаріатських законів і звичаїв. Ви самі про це думаєте?

– Я розумію, що у всіх, і у них, є свої традиції і звичаї і що кожна людина повинна поважати й чужі традиції. Але я вважаю, що і інші не повинні нав'язувати ці традиції, наприклад, щодо одягу, як поводити себе і одягатися іншим людям. Я вважаю що це неправильно. До цього жоден чемпіонат світу в жодному виді спорту не був організований в Саудівській Аравії, і жодного міжнародного спортивного та культурного заходу там не відбувалося – напевно, на це є причини?

У шаховому світі змагання проводяться у найрізноманітніших країнах, і я як одна з найсильніших шахісток світу зрозуміло, відвідала багато з них. І ніде не було такого, щоб десь обмежувалися права жінок! За одним винятком: цього року був чемпіонат світу з класичних шахів в Ірані, і я туди все-таки поїхала. Там теж були порушення наших прав, ми повинні були постійно ходити в хіджабі, і це було дуже незручно. І, можливо, це відіграло свою роль зараз, коли я ухвалювала рішення не їхати, що у мене вже був схожий досвід. Адже в Саудівській Аравії справи з жіночим рівноправ’ям набагато гірші, ніж навіть в Ірані, там ще суворіші закони. Хоча зараз так, я спостерігаю деякі зміни, в Саудівській Аравії навіть жінкам начебто дозволили водити автомобілі. Ймовірно, ситуація поліпшується, але наразі жінки і близько там не мають таких прав, як чоловіки.

– Існування двох роздільних світів – жіночих шахів і чоловічих – це не прояв сексизму, як Ви вважаєте? Адже мова про інтелектуальний спорт, а не про, наприклад, метання молота?

– Я розумію, що людям, які не грають в шахи, здається, що це – вид спорту, на перемоги в якому не впливають фізичні дані, що ось немов ми граємо тільки своєю головою, і все залежить від того, як добре працює мозок людини. Але насправді це не зовсім так! Є в цьому сенсі велика різниця між жіночими шахами і чоловічими. Все-таки у чоловіків рейтинги набагато вищі, якщо порівнювати найсильніших чоловіків і найсильніших жінок в шахах. І для цього є низка причин. По-перше, ми займаємося щодня, і ми граємо на турнірах, які тривають тиждень-два – і це також і великі фізичні навантаження, і тому чоловіки мають перевагу. Якщо ти кожен день займаєшся шахами, ти сильно викладаєшся і фізично, і емоційно, і чоловікам це легше дається. Також проводилися різні дослідження, які виявили, що все-таки чоловічий мозок краще пристосований до гри в шахи, до ухвалення потрібних специфічних рішень. Також є дуже багато й інших причин, чому жінки не змагаються з чоловіками. Я впевнена в тому, що необхідно і надалі розділяти чоловічі шахи та жіночі, бо у нас можливості саме фізичні гірші, і ми не можемо бути на одному рівні з чоловіками. І це показують результати.

Анна Музичук
Анна Музичук

– Чи не переймаєтесь Ви, що Вас через те, що Ви зараз говорите, що називається, «заклюють»?

– Ні, анітрохи. Я спираюся на наукові дані. А не на те, що я сама вигадала або на власні побажання, мовляв, я хочу, щоб так було. Це – доведені факти, і всім слід їх приймати такими, якими вони є.

– Анно, Ви, так чи інакше, тепер стали дуже відомою особою і поза шаховим світом, буквально за добу. Ця нова слава Вам не буде заважати як спортсменці?

– Дійсно, я, чесно кажучи, і близько не очікувала, що так багато людей відгукнуться на цей мій пост-заяву в Facebook. І я б хотіла насамперед подякувати усім, хто мене підтримує. Це дійсно дуже важливо! Тому що, коли ти щось пишеш, ти не знаєш, як інші до цього поставляться. І коли ти відчуваєш раптом таку потужну підтримку, тобі легше через це все проходити. З приводу нової, іншої слави... Не знаю. Я кілька разів була чемпіонкою світу, і мене, думаю, і в майбутньому все одно будуть знати насамперед як сильну шахістку. Тому не буде особливої різниці.

Анна Музичук (ліворуч) та Марія Музичук
Анна Музичук (ліворуч) та Марія Музичук

Жити легше, коли ти дієш не наодинці, коли у тебе є підтримка!

Я дуже рада, що мене підтримала в моєму виборі моя сестра Марія Музичук – чемпіонка світу з класичних шахів 2015 року, і я рада, що вона теж не поїхала до Саудівської Аравії. Вона навіть не брала участі і в чемпіонаті світу в Ірані, про який я раніше говорила, через ті ж причини. Ще в Саудівську Аравію зараз не поїхала Хоу Іфань, а це – найсильніша шахістка планети. Тому жити легше, коли ти дієш не наодинці, коли у тебе є підтримка!

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG