Доступність посилання

ТОП новини

Люди похилого віку під «котком» ФСБ Росії в окупованому Криму


Діляра та Енвер Барієви
Діляра та Енвер Барієви

Єгор Потапов

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримських татар Ескендер Барієв виїхав із Криму в січні 2015 року. Причиною цього стала його активна проукраїнська позиція. На анексованому півострові залишилися його літні батьки. 21 грудня Барієв повідомив, що їм прислало повістки «кримське управління ФСБ Росії».

1 січня родичів Ескендера Барієва відвідав координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров.

«Одна з наших правозахисних місій у Криму ‒ надання консультаційної та моральної підтримки людям, що зіштовхуються з тиском силовиків. Тому, дізнавшись про виклик родичів Ескендера Барієва до ФСБ, ми зв'язалися з ним і, отримавши його добро на візит до рідних, відвідали його рідну домівку», ‒ розповів Джеппаров Крим.Реалії.

Він зазначає, що стан здоров'я рідних Ескедера Барієва не дозволяє їм ходити на допити до російських силовиків: «Батько Ескендера дуже хворий, інвалід, переніс три інсульти, права сторона повністю паралізована. Дружина годує його з ложечки. І в такому стані людині приходить повістка з ФСБ».

Абдурешит Джеппаров (зліва) і батьки Ескендера Барієва: мати Діляра й батько Енвер
Абдурешит Джеппаров (зліва) і батьки Ескендера Барієва: мати Діляра й батько Енвер

За словами Джеппарова, родичів Барієва не вперше викликають до ФСБ.

Не важко здогадатися, що це через активну суспільно-політичну діяльність Ескендера
Абдурешит Джеппаров

«Мама Ескендера розповіла, що їх уже викликали до ФСБ після вибуху електроопор у Херсонській області. Цього разу ні мама Ескендера, ні батько не пішли за повісткою до ФСБ через поганий стан здоров'я. Сестра не стала розповідати, про що їх розпитували силовики, адже вони дали слідчому розписку про нерозголошення змісту бесіди. Але не важко здогадатися, що це через активну суспільно-політичну діяльність Ескендера», ‒ повідомив правозахисник.

Абдурешит Джеппаров розповідає, що підтримує зв'язок з Ескендером Барієвим.

«На запрошення Ескендера минулого літа я взяв участь у роботі 10-ї сесії Експертного механізму ООН із прав корінних народів у Женеві. Там на власні очі побачив роботу колеги. Це важка праця ‒ і розумова, і фізична. Він встигав і в обговореннях брати участь, і виставку організувати, і сам із важкою сумкою з виставковими експонатами готелями та аеропортами...» ‒ говорить Крим.Реалії правозахисник.

На шафі в кімнаті батьків Ескендера Барієва стоїть пакет з 10-рублевими монетами ‒ на новий «Кримський марафон». Тут же весільне фото Ескендера, якому через свою громадянську позицію довелося покинути Крим і рідних.

Діляра Барієва
Діляра Барієва

Рідні Барієва розповіли правозахиснику, що цілий рік над їхнім будинком висів кримськотатарський національний прапор. А недавно вони його прибрали, бо той обтріпався. Але сім'я запевняє, що погроз через прапор не було, і вони його вивісять знову ‒ тільки вже новий.

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG