Доступність посилання

ТОП новини

«Краще ми будемо розводити голубів, ніж воювати». Чим живуть зооринки в окупації


Порода цих голубів – «миколаївські», але на Донбасі їх часто називають «донецькими»
Порода цих голубів – «миколаївські», але на Донбасі їх часто називають «донецькими»

Мирне життя на Донбасі йде своїм ладом. Пташиний ринок – місце, куди одні приходять, щоб купити домашнього улюбленця, інші – щоб заробити. Яких тварин продають в окупації? І кого з чотирилапих оцінюють найдорожче? У матеріалі – журналістів проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.

Пташиний ринок окупованого Донецька. До окупації покупці на донецькому зооринку були більш зговірливими – менше торгувалися і за домашніх улюбленців давали більше, кажуть продавці. І додають, все тому що жити стали бідніше.

Відтак власники породистих клубних тварин змушені максимально знижувати ціни.

Пташиний ринок в окупованому Донецьку
Пташиний ринок в окупованому Донецьку

«У мене пекінес – клубна собака. 15 тисяч рублів (близько 7 тисяч гривень – ред.) Чистопородна, коштує дорого, бо це – і оформлення, і медичний догляд», – каже продавчиня.

«Це порода «Сфінкс». Ми дуже ніжні, для догляду шкірки потрібні кремчики. Словом, вона панянка. Мінімум, звичайно, найнижча ціна – це п’ять тисяч рублів (близько 2350 гривень – ред.). Це дуже дешево. Очки відкрий, доця! Златко! Не хоче вона», – няньчить кішку продавчиня.

За цю породисту кішку продавчиня хоче близько 2350 гриивень
За цю породисту кішку продавчиня хоче близько 2350 гриивень

Більший попит – на безпородних тварин. Бо вони дешевші, кажуть продавці: «Десь до двох, до трьох тисяч рублів (від 940 до 1410 гривень – ред.)».

Особливою популярністю у донеччан користуються великі породи собак – для охорони будинків. Наприклад, вівчарки.

«У нас німецька вівчарка. Війна якраз йшла і ми взяли вівчарку – дівчинку. За цуценя я прошу три тисячі рублів (близько 1410 гривень – ред.), – показує своїх песиків чоловік. – Це хобі, не бізнес. На корми, каші, ми купуємо вівсянку, м’ясо, манку, молоко, козяче молоко».

Популярністю у донеччан користуються великі породи собак
Популярністю у донеччан користуються великі породи собак

Ажіотаж спостерігається і на алабаїв. «В районі 300 доларів цуценя коштує. Охоронна порода собак. Спеціалізуються саме на охороні», – каже торгівець.

Але для багатьох на донецькому пташиному ринку ціна – не головне.

«Три тисячі коштує (близько 1410 гривень – ред.). Питання ж не в ціні, а що ми беремо – ми беремо друга, ми беремо улюблене створіння», – обіймає жінка цуценя.

Ціна – не головне, вважає жінка
Ціна – не головне, вважає жінка

«Модні» риби

Якщо завести чотирилапого друга – занадто клопітно, альтернатива – акваріумні рибки.

«Сам я фізикою займався. Я – фізик-експериментатор. А це було хобі. Тепер навпаки – фізики немає, займаюся рибками», – розповідає чоловік.

Колишній фізик-експериментатор нині розводить рибок
Колишній фізик-експериментатор нині розводить рибок

Вартість риб також різна – від дев’яти до майже 500 гривень, кажуть продавці. Є і «новомодні» риби – ці дорожчі.

«Це ГМО. Вони генномодифіковані. Ось можете подивитися: зелена, червона, синя – різнобарвні. Як тільки з’явилися, коштували близько 200 рублів. Але ми вже навчилися самі їх розводити і коли самі розвели – вони вже по 20 рублів коштують, а не по 200», – пояснює колишній фізик.

Генномодифіковані риби
Генномодифіковані риби

І як і належить на пташиних ринках все заглушує спів птахів.

«Папуги коштують в районі 300 рублів (близько 140 гривень – ред.), канареєчки – від 500 (близько 235 гривень – ред.). Ну і по 1000 доларів є папуги!» – розповідає торгівець.

Голуби миру

Голубівник Євген своїх пернатих на донецькому зооринку не продає. Замість цього – випускає птахів у вільний політ кожен день.

«Це порода «миколаївські», але ми їх називаємо часто – «донецькі». Ось на них кільця є. Кожен знає своїх голубів. Для нас, для заводчиків і голубівників немає ціни для голубів. Є голуб безцінний, а є просто голуб «від душі», якого подарували», – розповідає Євген.

Свого першого голуба Євген пам’ятає досі: «Сірий голуб кошлатий суцільний. Подарував мені його старенький голубівник. Мені тоді було років 8–7».

Бойові дії на Донбасі вплинули не тільки на голубівників, але і на їх пернатих вихованців.

Євген, голубівник
Євген, голубівник

Мені дуже хочеться, щоб повернувся мир в наш рідний Донбас. Краще ми будемо розводити голубів, ніж воювати
Євген

«Голуб – надчутлива пташка. На тлі гучного шуму у них навіть стреси виникають. В момент обстрілу, коли вони відбувалися, голуби змінювали стиль польоту, деякі навіть відмовлялися виходити з розплідника, – розповідає чоловік. – Голубів білого кольору, я взагалі вважаю, символом миру. Коли я підіймаю свій погляд в небо і літає зграя білих голубів – мені дуже хочеться, щоб повернувся мир в наш рідний Донбас. Краще ми будемо розводити голубів, ніж воювати».

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG