Доступність посилання

ТОП новини

Чеченець Денісултанов з-за ґрат у Києві пропонує обміняти себе на українських в’язнів у Росії


Артур Денісултанов
Артур Денісултанов

Артур Денісултанов, обвинувачений українською поліцією в замаху на екс-командира чеченського добровольчого батальйону Адама Осмаєва, вважає за можливе свій обмін на кого-небудь із заарештованих у Росії українців. Про це він сказав у коментарі, переданому зі слідчого ізолятора в Києві кореспондентові Кавказ.Реалії, проекту Північнокавказької редакції Радіо Свобода.

У коментарі, переданому Кавказ.Реалії, Артур Денісултанов на запитання про можливість свого обміну на когось із українців, яких у себе в ув’язненні утримує Росія, сказав: «Обмін вигідний всім, в тому числі й слідству».

Денісултанов стверджує, що у слідства немає доказів його вини в замаху на Адама Осмаєва. Він наполягає на своїй непричетності до цього злочину. За версією Денісултанова, пістолет «Глок», з якого, як стверджує слідство, він стріляв в Осмаєва, йому не належить.

Денісултанов заявив, що то він є жертвою Осмаєва і його нині покійної дружини Аміни Окуєвої.

«Я спочатку представився їм французьким журналістом, який збирає матеріали для книжки про чеченську еміграцію. Після того, як я отримав потрібну інформацію, на четвертій зустрічі сказав Адаму по-чеченськи, що хочу поговорити з ним про ще одну справу. Окуєва тоді закричала: «Убий його!» Була боротьба за пістолет «Глок», який належить Осмаєву, він мені його показував у своїй машині», – сказав у коментарі Денісултанов.

«Окуєва сама вистрілила в мене. Ту першу кулю лікарі не змогли вийняти, вона у мене застрягла в шиї, близько до великих артерій», – додав Денісултанов.

Українське слідство ігнорує цю інформацію і розглядає єдину версію – замах на Осмаєва, стверджує Денісултанов.

«Тому я відмовляюся співпрацювати зі слідством, яке заздалегідь навісило на мене ярлик кілера і не хоче розслідувати справу», – додав він.

Підслідний заявляє, що готовий на суді оприлюднити інформацію про нібито протизаконну діяльність Осмаєва і Окуєвої, обставини якої він хотів з’ясувати під час зустрічі 1 червня 2017 року Києві.

При цьому Денісултанов заперечує свою причетність до діяльності російських спецслужб і стверджує, що сам став об’єктом переслідування з їхнього боку 2015 року і був змушений нелегально перейти російсько-український кордон. За його словами, зараз у Росії йому нічого не загрожує, бо звинувачення проти нього зняті й кримінальна справа закрита.

Артур Курмакаєв (він же Артур Карінарі, Олександр Дакар, Артур Денісултанов, Дінго) на початку 1990-х років.
Артур Курмакаєв (він же Артур Карінарі, Олександр Дакар, Артур Денісултанов, Дінго) на початку 1990-х років.

У червні 2017 року Києві Денісултанов, при якому був паспорт на ім’я громадянина України Олександра Дакара, був затриманий українською поліцією за підозрою в замаху на екс-командира батальйону імені Джохара Дудаєва Адама Осмаєва. Осмаєв був госпіталізований з кульовими пораненнями. Денісултанов також був поранений дружиною Осмаєва Аміною Окуєвою.

Ми отримали відмову слідчого визнати мого підзахисного потерпілим, він залишається підозрюваним у замаху на вбивство двох і більше осіб
Адвокат Олексій Дрюк

Денісултанов був ідентифікований журналістами по фотографіях у ЗМІ, але його особа досі не підтверджена юридично. Сам Денісултанов у коментарі Кавказ.Реалії підтвердив свою особу.

Його український адвокат Олексій Дрюк називає свого підзахисного Артур Карінарі – це прізвище Денісултанов мав на момент приїзду в Україну в 2015 році.

«Ми отримали відмову слідчого визнати мого підзахисного потерпілим, він залишається підозрюваним у замаху на вбивство двох і більше осіб», – сказав адвокат Дрюк.

Аміна Окуєва, яка стріляла в Денісултанова, загинула 30 жовтня 2017 року Київської області в результаті обстрілу машини Адама Осмаєва невідомим кілером.

Матеріал повністю – на сайті Кавказ.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG