Доступність посилання

ТОП новини

Телефонна «блокада» непідконтрольного Донбасу: хто і скільки на цьому заробив


Більш ніж тиждень жителі окупованих територій не могли зв’язатися мобільним з рештою України
Більш ніж тиждень жителі окупованих територій не могли зв’язатися мобільним з рештою України

Відсутність зв’язку з рідними і близькими, панічні чутки і шалені черги за стартовими пакетами мобільних мереж угруповань «ЛНР» та «ДНР». Більш ніж тиждень жителі окупованих територій не могли зв’язатися мобільним з рештою України. Чому, здавалося б, звичайна аварія кабелю призвела до повного зникнення мобільного зв’язку? І хто отримав вигоду від телефонної «блокади»? З’ясовували журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.

Мобільний зв’язок з рештою України зник на непідконтрольному Донбасі 11 січня.

– Як ви зараз спілкуєтеся з рідними і близькими?

– Ніяк! Божевільню влаштували якусь! – відповів невдоволений літній чоловік.

Жителі Донецька – ті, що старші – одразу згадали про вуличні таксофони. Молодь – взялася навчати літніх людей премудростям інтернет-месенджерів.

Жителі окупованого Донецька згадали таксофони
Жителі окупованого Донецька згадали таксофони

«Спілкуємося у соцмережах, вайбері, WhatsApp, «ВКонтакті». А дзвонити – ніяк. Ось чекаємо коли отримаємо картки. Зараз черги. І тут зайняли – на пошті, і в «Феніксі» – бігаємо туди-сюди», – каже донеччанин.

«Знаєте, як в старі часи, в вікно: «А Вася вийде?» – із посмішкою розповідає про способи комунікації в окупованому Донецьку жінка.

За стартовими пакетами місцевих мобільних операторів – «Фенікс» і «Лугаком» – вишикувалися черги.

За стартовими пакетами місцевих мобільних операторів вишикувалися черги
За стартовими пакетами місцевих мобільних операторів вишикувалися черги

«У нас немає картки, купити не можемо, тому що черга дуже велика!» – каже жителька Донецька.

«МТС відключили, ось чекаємо «Фенікс» хоча б, якщо по «республіці» спілкуватися», – додає інша.

Причини зникнення мобільного зв’язку

За основною версією, зв’язок зник через перебиття оптоволоконного кабелю компанії «Vodafone Україна».

Але так ніхто і не зміг пояснити – де саме несправність?

«Одна – недалеко від, якщо не помиляюся, населеного пункту Оленівка, а друга – на території Луганської області. В результаті чого це відбулося, поки незрозуміло», – зазначив заступник міністра з питань окупованих територій України Георгій Тука.

Георгій Тука
Георгій Тука

«Ця точка знаходиться безпосередньо трохи більше, ніж півтора кілометри, вглиб позицій ЗСУ», – заявив «міністр зв’язку» «ДНР» Віктор Яценко.

«Йдеться і про непідконтрольні території, і про так звані «сірі» території – тобто, це нейтральна територія, яка знаходиться на лінії розмежування», – зазначила начальник відділу зі зв’язків з громадськістю компанії «Vodafone Україна» Вікторія Рубан.

Вікторія Рубан
Вікторія Рубан

І українська сторона, і угруповання «ЛНР» та «ДНР» відразу заявили: готові гарантувати безпеку ремонтним бригадам.

«Ми підключаємо ОБСЄ для того, щоб якимось чином домовитися про зону безпеки для проведення ремонтних робіт», – зауважив Георгій Тука.

Але відновлення зв’язку затягнулося з незрозумілих причин.

На сьогоднішній день без зв’язку перебувають декілька мільйонів чоловік
Вікторія Рубан

«На сьогоднішній день без зв’язку перебувають декілька мільйонів чоловік, за нашими оцінками (близько двох мільйонів осіб – ред.)», – повідомила Вікторія Рубан.

Можливість поспілкуватися з родичами і друзями по ту сторону лінії розмежування одночасно втратили сотні тисяч жителів Донбасу.

Хто отримав вигоду від телефонної «блокади»?

Але ця історія не для всіх обернулася лихом. Хтось встиг навіть непогано заробити.

Те, що сталося з мобільним зв’язком, це переділ бізнесу
Єгор Фірсов

«Те, що сталося з мобільним зв’язком, це переділ бізнесу. В 2014 році вони не змогли це зробити. Минув час, в 2017-18 роках вони це зробили», – вважає політичний експерт Єгор Фірсов.

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Ціну питання озвучив «міністр зв’язку» «ДНР»: «Ми оцінюємо, що щомісячний відтік капіталу з нашої республіки на користь «Vodafone» – від 140 мільйонів рублів (70 мільйонів гривень на місяць – ред.).

Кожен день без українського мобільного зв’язку збільшував кількість абонентів місцевих операторів в угрупованнях «ЛНР» і «ДНР».

«Ми перевалили за 300 тисяч. За останні три дні у нас абонентська база – активна абонентська база – збільшилася на 20%», – звітував представник «Лугакому».

«На сьогоднішній день – від 25 тисяч в день нових абонентів!», – а такі цифри навів «чиновник» угруповання.

Якщо навіть скорегувати дані бойовиків, виходить, що за вісім днів без зв’язку «Vodafone» на місцеві сім-картки перейшли майже 280 тисяч жителів непідконтрольного Донбасу.

Відтак, всього за тиждень угруповання «ЛНР» та «ДНР» заробили на мобільних абонентах майже 24 мільйони гривень.

«Вони спеціально вставляють палиці в колеса. Створюють свою мережу, щоб перебити і забрати на себе ринок. А потім, можливо навіть, і дадуть відновити «Vodafone», але коли ринок вже заберуть», – вважає Єгор Фірсов.

До кінця тижня зв’язок від ««Vodafone-Україна» все ж почав з’являтися на окупованих територіях, хоча і з серйозними перебоями. Чи вдасться бойовикам утримати абонентів виключно на «Феніксі» і «Лугакомі»? У цьому сумніваються навіть продавці карток поповнення рахунку.

«Взагалі, багато за МТС. Тому що у багатьох зв’язок на тій стороні, а з «Фенікса» все ж дорогувато. 10 рублів хвилина – не кожен може собі дозволити», – сказала продавчиня.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

  • Зображення 16x9

    Павло Холодов

    Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенко-Карого. Працюю на телебаченні та у кіновиробництві з 1995 року. На Радіо Свобода – з 2017 року. Оператор проєктів «Ньюзрум», #ВЄвропі,​ #ВУкраїні (спільний телепроєкт документальних репортажів Української служби Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время»)​.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG