Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: що кажуть про Мальдіви і Порошенка держслужби?


Комбіноване фото
Комбіноване фото

Попередній день виявився дуже насиченим. Та розпочнемо спершу із пам’яті про події, що відбулись в цей день кілька років тому.

Перші герої Небесної сотні – перші смерті Революції гідності

Кілька десятків активістів прийшли на вулицю Грушевського в Києві, аби вшанувати пам'ять перших загиблих мітингувальників під час Революції гідності. 22 січня 2014 року було вбито Сергія Нігояна, Юрія Вербицького та Михайла Жизнєвського. Також був смертельно поранений Роман Сеник, який помер 25 січня в лікарні.

100 років незалежності УНР

Також рівно 100 років тому, 22 січня 1918 року, було проголошено Незалежність Української Народної Республіки. І хоча тоді незалежна державна проіснувала невеликий період, вона заклала підмурівок сучасної України.

Як виникнення української держави в 1918 році вплинуло на сприйняття України в Європі? Чому сьогодні вкрай необхідно популяризувати події 100-річної давнини як в Україні, так і за її межами? Радіо Свобода поспілкувалося в Польщі з істориками та громадськими діячами, які вивчають польсько-українські відносини періоду УНР і зберігають у Польщі пам’ять про «петлюрівську» еміграцію.

День Соборності в умовах російської агресії

Крім того, українці в цей день вийшли на акції до Дня Соборності, вишикувалися у «живі ланцюги» як у Києві, так і в інших містах та містечках. 99-а річниця Акту Злуки УНР і ЗУНР набуває нового, вагомішого звучання в контексті протидії російській агресії та окупації Криму й частини Донбасу, стверджують як політики, так і експерти. Як в сучасних умовах втримати «живий ланцюг», читайте далі.

Держслужби про Мальдіви і Порошенка

Після виходу в ефір резонансного розслідування про відпочинок на Мальдівах президента України Петра Порошенка, журналісти програми «Схеми» отримали також і відповіді держслужб. Не можемо не поділитись ними і з Вами.

Так, Державна прикордонна служба відповіла, що порушень під час перетину кордону Порошенком не було.

Втім, чи справді проходив Порошенко митний контроль під час польоту на Мальдіви невідомо, адже таку інформацію Державна фіскальна служба України повідомити відмовилася.

Так само таємницею можуть залишись й дані про охорону під час відпочинку президента. «Запитувані відомості становлять службову інформацію», – йдеться у відповіді за підписом начальника УДО Валерія Гелетея на наш інформаційний запит.

Вартість відпочинку Петра Порошенка на курорті Cheval Blanc (Мальдіви) у січні 2018 року
Вартість відпочинку Петра Порошенка на курорті Cheval Blanc (Мальдіви) у січні 2018 року

Але давайте із Мальдів знову повернемось в Україну, на Донбас. Команда програми «Донбас.Реалії» пильно слідкує на ситуацією в регіоні і підготувала три цікаві матеріали.

Перший про розмінування Донбасу, адже за оцінками ООН, Донбас – одна з найбільш замінованих територій у світі. Площу «забруднених» ділянок, поки конфлікт триває, визначити складно. Проте на Донбасі розмінуванням, крім держорганів, займаються і міжнародні організації. Як вони працюють, а також, чому США фінансування утилізації боєприпасів в Україні збільшили втричі? Про це тут.

Другий лінк приведе Вас до історії про бронетехніку по-українськи. А саме про останню розробку компанії «Українська бронетехніка», спеціалізований броньований автомобіль «Варта-Новатор».

А третій матеріал стосується телефонної «блокади» непідконтрольної частини Донбасу і про те, хто і скільки на цьому заробив. Забігаючи наперед, скажемо, що, за підрахунками наших журналістів, всього за тиждень угруповання «ЛНР» та «ДНР» заробили на мобільних абонентах майже 24 мільйони гривень.

Суд на сцені і Саакашвілі в головній ролі

Перший апеляційний розгляд у справі Міхеїла Саакашвілі і Державної міграційної служби, хоч і не завершився якимось результатом, але запам’ятався емоційною напругою. Екс-президент Грузії вкотре виступив із політичними заявами, а в залі засідання його підтримували кількасот прихильників. Міграційна служба відмовила Саакашвілі в наданні захисту на території України, і це рішення на початку року підтримав суд першої інстанції. Адвокати лідера партії «Рух нових сил» мали 30 днів для оскарження рішення і прагнули подати апеляцію якомога пізніше, втім, їх випередила міграційна служба. До чого це призвело – далі в матеріалі.

Обвинувальний акт Шабуніну

І поки Саакашвілі виступав у суді, керівник громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін отримав копію обвинувального акту. «Це означає, що слідство повністю завершене і справа передається до суду», – зазначила адвокат Шабуніна Олена Щербан. Активіста підозрюють в «умисному нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості» Всеволоду Філімоненку, який називає себе журналістом.

О, і мало не забули…

З нагоди Дня Соборності прапор України розгорнули і на адміністративному кордоні з окупованим Росією Кримом. Тож хай огляд сьогодні завершить це символічне фото.

Об’єднуйтесь і будьте єдиними та сильними!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG