Доступність посилання

ТОП новини

«Варта-Новатор»: бронетехніка по-українськи


Чия броня міцніша? Із початком війни на Донбасі в українській оборонній галузі зайнялися виробництвом нової колісної бронетехніки. Частина зразків – уже на озброєнні, інші активно проходять державне випробування. Які бронемашини потрапляють до військ України і на чому їздять найкращі армії світу, розбирались «Донбас.Реалії».

Останню розробку компанії «Українська бронетехніка», спеціалізований броньований автомобіль «Варта-Новатор», презентували наприкінці 2017 року.

Бронемашину розробляли спеціально для потреб Національної гвардії України. У компанії наголошують: «Новатор» виготовлений з урахуванням сучасних вимог до техніки підрозділів спецпризначення.

У компанії також стверджують, що автомобіль оснащений додатковими опціями, що забезпечують швидкість, прохідність по бездоріжжю і непробивну броню. Зараз «Новатор» проходить державні випробування.

Спеціалізований броньований автомобіль українського виробництва «Варта-Новатор»
Спеціалізований броньований автомобіль українського виробництва «Варта-Новатор»

«Назвемо цю машину базовим автомобілем. Якщо ми говоримо про нього як про бойовий автомобіль, то він дозволяє закріпити зверху модуль. Якщо ми говоримо як про патрульну машину, вона має достатню вантажопідйомність», – зауважує заступник директора «Українська бронетехніка» Дмитро Поляков.

Попередню версію «Варти» випустили у 2015 році. Вона успішно пройшла держвипробування – й через рік десять таких автомобілів закупило Міністерство внутрішніх справ України для спецпідрозділу «Корд».

«Варта-Новатор» – високомобільна бойова машина для сил спеціального призначення
Дмитро Поляков

«Це абсолютно різний клас машин. Цей автомобіль («Варта-Новатор» – ред.) бойовий. Тобто, це – високомобільна бойова машина для сил спеціального призначення», – додає Дмитро Поляков.

США

Аналогом нової «Варти-Новатор» зараз оснащують Збройні сили Сполучених Штатів. Бронеавтомобілі компанії Oshkosh Defense мають подібні характеристики. Але у американців особливі побажання до виробників через бойові дії, які проходять у пустелі, в горах і у морі.

«Тут є можливість регулювати висоту: по суті кліренс (проміжок між найнижчими точками конструкції автомобіля (за винятком коліс) та рівнем землі – ред.) до півтора метра, тобто машина може підніматися. І це дуже важливо для морської піхоти – це була наша спеціальна вимога, щоб ми могли долати водні перешкоди для десантування», – розповідає підполковник корпусу морської піхоти США Джон Гутереш.​

Бронемашини компанії Oshkosh Defense JLTV (ліворуч) і MATV (праворуч)
Бронемашини компанії Oshkosh Defense JLTV (ліворуч) і MATV (праворуч)

JLTV і MATV – два типи машин, які американці воліють бачити у своїй армії. Ціна однієї – півмільйона доларів. Бійці самі проводять випробування техніки, як і сорокагодинний навчальний курс водіння без доріг.

«Адже їх направлять до гарячих точок, де немає ніякої безпеки, де ми повністю уразливі для несподіваних атак... Тож я хочу максимально зрозуміти усі можливості цієї машини: як нею управляти, що вона може, – це дозволить нам бути повністю готовими до будь-яких ситуацій», – пояснює сержант армії США Дастін Тішнер під час випробувань техніки.

Випробування «Новатора»

У американського JLTV – підвищена вантажопідйомність. В українського ж «Новатора» – 2 тонни. Це – базова комплектація, яку можна модифікувати під окремий рід військ. Машину вже тестували сили спеціальних операцій ЗСУ.

Протимінний захист у цьому автомобілі зведений до того, що дно автомобіля виготовлене з високоточної міцної броні
Дмитро Поляков

«Протимінний захист у цьому автомобілі, з урахуванням специфіки його застосування, зведений до того, що дно автомобіля виготовлене з високоточної міцної броні. Знизу буде закріплена друга броньована пластина, яка буде його захищати», – розповідає заступник директора компанії «Українська бронетехніка» Дмитро Поляков.

Такі машини замовник тестує на міцність у разі підриву. Наприклад, бронеавтомобіль іншого підприємства «Практика» КОЗАК-2М витримує 6 кілограмів тротилу.

А це випробування в бойових умовах вже американської бронемашини.

Бронемашини такого типу випускають кілька приватних підприємств в Україні. Виробництво націлене на армію, але найчастіше таку техніку закуповує саме Нацгвардія.

Національна гвардія – перший замовник

«Вартою-Новатором» цікавляться всі, кажуть на підприємстві. Але Національна гвардія – перший замовник.

Питання фінансування Міністерства оборони залишається на залишковому принципі
Олег Жданов

«Питання фінансування. На сьогоднішній день Національна гвардія України отримує живі гроші з бюджету країни. Тобто те, що заплановано. Питання фінансування Міністерства оборони, особливо закупівлі озброєння, на жаль, залишається на залишковому принципі. Або під ці статті закладаються державні програми», – каже військовий експерт Олег Жданов.

Олег Жданов, військовий експерт
Олег Жданов, військовий експерт

Зокрема, півсотні автомобілів «Козак2М» закупила саме Нацгвардія, армії ж дісталося лише десять машин. У кінці 2017 року міністр оборони України Степан Полторак заявив: закупівлю військової техніки збільшать. Щоб уточнити наскільки, «Донбас.Реалії» відправили запит у відомство, але відповіді поки що немає.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG