Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Бубка: підтримка літніх видів спорту – це була стратегія держави, тепер будують інфраструктуру і для зимових


Проводи збірної України на Олімпіаду - 2018
Проводи збірної України на Олімпіаду - 2018

Українські олімпійці вже готові боротися за нагороди у Пхйончхані (Південна Корея). XXІІІ «біла» Олімпіада розпочнеться 9 лютого, проте вже 1 лютого свої двері відчинить олімпійське селище. Остаточний склад української збірної ще невідомий, проте планується, що від «синьо-жовтої» збірної братиме участь 33-35 олімпійців у 9-10 видах спорту. У Києві вже презентували нову екіпіровку олімпійської збірної. За словами самих спортсменів, вона вдала і за матеріалом, і за зовнішнім виглядом.

Пара фігуристів Олександра Назарова та Максим Нікітін вперше виступатиме на дорослій Олімпіаді. Кажуть, що «мандраж» є, проте ці відчуття лише позитивні. На змаганнях спортсмени мають показати дві програми – коротку та довільну. Проте самі олімпійці зізнаються, що обрати, яка з них більш до душі, вони не можуть.

Хочемо показати дві програми, відкатати елементи чисто, будемо сподіватися, що судді оцінять високими балами
Максим Нікітін

«Цього разу вони настільки чудові і такі рідні, що навіть важко сказати, яка з них більш вдала. Хочемо показати дві програми, відкатати елементи чисто, і будемо сподіватися, що судді оцінять високими балами. Для нас це перші Олімпійські ігри, і, звичайно, казати про якісь нагороди одразу… Це радше просто емоції. Ми – реалісти. І розуміємо, що цього разу їдемо за досвідом. Подивитися, що ми можемо на такому рівні, чого нам не вистачає. Але настрій бойовий, бо хочемо показати свій максимум, і навіть більше», – каже Максим Нікітін.

Максим Нікітін та Олександра Назарова
Максим Нікітін та Олександра Назарова

Чекаю того часу, коли вже у новій формі збірної України вийду на олімпійську арену
Олександра Назарова

«Чекаю того часу, коли вже у новій формі збірної України вийду на олімпійську арену. Для нас дуже важливо захищати кольори нашої держави, крім того, ще й дуже відповідально. Звичайно, трохи нервуємо, але ми відчуваємо підтримку українських вболівальників. Вже зараз нам пишуть у соціальних мережах, бажають вдалих виступів, і це дуже важливо», – розповідає Олександра Назарова.

Нова олімпійська форма
Нова олімпійська форма

У жіночому одиночному катанні Україну представить Ганна Хниченкова. Вона каже: головне на Олімпійських іграх – не втратити голову. Адже до Пхйончхана настрій один – зробити все ідеально, проте чи вдасться впоратися з нервами вже під час виступу?

Другого шансу в тебе немає – або зараз, або ніколи
Ганна Хниченкова

«Треба зібратися і катати ідеально з першого елементу. Бо вже після першої програми стане зрозуміло, хто ж минув кваліфікацію. Тобто другого шансу в тебе немає – або зараз, або ніколи. Це важко, але ми до цього йшли кілька років. Емоції, звичайно, переповнюють, і вже в очікуванні поїздки на Олімпійські ігри», – каже Ганна Хниченкова.

Фігуристи вже встигли перевірити під час тренувань і нове екіпірування. Олімпійські форму розробляли молоді українські дизайнери. Вони кажуть, що прислухалися до порад і самих спортсменів, і Національного олімпійського комітету. Колекцію вже назвали «Золоте колосся», адже орнаментом дизайнери абстрактно зобразили пшеничне поле на блакитному тлі.

Ярослав Паніот
Ярослав Паніот

«Вона неймовірна. Я вчора вже тренувався у формі. І зізнаюсь: вона не просто подобається, мені здається, вона якось мотивує. Бо відкатав свої програми краще, ніж зазвичай», – розповідає фігурист Ярослав Паніот.

Остаточний склад збірної України ще не сформовано. Протягом 2016-2018 років спортсмени брали участь у ліцензійних змаганнях, здобуваючи необхідні бали до загального рейтингу. Зараз відбір ще триває, і вже 30 січня відбудеться подача остаточної спортивної заявки української олімпійської команди.

Планується, що змагатимуться 33-35 спортсменів у 9-10 видах спорту: біатлоні, лижних гонках, фігурному катанні, санному спорті, фрістайлі, гірськолижному спорті, сноубордингу, лижному двоборстві, стрибках на лижах з трампліну, а також вперше за історію участі українців у зимових іграх буде і представник у скелетоні Владислав Гераскевич.

Проводи олімпійської збірної
Проводи олімпійської збірної
Ми повинні все робити для того, щоб нові види спорту рухалися вперед. Для цього дійсно треба відбудовувати сучасну інфраструктуру
Сергій Бубка

«Ми повинні все робити для того, щоб нові види спорту рухалися вперед. Для цього дійсно треба відбудовувати сучасну інфраструктуру. Для зимових Олімпійських ігор у нас історично так склалося, що не було достатньо інфраструктури. Ми завжди були успішні в літній Олімпіаді. Це була в цілому стратегія держави в ті часи. Тому дуже приємно, що даються гроші на будування в «Буковелі» сучасного біатлонного центру. Це позитивно буде впливати на розвиток нових видів спорту», – зазначив Сергій Бубка.

Спортсмени коментувати питання про нагороди відмовляються, бо бояться наврочити. Проте зізнаються, що було б непогано змінити статистику української збірної на зимових Олімпійських іграх. Адже за всю незалежність «синьо-жовті» здобули лише 7 нагород, з яких дві золоті.

XS
SM
MD
LG