Доступність посилання

ТОП новини

Без «Батьківщини» і «Опоблоку»: яким буде новий склад ЦВК?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Гості програми «Ваша Свобода»: Денис Ковриженко, старший радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES); Олександр Черненко, народний депутат України (БПП), колишній керівник Комітету виборців України.

Президент Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради кандидатів до нового складу ЦВК. Повноваження більшості нинішніх членів ЦВК закінчилися ще кілька років тому. Центрвиборчком практично складається з людей, які вже давно мали піти з цих посад, однак призначення нових членів комісії затягується роками.

До нового складу ЦВК запропоновано п’ять кандидатів від фракцій БПП, чотирьох – від «Народного фронту», по одному від партії «Відродження», Радикальної партії та «Самопомочі». Кого представляють ще двоє кандидатів, достеменно невідомо.

Ваша Свобода | Склад ЦВК від президента: опозиція не задоволена
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Віталій Портников: Пане Ковриженко, чому обійшли членів «Опоблоку» й «Батьківщини» щодо представництва в ЦВК? У нинішньому складі ЦВК саме їх найбільше.

Денис Ковриженко: Якщо згадати документи Венеційської комісії, до якої люблять апелювати наші політики, то в Кодексі належної практики у виборчих справах (пункт 75) йдеться, що в складі органу, який адмініструє вибори, має забезпечуватися представництво принаймні по одній особі від кожної політичної сили, яка представлена у парламенті.

Можуть бути інші підходи, коли склад ЦВК ділиться пропорційно до ваги тих чи інших політичних сил у парламенті. Але в нас і цього немає.

Політичний баланс забезпечує незалежність
Денис Ковриженко

Якщо говоримо про демократію, то має діяти принцип, закріплений у міжнародних документах. Політичний баланс забезпечує незалежність і можливість навіть почути якісь альтернативні думки.

Засідання – формальність, де просто піднімаються руки, а ключові домовленості досягаються за зачиненими дверима. Про це писали після кожних виборів представники ОБСЄ
Денис Ковриженко

Якщо це представники певних політичних сил, які спираються на підтримку більшості, є ймовірність того, що комісія працюватиме непрозоро. Засідання (ЦВК – ред.) – формальність, де просто піднімаються руки, а ключові домовленості досягаються за зачиненими дверима. Про це писали фактично після кожних виборів представники ОБСЄ.

Бачимо домінування представників фракцій більшості. Від опозиції, від БЮТ немає. Від «Самопомочі» і громадськості – мішана кандидатура – Євген Радченко. А два невідомих – різні ходять чутки. Хтось пов’язує одну з кандидатур так само з БПП, хтось – з «Волею народу». Достеменно стверджувати не можемо – прямих доказів в афілійованості немає.

Можуть очікувати досить «цікаві» президентські вибори. Один з рейтингових кандидатів, який має шанси потрапити в другий тур, не матиме свого представника у ЦВК
Денис Ковриженко

Якщо ЦВК буде сформована в такому режимі, то на нас можуть очікувати досить «цікаві» президентські вибори. Один з рейтингових кандидатів, який має шанси потрапити в другий тур, не матиме свого представника у ЦВК.

– Пане Черненко, чому такий склад ЦВК пропонується президентом? Чому не врівноважені інтереси політичних сил?

Олександр Черненко: Є загальноприйняті стандарти. Але треба розуміти, що ЦВК, в принципі, як чинний склад, так і наступний не може в певній мірі відображати представлення політичних сил у парламенті хоча б через ту причину, що члени ЦВК обираються на 7 років, а парламент – на 5 років.

У нас сьогодні не закінчилися повноваження ще двох членів ЦВК, які представляють «Свободу», хоча фракції «Свободи» немає в парламенті, тільки кілька мажоритарників.

Олександр Черненко
Олександр Черненко

Закон про ЦВК не зобов’язує президента враховувати інтереси будь-якої фракції. Рівномірний баланс сил в ЦВК, ніколи не зможемо дотриматися
Олександр Черненко

Члени ЦВК, якими політичними силами не були б рекомендовані, від моменту прийняття присяги члена ЦВК мають забути про будь-які політичні вподобання. Закон про ЦВК не зобов’язує президента враховувати інтереси будь-якої фракції. Якщо парламенту це подання або ці люди не подобаються, то не набирають 226 голосів. Скільки завгодно можемо говорити про рівномірний баланс сил у ЦВК, але ніколи не зможемо його дотриматися.

Коли кажуть, що навіть при Януковичі були представники «Батьківщини» і опозиції в ЦВК – той склад ЦВК формувався у 2007 році, коли президентом був Ющенко і напередодні позачергових парламентських виборів, коли саме квотне формування ЦВК було однією з умов політичної домовленості, щоб іти на позачергові вибори.

– Пане Черненко, чи не буде такої небезпеки, що президент затягуватиме просто процес, у результаті до виборів прийдемо зі старим складом ЦВК?

Президент подав більше, ніж є, вакантних місць. Президент пропонує – Верховна Рада або погоджується, або ні. Не можна говорити про узурпацію президентом – кого захотів, того й послав у ЦВК
Олександр Черненко

Олександр Черненко: Сьогодні принцип процедури і регламент передбачає голосування по кожному члену ЦВК. Окремо – постанова, окремо – голосування. Тим більше президент подав більше, ніж є, вакантних місць. Не всі з тих, кого запропонував, наберуть 226 голосів. Для того і є баланс гілок влади: президент пропонує – Верховна Рада або погоджується, або ні. Не можна говорити про узурпацію президентом – кого він захотів, того й послав у ЦВК.

Половину із запропонованих президентом я знаю особисто, ще кількох – знаю їхній бекграунд. Якщо не говорити сьогодні про політичну заангажованість (це побачимо лише з часом), а про професійний рівень, то можу сказати про досить пристойну фаховість запропонованих, принаймні частини, навіть більш ніж половини, кандидатур.

Це люди, у яких є репутація. Подання президента оцінюю стримано-позитивно
Олександр Черненко

Щодо можливості фальсифікацій, то я в цьому поданні бачу кількох доволі яскравих, відомих, з репутацією представників не лише від опозиційних фракцій, навіть від фракцій коаліції. Це люди, у яких є репутація, яка їм дорога. Я не хочу вірити, що ці люди під час виборів почнуть робити дуже нехороші речі. Поки що я подання президента оцінюю стримано-позитивно. Немає представників кількох фракцій, але дискусія ще не закінчена.

Денис Ковриженко
Денис Ковриженко

Можна було б спокійно по одному місцю дати представникам решти політичних сил – не було б сумнівів, наскільки чесно адмініструватимуться вибори
Денис Ковриженко

Денис Ковриженко: Місць у ЦВК багато. Щоб пристрасті не вирували, можна було б спокійно по одному місцю дати представникам решти політичних сил – питання було б зняте, не було б великого галасу і сумнівів у тому, наскільки чесно адмініструватимуться вибори.

Рішення ЦВК не остаточне, його можна оскаржити в суді. Тому прямі фальсифікації – не думаю, що можливі. Це загальнодержавні вибори, де результати сфальсифікувати досить складно. Можна тільки декілька відсотків перевагу забрати...

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG