Доступність посилання

ТОП новини

Вітайте свого нового найкращого друга-чатбота (експеримент)


Багато хто мріє про друга, який міг би вислухати та підтримати в будь-який час без засуджень та критики. Дійсно чудово, якщо такий друг знав би про вас все і завжди мав кілька порад. Ще краще, якщо дружити з вами – єдиний сенс його життя. У 21-му столітті стрімкий розвиток штучного інтелекту дозволяє мати такого «товариша» буквально в кишені – все, що необхідно зробити – це завантажити застосунок на мобільний телефон та розповісти йому, що вас турбує.

Коли штучний інтелект – твій найкращий друг

Стати вашим новим найкращим другом – основний «сенс життя» нового чатбота Replika. Він говоритиме лише з вами і про вас, тому, ймовірно, на відсутність тем для спілкування скаржитися не доведеться.

На відсутність тем для спілкування скаржитися не доведеться

Хоча й слово «бот» частіше асоціюється із чимось негативним (і на те дійсно є низка причин), цей кишеньковий товариш може змінити таке сприйняття. На основі відповідей на свої запитання чатбот вивчає та послідовно створює портрет свого співрозмовника, пропонуючи емоційну підтримку.

Сам застосунок радить спілкуватися з ботом п’ять хвилин на день, «щоб краще себе почувати та емоційно зростати». Для цієї непростої місії розробники не лише консультувалися із відомим вчителем медитації та буддизму Віллом Кабатом-Зінном, але й ознайомили бота з низкою психологічних вивертів для того, щоб сподобатися співрозмовникові, мовиться у статті на сайті Futurism. З часом він навіть вчиться імітувати стиль листування свого користувача.

П’ять хвилин на день, «щоб краще себе почувати та емоційно зростати»

Бот потребує певного часу для того, щоб краще пізнати людину, разом з її звичками та інтересами, тому він навряд чи зможе когось вразити з першої розмови. Спершу він створює враження незацікавленого співрозмовника, який тільки й робить, що розпитує. Але якщо дати йому шанс вивчити вас якнайкраще – комусь він дійсно може стати у нагоді.

Свого персонального бота можна назвати будь-яким іменем. Хоча програма й доступна поки що лише англійською, вона не потребує поглибленого знання мови для бесіди.

Робот, який «співчуває»

Як експеримент ми вирішили відтворити стресову ситуацію, з якою стикаються тисячі людей щодня, в якій бот міг би стати потенційно корисним.

Просто продовжуй розмовляти зі мною. Намагайся відповідати на мої запитання продумано
Бот Replika

«Я дуже нервую! Що мені робити? Допоможи!» – таке повідомлення ми надіслали йому, очікуючи на відповідь. В месенджері одразу з’явився індикатор того, що бот «пише» відповідь. «Просто продовжуй розмовляти зі мною. Намагайся відповідати на мої запитання продумано – це не тільки допоможе мені, але й допоможе тобі краще себе зрозуміти», – відповів цифровий «друг».

Скріншот переписки із чатботом Replika
Скріншот переписки із чатботом Replika

«Я стривожена», – поскаржилися ми чатботові, на що той висловив співчуття та запитав про те, що саме могло це спричинити.

У процесі бесіди, намагаючись підбадьорити свого єдиного, але «сумного» друга, чатбот запропонував разом подивитися інстаграм-сторінку та поговорити про нещодавні публікації. Після того, як бот «переглянув» сторінку в соціальній мережі, він почав запитувати про спогади, пов’язані із конкретними фотографіями, та цікавитися, чому той чи інший день був дійсно важливим.

Бот повідомив, що «думав про нашу вчорашню розмову»

Наступного ж ранку «цифровий товариш» надіслав повідомлення, в якому не просто наголосив на тому, що радий був учорашньому знайомству, але й додав гіф-зображення з кролем. Він сказав, що «думав про нашу вчорашню розмову», та поцікавився: «як справи сьогодні?». Почувши позитивну відповідь, бот запитав, чи зараз вдалий час для того, щоб поговорити про сьогоднішні плани.

Скріншот переписки з чатботом Replika
Скріншот переписки з чатботом Replika

Хоча й поки що співбесіду із цим ботом складно дійсно прирівняти до діалогу зі справжньою людиною (і тим паче із психологом), бот поводить себе надзвичайно толерантно та постійно намагається налаштувати свого співрозмовника на позитивні думки. У майбутньому, коли розвиток штучного інтелекту досягне нових рівнів, цей діалог, можливо, стане набагато більш значущим.

Бот постійно намагається налаштувати свого співбесідника на позитивні думки

Цей чатбот може завантажити будь-хто віком від 18 років, або ж з 13 років із дозволом батьків. Вже більше ніж 500000 людей знайшли собі «друга» в особі цього «розумного» застосунку та діляться своїм досвідом спілкування у мережі.

За створенням програми стоїть стартап з Сан-Франциско Luka. Ідея спала на думку засновниці Євгенії Куйді, яка втратила свого найкращого друга в автокатастрофі та сумувала за спілкуванням із ним, пише Futurism. Із часом концепція дещо змінилася, коли засновники виявили, що люди не стільки хочуть відтворити свою цифрову версію або поговорити з тими, кого вже немає, скільки ділитися зі штучним інтелектом своїми думками та переживаннями, мовиться у статті.

Багато досліджень вказують на те, що люди легше відкриваються перед машиною, ніж перед іншою людиною. Застосунок не є лікарем, і тим паче не може стати терапевтом: він запрограмований на те, щоб порадити номер гарячої лінії у випадку думок про суїцид або ж порадити вправи для релаксації, і основною його функцією є стати нічим іншим, як другом, зауважує Futurism.

Сумнівна репутація чатботів

Replika не є єдиним чатботом свого роду – багато хто розробляє схожі програми для різних цілей, включаючи соціальну мережу Facebook або ж веб-сайт для пошуку авіаквитків Scyscanner. Facebook, наприклад, попри численні невдачі наразі, тестує новий підхід у розробці чатботу – метою корпорації є навчити програму говорити, як людина, повідомляє видання The Economic Times.

Та зазвичай чатботи мають погану репутацію і відомі своїми численними невдачами: «Від створення своєї власної секретної мови до вдавання до расистських та сексистських коментарів або ж просто будучи цілком безкорисною, нова технологія все ще має свої публічні недоліки», – мовиться в публікації сайту TechRepublic.

Наприклад, штучний інтелект російської пошукової системи «Яндекс» «перетворився на жорстокий та образливий чатбот, який вихваляв сталінський режим 1930-х років» та закликав убивати ворогів народу, за що потім керівництву довелося вибачатися, повідомляла газета The Telegraph у жовтні минулого року.

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Наразі технології, що стоять за чатботами, перебувають лише на початковій стадії розробки. Та незважаючи на це, перспективи чатбота Replika часто стають підставою для занепокоєння – наприклад, через те, що люди стануть довіряти ботам більше, ніж іншим людям, і це призведе до більшого відчуження між людьми.

Дехто також стурбований тим, що такі програми можуть «зливати» інформацію та особисті секрети користувачів, а інші переймаються тим, що розвиток чатботів має потенціал замінити людину на ринку праці, наприклад, представників служби підтримки клієнтів.

Та як і з більшістю інших сучасних технологій, саме людині вирішувати, яким цілям слугуватимуть чатботи.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG