Доступність посилання

ТОП новини

Комп’ютер «прикинувся» підлітком – чи можливий штучний інтелект?


Комп’ютерна програма обдурила людей, які подумали, що то був 13-літній підліток із Одеси на ім’я Женя Густман. Як кажуть організатори акції, таким чином комп’ютер уперше по-справжньому пройшов так званий «тест Тюрінга», засвідчивши, на думку багатьох учасників тесту, «людську поведінку». Головні творці програми-робота, чи, як кажуть, «чатбота», – двоє росіян і українець. Один із них, Володимир Веселов із Росії, який живе у США, в інтерв’ю Радіо Свобода висловив сподівання, що ця подія підвищить зацікавленість темою штучного інтелекту.
Робот може імітувати діалог людини протягом п’яти хвилин. Зараз іде така хвиля обговорень, як цей робот міг узагалі щось пройти
Володимир Веселов


– Робот може імітувати діалог людини протягом п’яти хвилин. Зараз іде така хвиля обговорень, як цей робот міг узагалі щось пройти. Тест доволі об’єктивний: було 30 суддів, і в кожному раунді в них було два вікна: за одним людина, за іншим робот – і не відомо, хто за яким.

– І які питання ставили?


– Загалом, «вітаю», «як справи», «хто ти, звідки ти». Є, звичайно, судді-експерти, які відразу починають перевіряти: «Пол грає в футбол. Чим займається Пол?» чи «Якого кольору червона машина?»

– Ви створили цю програму спеціально для змагання в «тесті Тюрінга» чи мали й іншу мету?
Хотілося створити такий універсальний доволі засіб, який дав би змогу не тільки зробити «чатбота», а й уможливив би обробку текстів, розрахунок вартості якогось складного продукту, наприклад, страховок
Володимир Веселов

– Хотілося створити просто такий універсальний доволі засіб, який дав би змогу не тільки зробити «чатбота», а й уможливив би обробку текстів, розрахунок вартості якогось складного продукту, наприклад, страховок. І виникла ідея: а як ми можемо продемонструвати цю технологію? Одним із найпростіших і найдоступніших способів виявився «приз Лебнера» (щорічне змагання на «тест Тюрінга») – будь-хто може подати заявку на участь.

– Чому ви вирішили обрати за образ своєї програми 13-річного підлітка Женю Густмана з Одеси? Тому, що від підлітка можна очікувати менш вмілих відповідей, ніж від дорослого?

Женя Демченко, один зі співавторів, запропонував такий образ, він сам виріс в Україні
Володимир Веселов
– Напевне, однією з ідей це було. Але насправді будь-яка людина може сказати: «Ой, не знаю». Ніхто не вимагає, щоб там був «професор». Женя Демченко, один зі співавторів, запропонував такий образ, він сам виріс в Україні. Тобто є певна одразу тема, про що можна поговорити, про що можна написати – тато, мама. Нам здалося досить оригінально.

– А ви готували «Женю» до нинішнього тесту? Судді могли запитати про поточну ситуацію в Україні. А «Женя», як виявилося, досі вважає, що президент України – Леонід Кучма…

Як позитив, я сподіваюся, що це приверне більше уваги до цієї теми – студентів, школярів
Володимир Веселов
– Нічого не готували. Зміна бази знань – дуже небезпечна операція. Можна додати нові знання, та при цьому одні будуть перекривати інші, і якість може виявитися гіршою.

– Тож чи «Женя Густман» наближає нас до штучного інтелекту, чи йдеться радше про розважальну технологію?

– Це радше розважальне. Як позитив, я сподіваюся, що це приверне більше уваги до цієї теми – студентів, школярів. Хотілося б, щоб у вільний час вони не грали в комп’ютерні ігри, а спробували зробити робота ще кращого, зробити справді штучний інтелект.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG