Доступність посилання

ТОП новини

«Подивився «Смерть Сталіна», чекаю на «Смерть Путіна» (огляд соцмереж)


Момент зі стрічки «Смерть Сталіна»
Момент зі стрічки «Смерть Сталіна»

Дискусія навколо стрічки «Смерть Сталіна» розпочалася ще задовго до виходу в український прокат. Основним мотивом суперечок стало питання, чи заборонять фільм у Росії та Білорусі, де образ Сталіна все менше обрамлюють у негатив. І хоча в Росії фільм усе ж заборонили, назвавши його «образливим», українські соцмережі оцінили цей факт як найкращу його рекламу та в цілому відгукнулись про картину схвально. Радіо Свобода зібрало найцікавіші реакції на «Смерть Сталіна».

«Смерть Сталіна» – комедія британсько-французького виробництва, режисером якої став шотландський режисер італійського походження Армандо Януччі. Стрічка розповідає про останні хвилини життя радянського диктатора Йосипа Сталіна в березні 1953 року й подальшу боротьбу за владу його найближчих соратників. В основу сюжету ліг графічний роман Фабіена Нурі та Т’єрі Робіна «Смерть Сталіна. Історія, істинно…радянська».​

Заборона в Росії

23 січня російське Міністерство культури оголосило скасування прокатного дозволу «Смерті Сталіна». Керівник відділу інформації Російського військово-історичного товариства Надія Усманова пояснила заборону тим, що стрічка «ображає людей». Про яких саме людей ідеться, Усманова не уточнила. Кінотеатр «Піонер» у Москві вдався до хитрощів і наважився показати «Смерть Сталіна» на своєму екрані. Це перше подібне порушення кінотеатру. Друге таке порушення може призвести навіть до його закриття.

У Білорусі «Смерть Сталіна» мали демонструвати на екранах ще від 25 лютого, але всі сеанси раптом скасували – і це при тому, що кінотеатри вже почали продавати квитки.

Однак у Білорусі стрічку все ж покажуть. Прем’єра відбудеться 8 лютого.

«Найбільш сатиричне кіно за останні роки»

Реакція ж українських соцмереж була абсолютно різною. Хтось хвалив почуття гумору авторів стрічки, а когось стрічка надихнула на роздуми:

Одним із приводів для гордості українських глядачів стало місце зйомки: частину епізодів знімали в Києві. У стрічці можна чітко розгледіти Видубицький монастир, Київську міську державну адміністрацію та Києво-Печерську лавру.

Були й ті, хто захоплювався українським перекладом:

«Справжні смішні комедії про режими знімають ті, хто насправді пережив ці режими»

Багато хто залишився байдужим до стрічки. Блогер Богдан Логвиненко, приміром, наголошує на тому, що це все-таки британська стрічка, а тому не може сміятися з «совка». Натомість він навіть список фільмів наводить, де, на його думку, Радянський Союз висміяли більш вдало.​

З публікації Богдана Логвиненка вийшла дискусія:

А дехто побачив у комічному трагічне:

  • Зображення 16x9

    Анастасія Саковська

    Народилася у 1994 році в Києві. У 2015 році закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю філософія та релігієзнавство. На Радіо Свобода – із 2015 року. Працюю з соціальними медіа, пишу про кіно

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG