Доступність посилання

ТОП новини

Ніякої паніки, це тільки корекція – інвестиційний банкір про коливання на ринках


Сергій Фурса
Сергій Фурса

У вівторок американські фондові індекси почали зростати (у межах одного відсотка в першу годину торгів 6 лютого). Це сталося після двох днів падіння, впродовж яких втрати склали понад 1800 пунктів.

Падіння фондового ринку в США, яке розпочалося ще 2 лютого, перетворилося на обвал 5 лютого. Напередодні – у понеділок – провідний американський індекс Dow Jones упав на 1175 пунктів, втративши близько 4,6%.

У час, коли президент США Дональд Трамп виголошував промову в штаті Огайо, говорячи про переваги запропонованої республіканцями податкової реформи, провідні телеканали країни показували його виступ паралельно з графіком Dow Jones.

«Ми завжди стурбовані, коли ринок втрачає, але ми також упевнені в основних принципах економіки», – заявив представник Білого дому в ефірі CNBC 5 лютого.

Слідом за цим відбулося падіння котирувань на ринках Азії і Європи. Так, японський індекс впав за ніч на 7 відсотків. На європейських біржах вартість акцій знизилася приблизно на три відсотки. За оцінкою агентства Bloomberg, 500 найбагатших людей світу за день втратили близько 114 мільярдів доларів.

Деякі оглядачі порівнювали ситуацію з 2008 роком, коли панувала світова фінансова криза.

Радіо Свобода попросило прокоментувати ситуацію фінансового експерта – інвестиційного банкіра Dragon Capital Сергія Фурсу:

– Поки що це не можна порівняти з 2008 роком. Це здорова корекція, бо насправді ринки дуже довго зростали. Вже не один раз досягали свого історичного максимуму, майже кожен тиждень. І тому ринок потребував корекції, і в результаті ми побачили те, що ми побачили, починаючи від п’ятниці і продовження в понеділок – це здорова нормальна корекція.

– А як це взагалі може вплинути на ситуацію в Україні з гривнею, з українськими цінними паперами?

Не варто якось зараз думати, що в довгостроковій, середньостроковій перспективі це вплине на українську економіку

– Наразі це має дуже обмежений вплив на Україну, бо якщо б ми говорили про світову фінансову кризу, дійсно, Україна відразу б потерпала дуже сильно як країна, яка дуже залежна від цін на сталь, на руду, і навіть залученням коштів.

Наразі можна сказати, що єдиний вплив – це неможливість сьогодні і завтра, умовно кажучи, вийти на ринок і залучити кошти. Проте не варто якось зараз думати, що в довгостроковій, середньостроковій перспективі це вплине на українську економіку. От коли потім наступна циклічна криза, яка також не за горами, прийде, тоді ми відчуємо це по повній програмі.

– То в даному разі не можна говорити, що це торкається пересічного українського споживача, так? Це торкається лише фірм, які мають свої папери на біржових ринках?

– Це дуже обмежено торкається фірм, які навіть мають свої цінні папери, і держави, яка також виходить на зовнішній ринок. Поки що це на Україну майже не вплинуло.

– Ви, можна сказати, заспокоюєте, що немає поки що причин для паніки в зв’язку з недавнім рекордним падінням фондового індексу у США Dow Jones?

– Так-так! Це просто здорова нормальна корекція, яка не призведе до звільнень тисяч людей чи для банкрутства тисяч компаній.

– Обвал не оминув і криптовалюти. Вартість bitcoin опустилася нижче від позначки в шість тисяч доларів. За останній місяць курс bitcoin упав на кілька тисяч доларів, до листопадового рівня. Чи власників цієї криптовалюти, яких чимало, теж можна заспокоїти?

Насправді bitcoin – це з самого початку був пузир, мильна бульбашка, і те що вона зараз здувається – це цілком логічне завершення епопеї

– Ну я їм співчуваю, бо насправді bitcoin – це від самого початку був пузир, мильна бульбашка, і те що вона зараз здувається, це цілком логічне завершення епопеї. Можливо, що не завершення, але так чи інакше в bitcoin взагалі немає цінності, є якась тільки собівартість. Тому те, що бульбашка здувається, це цілком нормальний закономірний процес, і він ще не завершений.

– Ви особисто не придбали собі цієї валюти?

Дуже некоректно називати bitcoin валютою – це просто товар спекулятивний, який використовується для торгів

– Ні. Насправді дуже некоректно називати bitcoin валютою – це просто товар спекулятивний, який використовується для торгів.

Це не валюта. Вона не відображає насправді ті цінності, які несе в собі валюта, і це просто мильна бульбашка, яка здувається.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG