Доступність посилання

ТОП новини

Низький рівень вакцинації та спалахи інфекцій: хто винен і що робити?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Недовіра простих українців до щеплень і до якості вакцин, подекуди проведення щеплень переважно «на папері», відсутність в попередні роки вакцин, неефективна державна політика у цьому секторі – це ті проблеми, які викликали зменшення частки українців, щеплених від кору, правцю, дифтерії та інших небезпечних інфекцій. До такої спільної думки дійшли українські експерти, лікарі та представники громадських організацій. Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я, визнаючи це, основною причиною спалахів кору та інших інфекцій називають проблеми зі щепленнями у попередні роки. Між тим за останній рік ситуація поліпшилася, зокрема, частка дітей, щеплених від кору, виросла удвічі, стверджують посадовці.

Інфекційні хвороби є однією з визначальних загроз для національної безпеки будь-якої держави, і України зокрема; відтак владі та медикам не можна потурати забобонам чи страхам перед щепленнями, заявила під час круглого столу в Українському кризовому медіацентрі завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця Ольга Голубовська.

За її словами, нинішні спалахи кору та інших інфекційних хвороб в Україні є розплатою за хиби попередньої державної політики у цьому секторі.

З інфекціями в нас щороку ситуація погіршується. Причин цього є багато, але ми говоримо про головну – проблему з вакцинацією
Ольга Голубовська

«З інфекціями в нас щороку ситуація погіршується. Причин цього є багато, але ми говоримо про головну – проблему з вакцинацією. Доки ми не врегулюємо правових питань, ніякі інші методи не будуть ефективними, ніякі заборони, в тому числі на відвідування шкіл. Не можна всю відповідальність перекладати на батьків, особливо коли ми маємо перебої з постачанням вакцин, з порушенням календаря щеплень, з запровадженням нарешті календаря щеплень. Уявіть, у нас немає чіткої статистики, скільки дорослих в Україні мають порушений календар щеплень. У нас не фінансуються дослідження, яким є імунітет українців після вакцинування», – наголошує науковець.

За її словами, доки держава не вибудує цілісної політики щодо щеплень, зростатимуть як поляризація поглядів у суспільстві щодо вакцинації, так і, власне, спалахи хвороб.

Із цим погоджується і експерт Центру політико-правових реформ Зоряна Черненко.

Держава має визначитися, чи обов’язкова у нас вакцинація
Зоряна Черненко

«В одній статті містяться дві норми, які суперечать одна одній. У першій частині говориться про обов’язкову вакцинацію. У другій частині цієї ж статті говориться про те, що у нас на це беруть згоду (в батьків). Тобто ми вирішуємо, і маємо право «робити чи не робити». Держава має визначитися, чи обов’язкова у нас вакцинація», – підсумовує аналітик.

Однією з ключових проблем є брак правдивої інформації про щеплення, додає національний координатор з охорони здоров’я Центрального офісу реформ Наталія Лісневська.

Найбільша проблема – брак інформації у батьків
Наталія Лісневська

«Найбільша проблема – брак інформації у батьків. Вони отримують інформацію з преси, з Facebook. Чи є ця інформація абсолютно достовірною? Про вакцину, про наслідки, про підготовку? Вони «знають» про те, що вакцина – це погано, шкідливо і це може вбити дитину», – констатує Наталія Лісневська. Вона згадує про те, що в окремих населених пунктах кількість дітей, які мають протипоказання до того чи іншого щеплення, можуть сягати 20%. Експерт припускає, що ці протипоказання фіктивні і свідчать скоріше про небажання батьків робити щеплення своїм дітям.

Негативне ставлення до вакцинації культивують окремі медіа, псевдо-експерти та навіть дехто з викладачів медичних вишів, визнає Федір Лапій, доцент Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика. Він ділиться своїми спостереженнями за студентами медичних вишів, чимало з яких мають негативне ставлення до вакцинування як на першому курсі, так і на п’ятому.

Федір Лапій
Федір Лапій

Основна проблема вакцинації – це проблема медичних кадрів
Федір Лапій

«Основна проблема вакцинації – це проблема медичних кадрів. При такій кількості академічних інститутів, професійних асоціацій, хоч одна чітка озвучена позиція щодо вакцинації існує? Я знаю дві – Східноукраїнська академія педіатрії та Українська академія педіатрії, які сказали позицію щодо вакцинації, позицію щодо спалаху кору. Робота професійних асоціацій – виголошувати свою позицію і доносити її. Це – не робота Міністерства охорони здоров’я», – підсумував спеціаліст.

Коли ж потрібно вакцинуватися?

Завжди, коли є ризик, стверджує Ірина Колеснікова, доктор медичних наук, завідувач кафедри епідеміології Національного медичного університету імені Богомольця. За її словами, це стосується і дітей, і дорослих. Для повторної вакцинації проти кору та інших небезпечних хвороб варто звертатися до лікарів тим дорослим, які не впевнені у своєму імунітеті: не знають, наскільки якісними були їхні минулі щеплення і чи були вони взагалі. Лікарі мають спершу дослідити, чи збереглися в людини антитіла до хвороби від попередніх щеплень, і буде зрозуміло, чи варто робити повторне щеплення. Більше того, Колеснікова закликає українців вакцинуватися навіть від таких хвороб, як грип. Дослідження, в тому числі проведені за її участі, свідчать, що вакцинування допомагає захиститися навіть на тій стадії, коли в родині вже є інший хворий.

Зі свого боку Ольга Голубовська на прохання Радіо Свобода порадила, як діяти в умовах спалахів інфекційних хвороб саме дорослим.

Дорослим – це дифтерія і правець кожні десять років. Зараз Україною іде кір. Здати кров на антитіла
Ольга Голубовська

«Дорослим треба вакцинуватися згідно з календарем щеплень – це дифтерія і правець кожні десять років. Зараз Україною іде кір. І тому дорослі, які в переважній більшості не знають, були вони вакциновані чи ні, хворіли вони на кір чи ні, вони можуть здати кров на антитіла, і якщо результати аналізів позитивні (антитіла до кору є – ред.) – вони можуть не робити щеплення від кору», – пояснює фахівець.

Саме низький рівень вакцинування у попередні роки став причиною спалаху кору в Україні, стверджують у Міністерстві охорони здоров’я. Таку думку Радіо Свобода висловив, зокрема, генеральний директор Центру громадського здоров’я при МОЗ Володимир Курпіта.

У світі почали зростати антивакцинальні настрої, викликані тим, що люди перестали боятися базових інфекцій
Володимир Курпіта

«Причина в тому, що у світі почали зростати антивакцинальні настрої, викликані тим, що люди перестали боятися базових інфекцій, бо просто з ними не стикаються у цивілізованому світі. Не бачу проблеми – і не розумію, нащо з нею боротися. Глобально зростає кількість населення у світі, і відтак зростає потреба у вакцинах. Що відбулося з вакциною від кору: один з найбільших виробників у світі заявив, що призупиняє виробництво, і виник певний дефіцит. Отже, багато чинників – плюс певна істерія у ЗМІ, недостатня компетентність експертів, які коментували ситуацію, і недостатньо послідовна політика уряду в попередні роки (щодо вакцинації) – призвели до нинішнього стану речей».

Тим часом кількість вакцинованих дітей в Україні стрімко зростає в останні місяці, хоча цей рівень досі є нижчим, ніж у ЄС, наголошує Володимир Курпіта. За його словами, з-поміж усіх хвороб, найбільшою є частка вакцинованих від кору. За статистикою МОЗ, протягом 2017 року по всій Україні провакцинували від кору «першою дозою» 93,3% від усіх дітей, яких планували (ідеться про дітей, яким трохи більше ніж рік). Для порівняння, у 2016 році вакцинованими проти кору були 45,5% однорічних та 32,1% шестирічних малюків.

«Загалом упродовж п'яти тижнів 2018 року на кір захворіли 3554 людини, з них 1165 дорослих і 2389 дітей», – повідомив днями журналістам директор Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта. Від початку спалаху кору, за його даними, померло 9 осіб.

Водночас у Міністерстві охорони здоров’я занепокоєні низьким рівнем охоплення щепленнями від інших небезпечних хвороб, зокрема дифтерії, правцю та кашлюку.

За даними МОЗ, у 2017 році 51% дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини проти дифтерії, правцю та кашлюку – АКДП, 44,8% дорослих були захищені від дифтерії вакциною АДП-М.

Кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG