Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі заборонили пускати в школи та дитсадки невакцинованих дітей. Їхні батьки протестують


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Всеволод Ананьєв

Лікарі і влада Одеси побоюються спалахів епідемії кору та інших інфекційних хвороб та тимчасово заборонили пускати в школи і дитячі садки дітей, у яких немає щеплень. Батьки, які виступають проти щеплень, заявили про дискримінацію і про те, що їхніх дітей «труять», і вийшли протестувати до будівлі міськадміністрації.

В Україні очікується новий спалах кору. На початку року йшлося лише про 200 хворих. Але виявилося, що тільки за січень захворіло понад 3500 осіб. Найбільше хворих – в Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій та Одеській областях. Там же найгірша ситуація з нестачею вакцин від кору і дифтерії. Міністерство охорони здоров'я України вже звернулося за допомогою до міжнародних організацій, а Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) вже надав 220 тисяч доз вакцини. Очікуються ще дві поставки.

Щоб впоратися зі спалахом хвороби, влада Одеси тимчасово ввела в школах і дитячих садах карантин та заборонила відвідувати їх нещепленим дітям. Сімей з такими дітьми тільки в Одесі виявилося кілька сотень: в останні роки в місті, як і в усій Україні, набирав популярності рух тих, хто проти щеплень.

Марина Сменюк-Довбиш не стала робити щеплення своїм синам: ні чотирирічному Гордію, ні його старшому брату Назару.

Cама буду вирішувати, робити їм щеплення чи ні
Марина Сменюк-Довбиш

«Я сама вирішую, чим їх годувати, у що їх одягнути. І також сама буду вирішувати, робити їм щеплення чи ні», – заявляє жінка.

І Назару, і Гордію влада заборонила ходити до школи і дитсадка до закінчення карантину. Марина через це сильно невдоволена. Вона працює на базарі, цілий день продає одяг. Залишити дітей вдома, за її словами, немає з ким, тому вона змушена сидіти з ними сама і втрачати гроші.

«Це – не вихід зі становища. Він повинен, як і всі інші діти, десь пробігтися школою, десь поспілкуватися з дітками», – обурюється Марина.

Одеська шкільна влада спробувала організувати для таких дітей, як Назар, дистанційне навчання, щоб ті не відстали від програми. Але Марина каже, що її дитині ця форма занять не підходить: «Назар спілкується з комп'ютером так само, як і я, тобто ніяк!».

Незадоволені ситуацією і батьки інших нещеплених школярів. Разом з родиною Довбиш вони вийшли протестувати до мерії і заявили, що заборона на відвідування навчальних закладів суперечить Конституції і законам України.

Йде дискримінація дітей на щеплених і нещеплених
Марина Тимофєєва

«Йде дискримінація дітей на щеплених і нещеплених. І в деяких випадках дуже активно. Нацьковують одне на одного батьків. Дітей обзивають в закладах шкільних, садках», – заявляє Марина Тимофєєва.

Інші регіони України поки наслідувати приклад Одеси не поспішають. Замість цього пропагують щеплення. У Харкові ці заклики дали ефект: охочі вакцинуватися шикуються в черги в поліклініках. Анна Побігайло каже, що в її родині щеплення зробили всі, а їх приклад наслідували й всі знайомі.

Щеплення збираються робити всі, у кого його немає ще. Або зробили, або збираються
Анна Побігайло

«Щеплення збираються робити всі, у кого його немає ще. Або зробили, або збираються, – говорить вона. – Страху перед щепленням принаймні проти кору я ніде не зустріла».

Медики прогнозують новий спалах захворюваності в Україні наприкінці лютого.

Матеріал повністю — на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG