Доступність посилання

ТОП новини

Роман Сущенко: російський суд для українського журналіста


Акція біля посольства Росії в Україні із вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, якого затримали співробітники ФСБ у Москві і звинуватили у шпигунстві. Київ, 6 жовтня 2016 року
Акція біля посольства Росії в Україні із вимогою звільнити журналіста Романа Сущенка, якого затримали співробітники ФСБ у Москві і звинуватили у шпигунстві. Київ, 6 жовтня 2016 року

Український консул в Москві Геннадій Брескаленко відвідав 8 лютого в СІЗО «Лефортово» журналіста інформаційної агенції «Укрінформ» Романа Сущенка, якого називають одним з «в’язнів Кремля». Консул передав Сущенку привітання з днем народження від родичів і друзів, а також від президента України Петра Порошенка. Раніше передбачалося, що судовий процес у справі Романа Сущенка почнеться наприкінці січня, але, швидше за все, це відбудеться до кінця лютого.

Цей день народження другий за рахунком, який український журналіст Роман Сущенко змушений відзначати в російській в'язниці.

30 вересня 2016 року ФСБ Росії затримало в Москві кореспондента інформаційної агенції «Укрінформ», заявивши, що він нібито є «співробітником української розвідки» і в Росії «збирав дані» про збройні сили і національну гвардію.

Сущенко свою провину не визнав і має намір цю позицію відстоювати в судовому процесі. Його адвокат Марк Фейгін в інтерв'ю Радіо Свобода сказав, що розгляд справи Романа Сущенка, найімовірніше, почнеться до кінця лютого.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Найвірогідніше, ще до кінця лютого може відбутися перше засідання
Марк Фейгін

«Ми завершуємо ознайомлення зі справою буквально найближчим тижнем, два максимум, і наприкінці лютого справу, з високим ступенем ймовірності, вже після затвердження обвинувального висновку прокуратури буде передано до суду. Коли вже Московський міський суд, який розглядатиме справу по суті, призначить перше засідання, точніше, попередні слухання, сказати неможливо, це залежить від графіка суду, ми на це не впливаємо. Але, найвірогідніше, ще до кінця лютого може відбутися перше засідання», – зазначив адвокат.

Зручний особливий порядок

Роман Сущенко, як і більшість українців, які перебувають в російських в’язницях з політичних мотивів, свою вину визнавати відмовляється. А один з так званих «кримських диверсантів» Андрій Захтей повністю визнав свою провину і уклав досудову угоду про співпрацю. У російській судовій системі це досить поширене явище, яке є свідченням того, що більшість людей, які опинилися за ґратами, не сподіваються на об’єктивний розгляд справи, говорить російський правозахисник і журналіст Зоя Свєтова.

Зоя Свєтова
Зоя Свєтова
Я з багатьма зустрічалася ув'язненими, які говорили про те, що вони не вірять у правосуддя
Зоя Свєтова

«Це для суду дуже зручно і для слідства дуже зручно. Раз свідок не виступає, то неможливо зрозуміти, насправді має рацію людина чи ні, винна вона чи ні, тому що вже заздалегідь людина визнає свою провину і ніякі обставини справи не розслідуються в суді. Я з багатьма зустрічалася ув'язненими, які говорили про те, що вони не вірять у правосуддя, і навіть якщо вони невинні, то для того, щоб швидше вийти на свободу, щоб отримати менший термін, вони вважали за краще йти на особливий порядок розгляду», – говорить Зоя Свєтова.

24 січня Московський міський суд продовжив арешт Роману Сущенку до 30 березня 2018 року. Однак, як зазначили в своїх привітаннях Сущенку МЗС і президент України Петро Порошенко, вони зроблять усе для звільнення журналіста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG