Доступність посилання

ТОП новини

Півсотні депутатів Верховної Ради пропустили важливі засідання заради сніданку з Трампом?


Сесійна зала Верховної Ради, 20 лютого 2017 року
Сесійна зала Верховної Ради, 20 лютого 2017 року

До Вашингтона на щорічний молитовний сніданок із промовою президента США Дональда Трампа прибула не тільки велика російська делегація, але й півсотні українських високопосадовців, які заради цієї події пропустили засідання Верховної Ради України.

Попри те, що відносини між Росією та США переживають не найкращі часи, з Москви до Вашингтона на щорічний молитовний сніданок із промовою президента США Дональда Трампа прибула велика російська делегація, що привернуло помітну увагу.

І зовсім невелику увагу приділили ще одній великій групі учасників, що прагнули особистої зустрічі з президентом та іншими високопосадовцями США, – членам українського парламенту.

Близько півсотні, як вважають, українських депутатів відвідали сніданок, якщо вірити словам членів парламенту України, з якими вдалося поспілкуватися Радіо Свобода та іншим ЗМІ.

Деякі законодавці, які залишилися в Києві, заявили, що відсутність такої великої кількості колег паралізувала роботу Верховної Ради. Вони також поскаржилися і на те, що десятки їхніх колег віддали перевагу відвіданню молитовного сніданку замість важливих дебатів та можливого голосування щодо важливих законопроектів.

7 лютого парламентську сесію довелося закрити передчасно, щоб законодавці, які прямували до Вашингтона, могли встигнути на літаки. 8 лютого парламент розпочав роботу, але припинив її без будь-якого голосування. Фотографії, зроблені всередині зали, показали десятки вільних місць.

Очікувалося, що парламент буде обговорювати та голосувати за важливий законопроект, який скасував би минулорічну вимогу, що зобов’язує антикорупційних активістів та неурядові організації України публічно декларувати їхні доходи та статки у новоствореній електронній системі. Міжнародні правозахисні організації попередили Київ, що змушення активістів та неурядових організацій робити це, суттєво заважатиме їхній роботі.

Правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що скасування закону є необхідним і невідкладним кроком, бо нинішній останній термін декларування – вже 1 квітня.

Законодавці також мали обговорити важливий законопроект, який дозволив би створити антикорупційний суд для підтримки Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у боротьбі з усюдисущою корупцією.

Цей законопроект розкритикували Міжнародний валютний фонд (МВФ) та Світовий банк за те, що він не відповідав рекомендаціям Венеціанської комісії, та законодавці мали нагоду внести до нього зміни.

Іронія полягає в тому, що бажання українських законодавців відвідати Вашингтон заради того, щоб скласти враження на своїх прихильників, цілком може мати зворотній ефект. Подальша затримка ухвалення цих законопроектів навряд чи сподобається західним друзям України, які за останні тижні висловлювали занепокоєння через те, що Київ, на їхню думку, відступає від своїх зобов'язань щодо реформ, на які позичив мільярди доларів у кредитах МВФ.

Депутат та антикорупційний діяч Сергій Лещенко розкритикував своїх колег-депутатів, які брали участь у молитовному сніданку, за те, що вони надали перевагу зміцненню своєї репутації, а не своєму громадянському обов’язку у такі критичні часи.

«Учора день був втрачений», – сказав Лещенко Радіо Свобода телефоном із Києва, говорячи про парламентську сесію 8 лютого.

Як повідомляє інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна», лідер Радикальної партії Олег Ляшко вимагав, щоб голова Верховної Ради України Андрій Парубій у газеті «Голос України» опублікував імена кожного депутата, який вирішив достроково залишити пленарні засідання цього тижня у Верховній Раді задля сніданку з американським президентом.

Ляшко також запропонував позбавити відсутніх депутатів частини їхньої офіційної зарплати. Він також наголосив: «Я розумію, що їм зарплата до лампочки, якщо вони по 100 тисяч доларів платять за сніданки і за фотографії з американськими конгресменами».

Інший народний депутат Віктор Чумак, який залишився в Києві, припустив, що парламентарі подумали, що більш прибутковим для них є налагодження контактів, а не виконання своїх обов’язків.

«Молитовний сніданок – це тусовка і майданчик для зав’язування контактів. Там можна обмінятися візитівками, сказати один одному декілька фраз, переговорити, зробити селфі на тлі Трампа», – пояснив Чумак телеканалові ZIK під час фрагменту передачі під назвою «(Не)робота Ради».

Серед присутніх на молитовному сніданку був також голова фракції президента України Петра Порошенка в парламенті Артур Герасимов. Виправдовував рішення «відправити» Герасимова до Вашингтона Сергій Березенко, заступник голови фракції БПП. Він заявив журналістам у четвер, що це необхідно для протидії «величезній кількості політиків, які представляють опозицію, … на нашу думку, будуть викривлювати інформацію про те, що сьогодні відбувається у країні».

Завдяки присутності Герасимова, як стверджував Березенко, Вашингтон міг почути, «що реально відбувається сьогодні в парламенті, хто приймає реформи, а хто тільки імітує та займається популізмом».

Очолювала найбільшу делегацію від опозиції Юлія Тимошенко – лідер партії «Батьківщина», головний політичний суперник Порошенка. Пізніше її помітили – завдяки її фірмовій косі, – як вона сиділа прямо в центрі перед Трампом.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на голову фракції партії «Народний фронт», на збори також поїхали троє депутатів від неї. Новинне агентство цитує голову «Опозиційного блоку», який сказав, що жоден із членів цієї партії не був присутній на сніданку.

Сніданок відвідали не лише депутати – у США поїхали також представники уряду. Серед них – голова Служби безпеки країни Василь Грицак, якого сфотографували під час закінчення заходу на тлі трибуни на задньому плані, де говорив Трамп.

Національний молитовний сніданок щороку організовує Fellowship Foundation – некомерційна релігійна організація, яка об’єднує політичних, релігійних та ділових лідерів із усього світу.

Цього року близько 60 представників релігійної та політичної еліти Росії відвідали ці збори – це більш ніж утричі більше, порівняно з минулим роком, за даними російських чиновників.

Така присутність була досить помітною через численні розслідування, які тривають у США, щодо можливої змови між президентською кампанією Трампа та Росією, а також наслідків російського втручання у вибори 2016 року.

Серед росіян була кандидат на посаду президента та громадська діячка Ксенія Собчак, яка сказала російській службі британської медіакомпанії BBC, що «це була абсолютно безглузда і марна подія».

  • Зображення 16x9

    Крістофер Міллер

    Крістофер Міллер (Christopher Miller) – колишній кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Понад 10 років працював у Києві, висвітлював події в Україні й інших післярадянських державах. Із 2020 року – кореспондент видання BuzzFeed News у Нью-Йорку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG