Доступність посилання

ТОП новини

Історія Саакашвілі – це попередження українській опозиції – західні експерти


(Зліва направо) президент України Петро Порошенко і тодішній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Одеса, 30 травня 2015 року
(Зліва направо) президент України Петро Порошенко і тодішній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Одеса, 30 травня 2015 року

Видворення з України Міхеїла Саакашвілі вказує на те, що президент Петро Порошенко готовий жертвувати міжнародним іміджем України заради досягнення власних політичних цілей, заявив аналітичному центру Atlantic Council міжнародний оглядач Михайло Боцюрків, колишній глава прес-офісу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Atlantic Council публікує розгорнуті коментарі з приводу видворення з України опозиційного політика, екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Порошенко, якого критикують за згортання реформ, хоче за будь-яку ціну прибрати зі сцени подразливого та харизматичного опонента
Михайло Боцюрків

«Кваплива депортація сигналізує про початок президентської виборчої кампанії в Україні. Очевидно, що Порошенко, якого критикують за згортання реформ, хоче за будь-яку ціну прибрати зі сцени подразливого та харизматичного опонента... Сьогоднішні події не обіцяють доброго опозиції, бо вказують, що Адміністрація Порошенка готова грати жорстко та ставити свої власні інтереси вище за імідж країни», – подають слова міжнародного оглядача Михайла Боцюрківа в Atlantic Council.

У понеділок стало відомо спочатку про затримання Саакашвілі українськими силовиками, а пізніше про його видворення з України до Польщі.

«Військовослужбовці Держприкордонслужби спільно з представниками Міграційної служби та Національної поліції довели до Міхеїла Саакашвілі рішення компетентного органу про його повернення до країни попереднього перебування», – написав у Facebook речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

Українська служба «Голосу Америки» також опублікувала огляд експертних позиції на дану тему.

Між тим американський політолог Адріан Каратницький сказав Atlantic Council, що не вважає історію із Саакашвілі завершеною для України.

Очевидно, що кар’єра Саакашвілі стрімко сходить нанівець. Втім, його не можна скидати з рахунку
Адріан Каратницький

«Очевидно, що кар’єра Саакашвілі стрімко сходить нанівець. Колишній президент Грузії продовжує мріяти про нові революції, які піднесуть його нагору. Але його швидкий занепад є наслідком невірного тлумачення плюралістичної за суттю політики в Україні, де народ іноді підтримує популістів, але ніколи до кінця не довіряє своїм лідерам і не вклоняється їм як ідолам. Доля Саакашвілі парадоксальним чином вказує на успіх революцій, які він допомагав організовувати. Вони дали світу міцні громадянські суспільства в Грузії й Україні та віддалили політичний дискурс далі від вулиці, до царини технічних експертів, медіа, інститутів та політичної боротьби, які є головними інструментами змін у демократичних суспільствах. Втім, з огляду на енергію та харизму Саакашвілі, його не можна скидати з рахунку», – вважає Каратницький.

Ситуація із Саакашвілі засвідчила, що в Україні відсутнє верховенство права, вважає Даєн Френсіс, дослідник аналітичного центру Atlantic Council.

«Сага Саакашвілі почалася, коли Порошенко своєю імперською забаганкою десантував його до України, надавши йому важливу роботу, а потім надав йому громадянство. За лічені місяці Саакашвілі подав у відставку та звинуватив Порошенка у корупції та виступив проти нього... Які висновки? Порошенко то проявляє милість, то скасовує, щоб змусити незгодних мовчати. Суди України відкинули міжнародне право, коли не надали Саакашвілі статус біженця через те, що він є політичним ворогом. Такі зловживання – вкупі з іншими – вказують, що в Україні досі не існує верховенства права. Там править олігархія», – вважає вона.

Україна сама собі завдала рани, зазначає Пітер Дікінсон, видавець журналу Business Ukraine.

Саакашвілі досить помітна на міжнародній арені особа, Україні гарантований негативний піар, а йому – місця на перших шпальтах ЗМІ
Пітер Дікінсон

«Зовнішнім спостерігачам (за ситуацією навколо Саакашвілі – ред.) вбачається, що в Україні панує беззаконня та хаос. Останній епізод цієї комедії помилок з авторитарним присмаком – силові заходи щодо Саакашвілі. Оскільки він досить помітна на міжнародній арені особа, Україні гарантований негативний піар, а йому – місця на перших шпальтах ЗМІ. У майбутньому він, ймовірно, намагатиметься повернутись до української політики, оскільки там його єдине сподівання залишитись на арені історії. Він ще замолодий, щоб взятись за академічну роботу і намагатиметься будь-яким чином повернутись до України», – зауважує Дікінсон.

Після прибуття до Польщі Саакашвілі заявив, що продовжуватиме боротьбу.

«Я з вами, і я буду боротися до кінця. До їх кінця і до нашої перемоги», – цитує політика його сторінка у Facebook.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG