Доступність посилання

ТОП новини

Останні наукові дослідження: кому самотність скорочує життя та скільки грошей потрібно для щастя


Науковці зі всього світу продовжують публікувати результати багаторічних досліджень. Вчені попереджають: татусі-одинаки мають ризик померти раніше, а щастя все ж можна купити за гроші, і для цього навіть існує «ідеальна сума». Медичні науковці, тим часом, попереджають про те, що споживання надмірно переробленої їжі може призвести до онкологічних захворювань, а діти з низьким зростом мають вищі шанси в майбутньому пережити інсульт. Більш того, експерти закликають уважніше придивитися до побутової хімії.

Татусі-одинаки та ризик померти раніше

Ризик померти передчасно зростає майже удвічі в татусів-одинаків у порівнянні з одинокими матерями або ж тими татусями, які знайшли собі пару, йдеться у новому дослідженні, опублікованому в The Lancet Public Health.

Науковий співробітник Торонтського університету Марія Чіу з колегами вивчали 40500 осіб у Канаді протягом 11 років. Серед них було 4590 одиноких мам та 871 одиноких татів, у середньому всім було близько 40 років на момент початку досліджень.

Приблизно 700 осіб померли до кінця моніторингового періоду: більшість з них були одинокі татусі. Чіу припускає, що причиною може бути нездоровий спосіб життя, який включає неправильну дієту, брак фізичних вправ або ж, наприклад, надмірне вживання алкоголю.

Чіу зазначила, що їхнє дослідження звертає увагу на цю проблему та пропонує розробити політику громадського здоров’я та того, щоб знайти й підтримати таких чоловіків у суспільстві.

«Ідеальна сума» для щастя

Щастя за гроші купити все ж можна, та лише до певної межі

Результати дослідження, опубліковані в науковому журналі Nature Human Behavior, припускають, що щастя за гроші купити все ж можна, та лише до певної межі. Але якщо мова йде про такі показники щастя, як довгострокове задоволення від життя або ж емоційне благополуччя, то гроші не обов’язково відіграють центральну роль, йдеться у Business Insider.

Така «ідеальна сума» для щастя відрізняється в різних частинах світу, але за даними саме американських науковців близько 95 000 доларів на рік потрібно для отримання задоволення від життя та від 60 до 75 тисяч доларів – для емоційного благополуччя, мовиться у статті.

«Ідеальна сума» для щастя відрізняється в різних частинах світу

«Будь-які суми, що перевищують цей рівень, згідно із дослідженнями, відповідатимуть старій приказці: «більше грошей – більше проблем», – зауважує автор. Якщо людина перетне певну межу, потім вона стає керованою матеріальними цінностями та порівнює себе з іншими, що знижує її рівень задоволення від життя.

Автори дослідження також попереджають, що ці результати – лише частина більших зусиль зрозуміти, що саме робить людину щасливою.

Перероблена їжа та ризик раку

Французькі вчені вирішили пролити світло на те, чи дійсно спосіб життя людини впливає на ризик захворювання на рак. Вони звернули особливу увагу на шкідливу їжу, а саме оброблені харчові продукти, які мають високий вміст жирів – їх зазвичай пов’язують із більш високою ймовірністю розвитку раку, йдеться в Newsweek.

Такі продукти проходять кілька рівнів обробки – серед них, наприклад, заморожені обіди чи безалкогольні напої. «Вони мають невелику поживну цінність у вигляді клітковини або вітамінів. І хоча ці продукти є розповсюдженими в сучасних дієтах, їхній вплив на наше здоров’я не так добре досліджений», – зауважує автор.

Науковці виявили «тривожний зв’язок між обробленими продуктами та раком. Згідно з результатами, збільшення споживання таких продуктів на 10 відсотків було пов’язане з супровідним 12-відсотковим підвищенням ризику діагностування будь-якого типу раку та 11-відсотковим збільшенням розвитку раку молочної залози».

Дані не вказують на ці продукти як на єдину причину захворювання, а лише підтверджують наявність зв’язку. Тим не менш, науковці попереджають людей про необхідність бути обережними зі споживанням сильно перероблених продуктів, зауважують автори.

Діти з низьким зростом мають вищий ризик інсультів у майбутньому

Діти з низьким зростом мають вищий ризик інсультів у майбутньому. Про це свідчать результати нового дослідження науковців із Копенгагенського університету.

Вчені провели дослідження, вивчаючи більш ніж 300 тисяч данських школярів, які народилися у період між 1930 і 1989 роками. У висновках, опублікованих у науковому журналі Stroke, спеціалісти зазначають, що низький зріст у віці від 7 до 13 років суттєво підвищує ризик хвороби як у чоловіків, так і в жінок, навіть якщо вони всього на кілька сантиметрів нижчі за норму.

«Хоча зріст і визначається генетично, на нього також впливають такі фактори, як дієта матері в період вагітності, дитяча дієта, інфекція та психологічний стрес. Деякі з цих факторів є модифікованими, і всі, як вважають, впливають на ризик інсульту», – пояснює Science Daily.

Самі дослідники наголошують, що метою досліджень є зрозуміти походження хвороби, а не спрогнозувати можливий клінічний ризик у майбутньому, йдеться у статті.

Побутові товари забруднюють повітря, як і автівки

Дослідники заявляють, що побутові вироби, зокрема мило, фарба, дезодорант, товари для чищення або ж інші засоби особистої гігієни можуть бути суттєвим джерелом забруднення повітря в Європі та США, на рівні із вихлопними газами від авто.

У той час як різні країни активно борються із забрудненням повітря авто, не менш важливо звернути увагу й на інші фактори забруднення, попереджають експерти. Майже половина легких органічних сполук надходить саме з побутових виробів, йдеться в статті, опублікованій в науковому журналі Science.

У багатьох країнах світу забруднення повітря вважають одним із найбільших ризиків для здоров’я людини. Лише у Великій Британії з поганим повітрям пов’язуюють близько 40 тисяч смертей на рік, йдеться в публікації у The Independent.

«Це дослідження є корисним нагадуванням, що в дискусіях щодо забруднення повітря необхідно враховувати всі джерела забруднюючих речовин і що заходи, орієнтовані тільки на автомобілі, націлені лише на частину проблеми», – заявив виданню спеціаліст із респіраторної медицини Ентоні Фрю.

В одному з минулорічних досліджень, опублікованому британським медичним виданням Lancet, зазначалося, що забруднення довкілля щороку призводить до 9 мільйонів передчасних смертей і збитків у майже 5 трильйонів доларів. Індію тоді визнали країною з найбільшим числом передчасних смертей, спричинених забрудненням, – 2,5 мільйона у 2015 році. Китай став другим – близько 1,8 мільйона людей померли через причини, пов’язані із забрудненням довкілля.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG