Доступність посилання

ТОП новини

Технології проти онкології: як вчені змушують пухлину «померти з голоду»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Завдяки стрімкому розвитку технологій вчені дедалі частіше почали повідомляти про значний прогрес у дослідженні методів попередження онкологічних захворювань та боротьби з раковими пухлинами. Науковцям не лише вдалося винайти «вакцину», яка повністю знищує пухлини, але й розробити універсальний аналіз крові на рак. При цьому важливість штучного інтелекту в боротьбі із раком стає більш значимою, і є припущення, що за його допомогою людство вже дуже скоро повністю подолає хворобу.

«Вакцина», що знищує пухлину

Дослідники зі Стенфордського університету розробили речовину, яка при введенні в пухлину повністю знищує її разом з усіма іншими тілами, пов’язаними із раком в організмі, повідомляє Futurism.

Досліди професора онкології Леві та його команди вже довели свою високу ефективність на мишах – вчені ввели речовину 90 тваринам з лімфомою, і 87 них повністю її позбулися, йдеться в статті.

Дійсно унікальним є те, що для знищення пухлини використовують імунні клітини самого пацієнта, і ін’єкція, ймовірно, буде дуже ефективною одразу проти кількох видів раку.

«Речовина «вмикає» імунні клітини всередині пухлини, які вдалося «приспати» раковим клітинам. Після цього препарат посилює ефективність цих імунних клітин при знищенні загарбника», – йдеться в статті.

Вчені готові перейти до тестування «вакцини» на людях: «клінічні випробування спочатку залучать 15 пацієнтів з лімфомою. Дослідники, які детально виклали результати досліджень в Science Translational Medicine, сподіваються, що результати дослідів на людях будуть настільки ж обнадійливими, як і ті, що спостерігають у тварин», – зауважує автор.

Універсальний аналіз на рак

Дуже часто рак протікає без будь-яких симптомів, а коли його діагностують, може бути вже запізно для вилікування хворого. Одним з найзначніших нещодавніх досягнень у боротьбі з раком стала розробка універсального аналізу крові, який зможе виявляти рак на його початкових стадіях ще до появи перших симптомів.

Новий метод аналізу крові здатен знаходити вісім поширених видів раку, включаючи рак печінки та підшлункової залози, які особливо складно виявити на ранніх стадіях, йдеться в LiveScience. Такий метод може стати частиною щорічного загального медичного обстеження, вважають експерти.

Цей метод, розроблений командою вчених з університету Джонса Гопкінса, отримав назву CancerSEEK. За допомогою алгоритмів штучного інтелекту CancerSEEK шукає низку компонентів у крові, які пов’язують із ранніми ознаками раку, та виявляє, який саме тип раку має пацієнт. До них належать 16 різних генів, які асоціюють із захворюванням, а також вісім білків, які при ньому виділяються, йдеться в статті.

Важливо те, що лише за один підхід аналіз крові одразу шукає кілька видів раку: науковці пояснюють, що метою є знайти якомога більшу кількість видів раку одним аналізом та якомога раніше визначити наявність онкологічної хвороби.

«CancerSEEK випробували на 1005 пацієнтах з раком яєчників, печінки, шлунка, підшлункової залози, стравоходу, кишечника, легенів або грудей, який ще не поширився на інші тканини. Загалом тест виявив 70% пухлин», – повідомляє BBC.

CancerSEEK тепер почнуть випробовувати на людях, яким ще не діагностували рак, і саме це покаже справжню користь від тесту в найближчому майбутньому.

Змусити пухлину «померти з голоду»

Група вчених з Університету Вандербільта у Нашвіллі наразі випробовує новий метод ефективної боротьби з раком, який полягає в тому, щоб буквально змусити ракову пухлину «померти з голоду», йдеться в Medical News Today.

Глутамін – одна з амінокислот, якої досить багато в організмі людини, особливо в крові та кістковій тканині. Основною його роллю є підтримка синтезу білків у клітинах, пояснює автор. Але, на жаль, саме ним «живиться» багато видів пухлин, а тому вчені вирішили спробувати новий підхід у їх знищенні й заблокували їм доступ до глутаміну.

Дослідникам уже вдалося зробити прорив у своїх тестуваннях: вони змогли зупинили зростання пухлин, використавши речовину V-9302, здатну блокувати поглинання або абсорбцію глутаміну раковими клітинами,– пише автор статті.

Штучний інтелект – надія для мільйонів онкохворих

Штучний інтелект останнім часом привертає дедалі більше уваги, і саме в медичній сфері він проявив найважливіші свої досягнення. Вже сьогодні технологія почала потрапляти в лікарські кабінети: «Від потужних діагностичних алгоритмів до точно налаштованих хірургічних роботів штучний інтелект робить свою присутність надзвичайно видимою у всіх медичних сферах», – йдеться в публікації Futurism.

На відміну від людини, штучний інтелект дуже швидко вивчає й аналізує дані, а також досить добре справляється з діагностикою різних хвороб. Використовуючи можливості штучного інтелекту, сучасні системи здатні навіть діагностувати конкретний тип пухлини.

Студент докторантури з Імперського коледжу Лондона Сем Купер пояснює, що штучний інтелект є надзвичайно корисною частиною сучасної діагностики: «Ми також використовуємо його для прискорення пошуку нових видів лікування. Під час спроби знайти нові препарати, дослідники, як правило, повинні шукати й аналізувати тисячі зображень, що може зайняти цілі місяці роботи. За допомогою цих нових методів потенційно ми зможемо отримати результати вже через день-два», – йдеться в The Guardian.

Купер вірить у те, що беручи до уваги можливості штучного інтелекту й швидкість його розвитку, людство вже дуже скоро стане свідком повного подолання раку.

Кількість онкохворих в Україні тим часом постійно зростає. Гендиректор Національного наукового центру радіаційної медицини Дмитро Базика вбачає причини в наслідках Чорнобильської катастрофи. Натомість директор Національного інституту раку Олена Колесник запевняє, що захворюваність на рак зростає в усьому світі, і це не пов'язано виключно з радіацією.

За даними МОЗ, щороку в Україні діагностують понад 140 тисяч нових випадків раку. За даними дослідження Національного інституту раку, з усіх смертей унаслідок раку чоловіки найчастіше в Україні помирають від раку дихальних шляхів (трахеї, бронхів, легень), а жінки – від раку молочної залози.

Ключовими в протидії онкозахворюванням лікарі називають самодіагностику та здоровий спосіб життя.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG