Доступність посилання

ТОП новини

Сонячна станція замість АЕС: німецькі інвестори придумали, як розвивати Чорнобиль


Солнечные станции вместо АЭС: немецкие инвесторы придумали, как развивать Чернобыль
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Ірина Кононенко

Німецькі інвестори хочуть відновлювати занедбані території навколо Чорнобильської АЕС і вже встановили на території 4-го енергоблоку сонячну електростанцію за 1 мільйон євро. Окупити проект вони розраховують протягом 7 років.

Про будівництво сонячних електростанції на території Чорнобильської АЕС в Україні заговорили влітку 2017 року. Перша така станція потужністю 1 мегават розташована всього за сто метрів від «саркофага», який був побудований над 4-м енергоблоком. Будівельники запевняють, що вона може задовольнити потреби селища середнього розміру.

«Тут немає ніякої землі, ми стоїмо на бетонному майданчику, це промисловий майданчик. Відповідно, ми виконуємо всі вимоги радіологічної безпеки дуже суворо і дуже ретельно», – запевняє Євген Варягін, директор компанії «Солар Чорнобиль».

За даними «Укренерго», після аварії на ЧАЕС дефіцит електроенергії тільки по Київському регіону в Україні становить близько 2 тисяч мегаватів. Тим часом у зоні відчуження ЧАЕС зараз понад 2 тисячі гектарів землі, яку можна використовувати, в тому числі для розвитку «зеленої» енергетики, запевняють в «Укренерго». Щоправда, щоб повноцінно замінити енергоблок, який вибухнув, треба буде побудувати приблизно тисячу сонячних станцій.

Але в українській енергетичній компанії вважають, що саме за альтернативною енергетикою майбутнє, і мають намір збільшувати її частку в загальному виробітку.

«До 2030 року 25% від встановленої потужності у 13 тисяч мегаватів ми маємо виробляти саме на поновлюваних джерелах електроенергії», – говорить Олексій Брехт, заступник директора «Укренерго».

У той же час в Українському інституті майбутнього вважають, що «зелена» енергетика може вдарити по кишені споживачів.

«Це занадто дорого. «Зелений» тариф становить 15 євроцентів за кіловат-годину. З огляду на нинішній курс – це 35 гривень у порівнянні зі звичайним тарифом у 4 гривні з копійками», – зауважує Андріан Прокіп, експерт програми «Енергетика».

А ось жителі селища Іванків Київської області кажуть, що електрика в їхніх будинках – це вже розкіш. Світло в селищі систематично вимикають щодня ось уже кілька років.

«Подають, але періодично, буває, і вимикають: уранці, вдень, можуть вночі вимкнути, в різний час, – скаржиться житель селища Юрій Забєлін. – При цьому заводів у нас немає, як немає і великого споживання енергії, тільки побутова енергія».

Олег Денисенко, депутат селищної ради Іванкова, впевнений, що держава скине плату за альтернативну енергетику саме на плечі простих громадян.

«Давайте порахуємо. 3,5 гривні за електроенергію, на місяць близько 300 кіловатів мій будинок споживає. Відповідно 1350 гривень я повинен платити тільки за електроенергію за «сонячним тарифом», – вважає Денисенко. – Це відчутно. Моя дружина працює в дитсадку, вона отримує 3200 гривень на місяць».

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG