Доступність посилання

ТОП новини

Понад тисяча українських сімей перейшли на сонячні батареї за цей рік – Держенергоефективності


Одним із лідерів із впровадження сонячної енергії вважається Німеччина
Одним із лідерів із впровадження сонячної енергії вважається Німеччина

Близько 1200 українських родин встановили сонячні батареї за неповні десять місяців цього року, і це у півтора рази більше, аніж за весь минулий рік, повідомляє Державне агентство з енергоефективності на своєму сайті.

За даними відомства, станом на сьогодні 2323 родини встановили сонячні електроустановки загальною потужністю 37 МВт і залучили для цього майже 35 млн євро інвестицій.

На думку голови агентства Сергія Савчука, цьому сприяли як зміни до законодавства, які дозволяють власникам сонячних панелей продавати надлишок згенерованої електроенергії у мережу, так і програми місцевої влади у деяких регіонах, зокрема, на Львівщині та Житомирщині, які компенсують людині частину вкладених коштів, якщо та вирішить купити сонячну батарею у кредит.

«Як бачимо, сонячні електроустановки стають доступнішими пересічним громадянам. Це сигнал інвесторам, адже відкривається величезний ринок сонячних панелей, оскільки в Україні 6,5 млн. індивідуальних домогосподарств. Тому будівництво заводу з виробництва сонячних модулів буде вигідною справою та стане позитивним внеском в економіку країни», - зауважує Савчук.

За даними Української асоціації відновлюваної енергетики, станом на 2016 рік частка електричної енергії, виробленої із відновлюваних джерел склала близько 1,25 %, з яких сонячна енергія становить близько третини. Це є досить незначним показником, порівняно з країнами ЄС. Одним із лідерів у галузі сонячної енергетики є Німеччина – там у літні місяці до половини електроенергії забезпечується сонцем. Окрім того, планується, що у 2025 році перші німецькі міста зможуть перейти на струм виключно з екологічно чистих відновлювальних джерел енергії.

Українські експерти називають купівлю сонячних панелей, які можуть генерувати електроенергію, недешевим, але виправданим заходом, однак перед ухваленням такого рішення закликають провести аудит споживання енергії у своїй оселі.

XS
SM
MD
LG