Доступність посилання

ТОП новини

Екомайбутнє Європи: Як німців вчать любити природу


Екомайбутнє Європи і любов до природи. Досвід німців (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Екомайбутнє Європи: Як німців вчать любити природу (відео)

Німеччина вирішила відмовитись від атомної енергетики. Побудувала найбільшу в Європі систему сонячних батарей, втілює в життя проекти вітропарків та гідроелектростанцій. У 2025 році має бути результат: перші міста планують перейти на струм виключно з екологічно чистих відновлювальних джерел енергії.

Екологія в Німеччині – це модно й перспективно. Вже сьогодні кожен десятий інженер працевлаштовується у сфері відновлювальних джерел енергії. У більшості вищих навчальних закладах є екологічні факультети. Навіть архітектори враховують у своїй роботі екологічну складову.

Музей Брандхорста. Мюнхен
Музей Брандхорста. Мюнхен

​Будівля музею працює майже автономно: природного світла, завдяки спеціально розробленим, прозорим конструкціям, використовують більше ніж електричного. Кондиціонування приміщень відбувається за рахунок підземних вод. А зовнішній вигляд спроектовано таким чином, що будівля поглинає більшу частину вуличного галасу.

Екологія всюди

«Зелена революція» торкнулась життя кожного німця. Тепер, за словами мешканця Мюнхена Штефана Фойгта, про збереження природних ресурсів він мусить піклуватись.

«Ми воліємо користуватись душем, тому що так витрачається менше води», – говорить Штефан.

Економія води йде на користь як природі, так і гаманцям німців. Адже один кубометр холодної води, у перерахунку, коштує тут 70 гривень, гарячої – 140.

Пристрій, що виміряє кількість спожитого тепла
Пристрій, що виміряє кількість спожитого тепла
Пристрій, що виміряє кількість спожитого тепла
Пристрій, що виміряє кількість спожитого тепла

​Тепло в Німеччині теж не з дешевих, тому оптимальна температура оселі взимку 18 градусів за Цельсієм. Якщо більше, каже Штефан Фойгт, готуйтесь платити.

«На кожній батареї є спеціальний пристрій, який вимірює, скільки тепла ви використали упродовж року. Ви платите базовий тариф, а наприкінці року цей пристрій покаже, чи вам повернуть гроші за невикористане опалення, чи ви доплатите за понаднормове», – зазначає Штефан.

Дозвіл на в’їзд транспортного засобу до Мюнхена
Дозвіл на в’їзд транспортного засобу до Мюнхена

​Щоб дихалось легше навіть у місті-мільйоннику, влада Мюнхена, наприклад, запровадила систему екологічної оцінки транспорту.

«Якщо ви хочете заїхати в Мюнхен, вам потрібна зелена наліпка. Є ще жовті й червоні. Та якщо ви не маєте саме зеленої, ви не маєте права заїхати в місто», – говорить Штефан.

Сміття на переробку

Збір і сортування сміття в Німеччині – неймовірно складний і відповідальний процес. У кожному німецькому будинку є кілька персональних сміттєвих баків, яких може бути від трьох до восьми.

Контейнери для сортованого сміття
Контейнери для сортованого сміття
Контейнери для сортованого сміття
Контейнери для сортованого сміття

​«Тут у дворі в нас три типи баків: великі сині – для паперу та картону. Коричневі – для біологічних відходів. І чорні баки – для решти сміття», – каже Штефан. Але не все тут можна залишити. Стару побутову техніку, меблі, вироби з дерева вам доведеться відвезти на спеціальний майданчик, закріплений за районом. Якщо кинути старий гарнітур в іншому місці – штраф 600 євро.

Майданчик для технічного та дерев’яного сміття
Майданчик для технічного та дерев’яного сміття

​Скло – окремий вид сміття. Для кожного кольору свій смітник. Окремо слід викидати пластик і старий одяг.

Контейнери для скла, пластику та старого одягу
Контейнери для скла, пластику та старого одягу

​До того ж викидати сміття німці мають ще й за розкладом, зауважує Штефан Фойгт: «Тільки по буднях, не в неділю. І лише з сьомої ранку до сьомої вечора. Аби не турбувати мешканців гучними звуками». Та такі, на першій погляд «неподобства», мають результат. Показники чистоти повітря і води в німецьких містах стали одними з найкращих у Європі.

  • Зображення 16x9

    Сергій Іванов

    Автор проєкту Радіо Свобода та Настоящее время #ВУкраине з червня 2018 року. Кореспондент Радіо Свобода з травня 2017 року. Працював спеціальним корреспондентом тижневика на телеканалі «ТРК Україна». А також редактором, журналістом і ведучим на Студії Савіка Шустера, в проєктах Шустер LIVE та Шустер LIVE Адреналін. Закінчив хімічний факультет Східноукраїнського національного університету імені В. Даля за спеціальністю хімічна технологія органічних речовин. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG