Доступність посилання

ТОП новини

«Ніколи не довіряйте Москві та словам «нас тут немає» – екс-посадовець Пентагона


Марк Сімаковський
Марк Сімаковський

Події, які сталися у Сирії, в пресі одразу назвали найбільш серйозним військовим конфліктом між США та Росією з часів Холодної війни. Адже під час авіаудару, який в Пентагоні назвали «вимушеним самозахистом», загинули російські громадяни, що воювали на боці режиму Асада. Про їхню роль і навіть кількість останній тиждень було багато чуток і суперечок. Але зараз важливіші наслідки. Чи змусить це Кремль відмовитися від використання найманців? Відкинути звичну риторику, коли за запевненнями – мовляв, «нас тут немає», – ховається присутність російських приватних підрозділів, які формально не є частиною її Збройних сил, але напряму пов’язані із Кремлем… Про це – розмова Української редакції «Радіо Свобода» із Марком Сімаковським, експертом Атлантичної Ради (Atlantic Council) у Вашингтоні, який за часів президентства Барака Обами очолював так званий «російський відділ» в політичному управлінні Пентагону та допомагав виробити американську політику щодо російської агресії проти України.

– Марк, Ви бачите у тому, що сталося, паралелі з Україною? Адже у Сирії, як і на Донбасі, з боку Москви тривалий час лунали ті самі запевнення – мовляв, «нас тут немає»… І лише зараз Кремль визнав загибель своїх громадян.

Перший урок – ніколи не можна вірити Москві – Сімаковський (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Ніколи не можна вірити Москві. Коли вони кажуть – «там немає наших підрозділів», «Росії там немає», – завжди поставте собі запитання – а що саме вони мають на увазі?

– Думаю, перший урок – ніколи не можна вірити Москві. Коли вони кажуть – «там немає наших підрозділів», «Росії там немає», – завжди поставте собі запитання – а що саме вони мають на увазі?

Можливо, там немає офіційних російських підрозділів, але росіяни точно є. Той самий «Вагнер» був задіяний на всьому сході України – із мовчазної згоди Кремля. Є і російські війська – як приватні підрозділи, так і офіційні – у Сирії. Вони там по всій країні – реалізують завдання Російської Федерації. Припускаю, що у когось із них можуть бути свої інтереси – фінансові, особисті… Вони ж найманці. Але зрозуміло і те, що існує чітка координація між Вагнером та російськими спецслужбами. І ця координація має на меті реалізацію російських інтересів.

– У Вас є зараз розуміння – а що саме сталося? Чому сирійські проурядові підрозділи, де були і росіяни, раптом спробували напасти – і у підсумку були розгромлені?

– Там серйозні ресурси – поклади нафти, які мають тримати під контролем в цей перехідний період. Звісно, можна припустити, що це просто бандитський підрозділ, де росіяни допомагали сирійцям, й отримали команду із Дамаска просуватися вперед.

– Чи це був тест: якою буде лінія поведінки США? Перевірка – як діятимуть США, що зроблять?

Це був тест – якою буде лінія поведінки США. Перевірка – як діятимуть США, що зроблять, щоб захистити своїх союзників

– Але для мене очевидно, це був тест – якою буде лінія поведінки США. Перевірка – як діятимуть США, що зроблять, щоб захистити своїх союзників. Так само як турки біля сирійського Афріна перевіряють реакцію США – намагаються зрозуміти, як далеко американці підуть у захисті тих, кого підтримують. І відповідь США вразила. США показали, як відповідатимуть. Це звісно не означає, що Америка тепер кожного разу так діятиме. Тобто – частково це виняткова подія, пов‘язана із конфліктом щодо природних ресурсів. Але в майбутньому ми матимемо більше схожих ситуацій – і це створює неймовірні ризики, коли стикаються російські та американські підрозділи.

– Рішення дати відсіч ухвалювали на найвищому рівні?

Американських військових буди підстави думати, що вони ведуть обстріл виключно сирійських військ. Це зараз ми вже маємо розуміння – росіяни там є

– Я не думаю, що це рішення, яке обов’язково має ухвалювати Вашингтон. У них практично часу не було – треба швидко відповісти на реальну загрозу. І знову-таки – в розумінні американської влади, і про це Москва публічно заявляла, – «росіян там немає». І через це в американських військових буди підстави думати, що вони ведуть обстріл виключно сирійських військ. Це зараз ми вже маємо розуміння – росіяни там є. При цьому, припускаю, США могли й знати, що там задіяний цей «підрозділ Вагнера» - бо була певна комунікація (із представниками Росії - ред.) та інші можливості… Але у будь-якому разі ризик був настільки великий, що вони вирішили взяти на себе цей ризик, відповісти на атаку, і це призвело до загибелі росіян.

– Політичних наслідків тепер чекати? Чи й у Вашингтоні й тим більше у Москві це намагатимуться «зам’яти»?

Чітко видно, що Росія буде применшувати й масштаб ситуації й кількість смертей

– Це хороше питання... Чітко видно, що Росія буде применшувати й масштаб ситуації й кількість смертей. Але, звісно, це для неї серйозна проблема. Якщо б американців вбили – і байдуже, це приватні підрозділи чи ні, – був би потужний дипломатичний тиск – тож я впевнений, що і Росія скаржитиметься США – на найвищому політичному рівні.

Якщо буде загроза американцям, наші військові будуть діяти – Сімаковський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
Американська влада намагатиметься уникати повторення ситуації – оскільки не хоче подальшого загострення. Але чіткий меседж ми вже дали

І американська влада намагатиметься уникати повторення ситуації – оскільки не хоче подальшого загострення. Але чіткий меседж ми вже дали: якщо буде загроза американцям, наші військові будуть діяти. Багато викликів для відносин США і Росії зараз. І чим далі – тим вони ставатимуть складнішими. Це взагалі не дивно, що так сталося. Американські та російські підрозділи практично впритул протягом кількох останніх місяців, а Росія неприкрито намагається видавати Америку з Сирії... Постійно висловлюючи обурення, що США тримають війська у Сирії попри так звану «поразку «Ісламської держави». То ж, ми й далі будемо бачити, що США будуть перевіряти – чи готові вони залишатися у Сирії. І це створюватиме нові й нові конфлікти.

– Тобто і ця ситуація - це і була така перевірка?

– Дуже вірогідно.

– Тоді – якщо США цю перевірку витримали – яким є майбутнє всіх цих «Вагнерів»… Маю на увазі – приватних військових компаній. Росія відмовлятиметься від стратегії, коли завдяки їм Москва приховувала свою військову присутність?

Використання цих приватних компаній набагато дешевше для Росії й по-друге, вони дуже тісно зв’язані із російськими спецслужбами, оскільки вони вирішують завдання Кремля

– Використання цих приватних компаній набагато дешевше для Росії й по-друге, вони дуже тісно зв’язані із російськими спецслужбами, оскільки вони вирішують завдання Кремля. Тому зараз, коли Росія проводить реваншистську зовнішню політику й використовує агресивному військову присутність за межами своїх кордонів, ці приватні компанії все також відіграватимуть свою роль. І якщо ми побачимо російські сили в інших країнах — то і «Вагнер» буде там. Одночасно із російськими військами.

–Але під час цього зіткнення російські найманці показали свою слабкість, вони були фактично розгромлені…

–Думаю, вони просто не очікували настільки серйозної відповіді. Американська армія мала багато можливостей на цій ділянці. Відповідь була швидкою – і це напевно здивувало тих, хто пішов у наступ. І у підсумку – велика кількість загиблих.

«Вагнер» безкарно діяв в Україні. Частково через те, що на це не було жорсткої відповіді Заходу

«Вагнер» безкарно діяв в Україні. Частково через те, що на це не було жорсткої відповіді Заходу, адже США не поставляли серйозну зброю Україні до цього моменту, до нещодавнього дуже важливого рішення. І, ймовірно, росіяни були переконані, що і тут, у Сирії, вони можуть дуже легко переміщатися. Але є різниця – тут є американські війська. І США вирішили послати дуже чіткий сигнал – мовляв, краще так не робіть більше. Я впевнений – російська влада буде тепер віддавати дуже чіткі команди – щодо того, де саме ці приватні підрозділи мають діяти дуже обережно. Тому що це серйозна проблема для Росії – її підрозділ розгромлений, її громадян вбито, - навіть якщо офіційно вони із Кремлем ніяк не зв’язані.

– Ви багато років працювали у Пентагоні. Аналізуючи все, що сталося, які зараз є побоювання – щодо розвитку ситуації?

Ніхто в Америці не мав на меті знищити цих російських радників чи найманців. І у нас було право атакувати. Але я занепокоєний долею американських військових

– У мене одразу виникли побоювання – щойно з’явилася інформація про загибель росіян внаслідок американського удару. Побоювання, що це може дуже швидко викликати ескалацію ситуації. Думаю, ці смерті – випадкові, ніхто в Америці не мав на меті знищити цих російських радників чи найманців. І у нас було право атакувати. Але я занепокоєний долею американських військових. Це закономірна відповідь з їхнього боку, але оскільки залучена Росія… США мають бути обережними. Це призведе до масштабної кризи – якщо хоч один американський солдат загине.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG