Доступність посилання

ТОП новини

Гейден: росіяни, здається, не перестали втручатися у внутрішні справи американського суспільства


Майкл Гейден, архівне фото
Майкл Гейден, архівне фото

Майкл Гейден не знає, чи президент США Дональд Трамп таємно домовлявся з росіянами під час виборчої кампанії, але він певен, що президент допоміг Кремлю, і робить це по сьогоднішній день, пише американське видання Politico. Гейден, генерал у відставці й колишній директор Агентства національної безпеки і Центрального розвідувального управління, також певен щодо того, що він називає «збігом інтересів» між Трампом і Росією.

Слід усвідомити, і це стосується також президента, що два роки тому росіяни вирішили, що ефективним способом внести розбрат в американське суспільство є підтримати кандидатуру Трампа, каже Гейден. Метою цих зусиль було підірвати довіру до демократичної системи.

Гейден, ознайомлений зі звинуваченнями спеціального прокурора Роберта Мюллера, висловлює велике занепокоєння з приводу масштабу російської операції проти Америки і того, що це, можливо, були лише початкові спроби. Він побоюється, що на майбутніх проміжних виборах у 2018 році і президентських у 2020 році це може бути набагато серйозніше.

Із його оцінкою погоджується генерал-лейтенант у відставці Даґ Лют, який служив наприкінці президентського терміну Барака Обами. Вже тоді він попереджав, що вибори 2016 року будуть першим етапом для Кремля.

Генерал Лют каже, що росіяни атакують широким фронтом, шукаючи слабких місць, а коли знайдуть таке місце, атакують через нього усією силою. В цьому випадку така стратегія не змінилася з радянських часів.

Колишній директор Центрального розвідувального управління Гейден, крім праці в Центрі з питань розвідки, політики і міжнародної безпеки при Університеті Джорджа Мейсона, часто виступає коментатором у програмах кабельного телебачення CNN та в кількох інших дослідних установах. Він дав дуже критичну оцінку президента Трампа. «Дотепер було неможливим для мене припустити, що американський президент здатний на таку обурливу атаку проти правди, вільної преси чи першого додатку (до Конституції США, яка встановлює, зокрема, свободу слова і преси – ред.)», – заявив Гейден у листопаді минулого року.

Як пише Politico, Гейден не заперечує, що Сполучені Штати ніколи не намагалися впливати на громадську думку іноземних країн, але, підкреслює він, «ми ніколи не робили того, що росіяни зробили проти стабільної західної демократії».

Генерал Гейден критично висловлюється з приводу публікації суперницьких меморандумів комітету з розвідки Палати представників Конгресу, і не тому, що вони виявляють джерела і методи їх збирання, але тому, що вони вносять політичні питання до праці розвідки.

Небезпеку він бачить у тому, що в країні існує розбрат, тому вона уразлива перед втручаннями з боку Росії, як це сталося два роки тому, і що президент не готовий визнати цю реальність, і що це була атака із несподіваного раніше напрямку, що вимагає надзвичайних заходів з боку президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG