Доступність посилання

ТОП новини

Нелегальна торгівля з окупованими територіями: нові докази старих схем


Нелегальна торгівля через лінію фронту на Донбасі
Нелегальна торгівля через лінію фронту на Донбасі

Нові докази старих схем. Рівно рік тому журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії розкрили схему поставок на підконтрольну бойовикам територію великих партій товарів в обхід чинних обмежень. Мова тоді йшла про логістичний центр або, іншими словами, невеликий ринок на лінії розмежування. Його, по суті, перетворили на перевалочну базу, через яку щодня перевозять тонни товарів. Хоча офіційно оптова торгівля з окупованими територіями заборонена. Чому проти налагодженої схеми виступив представник місцевої влади і які нові докази отримали Донбас.Реалії?

Логістичний центр на контрольно-пропускному пункті «Майорськ». Посеред білого дня на ринку ящиками відвантажують товар, хоча оптова торгівля тут заборонена.

– Ось тут 300-400 кілограмів масла. Це ж очевидно, не для власного вживання. Ви для супермаркету якогось купуєте?
– Для людей, які замовляють, ми привозимо, – пояснює чоловік.
– Люди в Горлівці замовляють?
– Ну так.

На ринку ящиками відвантажують товар, хоча оптова торгівля заборонена
На ринку ящиками відвантажують товар, хоча оптова торгівля заборонена

З’ясовуємо, це – не звичайні покупці. Група організована і зі своїм керівником.

– А навіщо вам стільки масла, можете пояснити?
– Як навіщо? Он там «старша».
– «Старша» – це хто?
– Керує перевезеннями.
– Керівник чого?
– Нашою бригадою.

Логістичний центр на контрольно-пропускному пункті «Майорськ»
Логістичний центр на контрольно-пропускному пункті «Майорськ»

«Старша» бригади на запитання не відповідає.

Логістичний центр ­– лише прикриття?

За тим, що відбувається, спостерігає співробітник фіскальної служби. Пояснює: нібито кожен з покупців не перевищив норму, дозволену наказом Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, і тому порушень немає.

– Цей наказ виданий для того, щоб люди купували продукти для власного вживання. Вам здається, що ця партія масла – для власного вживання?
– Ну це – думка кожного суто особиста, – відповів старший оперуповноважений з особливо важливих справ управління ДФСУ в Донецькій області Олександр Кочетков.
– А ваша особиста думка. У вас це не викликає підозр?
– Я свою думку тримаю при собі.

Олександр Кочетков
Олександр Кочетков

У логістичному центрі давно діють нелегальні схеми, переконаний глава військово-цивільної адміністрації селища Зайцеве Володимир Веселкін. Від його кабінету до КПВВ «Майорськ», де розміщений ринок, усього кілька сотень метрів. Веселкін навіть опублікував відео з доказами забороненої оптової торгівлі.

«Із дня відкриття так званого логістичного центру ніхто з підприємців, які хотіли би просто прийти, зняти орендне місце, торгову точку, ніхто не отримав позитивного результату», – розповідає Веселкін.

Від центру, запевняє чиновник, залишилася тільки назва. Жодних ознак роздрібної торгівлі там не побачили і журналісти Донбас.Реалії.

У логістичний центрі немає ані продавців, ані покупців, ані товарів
У логістичний центрі немає ані продавців, ані покупців, ані товарів

Як працює схема?

Логістичний центр на КПВВ «Майорськ» був створений для того, щоб звичайні українці з підконтрольних бойовикам територій могли купити якісні українські товари. Але, приїхавши сюди в робочий час, ви не побачите ані продавців, ані покупців, ані товарів. Тільки закриті кіоски і порожні прилавки.

Цій торговій точці – вже понад рік. Але знайти на контрольно-пропускному пункті хоч одного відвідувача логістичного центру журналісти Донбас.Реалії так і не змогли.

Так невже логістичний центр на лінії розмежування – всього лише прикриття для нелегального бізнесу з окупованою територією? На відео, опублікованому Володимиром Веселкіним, докладно знята вся схема: вантажівки заїжджають на територію центру. Далі товар перевантажують в пасажирські мікроавтобуси. Роблять це спеціально найняті люди. Формально все виглядає законно – кожен отримує по 150 кілограмів товару, що не перевищує норму. Після цього автомобілі відправляються в «сіру» зону – між блокпостами українських військових і бойовиків.

«Це в прямій зоні видимості, напроти укріплень бойовиків, під їхнім чітким контролем. Бойовики часто виходять, зі слів людей, покурити, поговорити. Вони і перевантажують це вершкове масло в одну машину. Тобто, вони, типу, вже продали його. І повертаються знову. І так на день кілька разів», – пояснює глава військово-цивільної адміністрації селища Зайцеве Володимир Веселкін.

Володимир Веселкін
Володимир Веселкін

Далі на відео вантажівки з товаром рухаються вглиб території, що підконтрольна бойовикам угрупування «ДНР».

Це – фінансування тероризму. Пряма сплата «податків» їм
Володимир Веселкін

«Це – Гольмівський поворот у місті Горлівка. Це – місце, де розташована «митниця» «ДНР». Ось цей автомобіль чітко «розмитнюється» і платить «податки» бойовикам. Це – фінансування тероризму. Пряма сплата «податків» їм», – наголошує Веселкін.

Логістичний центр працює в обхід норм – актикорупціонери

У міжнародній антикорупційній організації Transparency International, яка досліджувала способи нелегальної торгівлі з окупованими територіями, підтверджують – логістичний центр працює в обхід затверджених норм.

Те, що сьогодні відбувається на гуманітарно-логістичному центрі «Майорськ» – це оптова торгівля, яка є забороненою
Артем Давиденко

«Законодавством України дозволена роздрібна торгівля, але не оптова. Те, що сьогодні відбувається на гуманітарно-логістичному центрі «Майорськ» – це оптова торгівля, яка є забороненою. Тому коли ми говоримо, що конкретно порушує такий рух товарів, то в першу чергу він порушує заборону РНБО», – зазначає аналітик незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Transparency International Артем Давиденко.

Артем Давиденко
Артем Давиденко

За інформацією Володимира Веселкіна, за використання центру як перевалочної бази замовники по ту сторону лінії розмежування платять 10 гривень за кілограм будь-якого товару. За підрахунками голови адміністрації, за день обсяги вантажів можуть досягати 10-15 тонн. Точну інформацію намагалися отримати антикорупціонери. Але їх запити залишилися без відповідей.

Це питання десь загубилось між фіскальною і прикордонною службами
Артем Давиденко

«Ми запитували у фіскальної служби і нам дали відповідь, що це питання до прикордонної служби. В той час як ми спілкувались з представниками ДПСУ, нам сказали, що у них цієї інформації немає. Тобто, це питання десь загубилось між фіскальною службою і прикордонною», – каже Давиденко.

Процес нелегальної торгівлі на цьому відео в точності повторює схему, яку журналісти Донбас.Реалії розкрили рік тому. Тоді ж вдалося з’ясувати – хто керує ринком.

Що з’ясували журналісти рік тому?

За розпорядженням Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, центр зобов’язали організувати Бахмутську райадміністрацію, яка через місцеве комунальне підприємство передала землю в оренду приватній фірмі «Центр логістик груп». Товариство з’явилося в листопаді 2016 року, а вже в грудні його директор очолив гуманітарно-логістичний центр.

Директор підприємства Артем Скрипченко рік тому запевняв: на ринку все законно. Зараз на дзвінки і смс-повідомлення Донбас.Реалії він не відповідає. Голову Бахмутської райадміністрації Володимира Бохонова, який без конкурсу віддав ринок приватного підприємця, звільнили в січні цього року. Відповідне розпорядження з формулюванням «за власним бажанням» опубліковано на сайті президента України. Примітно, що за три місяці до звільнення, першого заступника Бохонова СБУ затримало під час отримання хабара.

Запити правоохоронцям щодо схем і перевірка Веселкіна

Володимир Веселкін наполягає: про те, що на території центру діє нелегальна схема, він не раз доповідав голові Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. Але ніякої реакції не було. Павло Жебрівський бездіяльність заперечує. Мовляв, ще рік тому після сюжету Донбас.Реалії звернувся до правоохоронців. Ось тільки ніяких порушень ті не знайшли.

Відповіді з приводу того, що там скоюється злочин, не було
Павло Жебрівський

«На підставі того вашого розслідування були відправлені запити в усі правоохоронні органи. Відповіді з приводу того, що там скоюється злочин, не було», – зазначив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

Цього разу Жебрівський знову заявив: правоохоронцям надіслав запити. Але на додачу організував перевірку роботи самого Веселкіна: нібито той не справляється з обов’язками. Голова Зайцева такому повороту справи не здивований. Стверджує: як почав говорити про нелегальний бізнес, перевірки стали постійними.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG