Доступність посилання

ТОП новини

Після «виборів» в окупованому Криму Росія посилить репресії – Бабін


Збір підписів на підтримку президента Росії Володимира Путіна як кандидата в президенти. Тимчасово окупований Крим, Євпаторія, січень 2018 року
Збір підписів на підтримку президента Росії Володимира Путіна як кандидата в президенти. Тимчасово окупований Крим, Євпаторія, січень 2018 року

​За добровільну участь у незаконних виборах в Криму на членів ЦВК чекає кримінальна відповідальність, стверджує постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін. Він також очікує, що після виборів репресії окупаційної влади на півострові лише посиляться. А кримська політолог Євгенія Горюнова очікує, що російське керівництво всіма методами намагатиметься забезпечити високу явку на виборчих дільницях.

ЗАВАНТАЖИТИ

Постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін анонсував юридичні наслідки для тих, хто долучиться до «виборів» в окупованому Криму.

Судова перспектива статті «державна зрада» є
Борис Бабін

«Якщо ми кажемо про членів Центральної виборчої комісії чи, наприклад, голів виборчих комісій, секретарів чи заступників голів, тобто осіб, які добровільно беруть участь у відповідному процесі – судова перспектива статті «державна зрада» в суді є», – зазначив чиновник в ефірі «Ранкової Свободи».

Однак додав, що потребує окремого законодавчого врегулювання статус членів пересічних виборчих комісій, яких окупаційна влада може долучати до процесу під загрозою звільнення з роботи або інших утисків.

Бабін переконаний, що після проведення «виборів» ситуація з дотриманням прав людини на півострові не поліпшиться – скоріше навпаки.

Борис Бабін
Борис Бабін

Після того, як Росія зробить свою телевізійну картинку, буде посилено репресії
Борис Бабін

«Після так званих «виборів» в Криму, після того, як Росія зробить свою телевізійну картинку, там буде посилено репресії. Для цього в Крим зараз масово переводяться силовики з регіонів Росії, де є великий досвід боротьби з власним населенням», – повідомив він.

Ситуація з виборами президента Росії в Криму буде подібною до виборів до російської Держдуми, вважає директор Центру дослідження міжнародних відносин Микола Капітоненко.

Микола Капітоненко
Микола Капітоненко

Те, що буде мало або не буде зовсім спостерігачів міжнародних, свідчитиме лише про те, що залишається міжнародний консенсус, що Крим – незаконно окупована українська територія
Микола Капітоненко

«Те, що буде мало або не буде зовсім спостерігачів міжнародних, свідчитиме лише про те, що статус російський Криму ніхто не визнає, що залишається міжнародний консенсус щодо того, що Крим – незаконно окупована українська територія. А от в тому, що стосується нашої реакції української, то знову ж таки, можна передбачити щось подібне до того, як це було після парламентських виборів із якимось формулюванням таким, що «ми не визнаємо легітимність виборів в Криму, а значить, ставимо під сумнів легітимність виборів в цілому», – коментує Капітоненко.

Саме таку тезу і висуває Борис Бабін.

Фальсифікація виборів в такому обсязі дозволяє ставити питання про результат підсумку голосування
Борис Бабін

«Повна фальсифікація виборів в такому обсязі, в обсязі мільйонів бюлетенів, очевидна і наявна, дозволяє ставити питання про результат підсумку голосування власне виборів президента Росії там, де вони можуть і мають проводитись, тобто на території Росії», – каже він.

Кримський політолог, доцент Таврійського національного університету імені Вернадського Євгенія Горюнова вбачає особливу важливість «виборчого процесу» на півострові.

Це – останній момент, пов’язаний з інтеграцією Криму в російське політико-правове поле
Євгенія Горюнова

«Це – останній момент, пов’язаний з інтеграцією його (Криму – ред.) в російське політико-правове поле. Тобто були вже місцеві вибори, були вибори, які Росія проводила до Державної думи, і ось тепер останні – це вибори президента Росії», – міркує вона.

Горюнова очікує, що явку на дільницях будуть забезпечувати всіма можливими методами, в тому числі залучаючи бюджетних працівників, пенсіонерів та дислокованих на півострові співробітників силових відомств.

Досить красиву картинку для російського телебачення зможуть зробити
Євгенія Горюнова

«80% (явки – ред.) вони не зможуть отримати, але досить красиву картинку для російського телебачення зможуть зробити і продемонструвати, що кримчани йдуть на вибори», – очікує політолог.

Спротив «виборам», на думку політолога, якщо й буде, то неявний: жителі Криму не будуть демонструвати, що не йдуть на вибори.

Окупаційна влада, за її словами, також намагається максимально залучити кримських татар до процесу, використовуючи для цього кримськотатарські інституції.

Вони використовують муфтіят, і є заклики від муфтіяту, що потрібно йти
Євгенія Горюнова

«Створили «Раду кримськотатарського народу», яка буде працювати на інтеграцію кримських татар до російського суспільства – в них є таке завдання. Також вони використовують муфтіят, і є заклики від муфтіяту, що потрібно йти на вибори, потрібно голосувати. Тобто йде масова обробка населення», – додає вона.

Найнижча явка буде в Севастополі – Горюнова

Борис Бабін зазначає, що українська влада повинна активно протидіяти участі іноземних «спостерігачів» у незаконних виборах на півострові.

щоб влада Чехії карала громадських активістів, які поїхали моніторити, маємо провести відповідні провадження
Борис Бабін

«Для того, щоб, наприклад, влада Чехії карала громадських активістів, які поїхали моніторити цей процес, звісно, не безкоштовно, ми маємо провести відповідні провадження кримінальні та показати нашим чеським колегами докази. В нас дуже часто це шкутильгає», – констатує він.

Євгенія Горюнова прогнозує, що найнижча явка на півострові буде в Севастополі через розчарування місцевих в політиці Росії.

Євгенія Горюнова
Євгенія Горюнова

Севастопольці, які дуже люблять своє місто, розчаровані
Євгенія Горюнова

«Там вся команда – «губернатор», «заступник», і взагалі всі «очільники департаментів» – це вихідці з Росії, які приїхали з Росії, і севастопольців зараз до влади не допускають взагалі, вони відсторонені від влади. Тому що росіяни проводять дуже цікаву політику щодо міста, воно стає вже не таким, як було. І севастопольці, які дуже люблять своє місто, дуже розчаровані цією політикою», – розповідає політолог.

Раніше кандидат в президенти Росії Ксенія Собчак заявила про намір просити в української влади дозволу на в’їзд до Криму в рамках своєї передвиборчої кампанії.

Такий намір Борис Бабін оцінює як провокацію, а саму політичну фігуру Собчак – як підконтрольну Кремлю.

Якщо Собчак хоче дати свідчення, як співпрацює з організацією цього процесу, в Сімферополь їхати не потрібно
Борис Бабін

«Якщо пані Собчак хоче приїхати, наприклад, до прокуратури Автономної Республіки Крим чи Головне управління СБУ в АРК і дати свідчення, як вона співпрацює з організацією цього процесу в Криму – можемо дозволити їй приїхати і дати відповідні свідчення. Але це знаходиться на материковій частині України, для цього в Сімферополь їхати не потрібно», – радить він.

Із такою позицією згодна і Євгенія Горюнова.

«Це здійснюється для того, щоб продемонструвати таку псевдоліберальну позицію, що Крим, може, й не російський, може, український, але все ж таки... – і далі які крапки. Безумовно, що пані Собчак – це частина режиму, і все, що вона робить, вона робить показово для певної частини російського електорату», – переконана експерт.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін так прокоментував повідомлення про намір Ксенії Собчак у законний спосіб відвідати окупований Крим: «Дотримуватися українського законодавства для в’їзду в окупований Крим – це, звісно, позитив. Але законний в’їзд для ведення нелегітимної кампанії до нелегітимних виборів на окупованій території – це точно шизофренія. Звичайно, політична. Щоб поспілкуватися з кримськими татарами, треба приїхати до Києва та зустрітися з Меджлісом, який визнаний в усьому світі та заборонений в окупованому Криму. Сподіваюсь, пані Собчак на стороні цивілізованого світу», – написав Клімкін 7 березня у Twitter.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG