Доступність посилання

ТОП новини
UKRAINE -- Ukrainian lawmaker Nadia Savchenko attends a parliament meeting to consider Ukrainian Prosecutor General's motion to detain and arrest her, in Kyiv, March 22, 2018
UKRAINE -- Ukrainian lawmaker Nadia Savchenko attends a parliament meeting to consider Ukrainian Prosecutor General's motion to detain and arrest her, in Kyiv, March 22, 2018

Затримання Савченко: з Верховної Ради в СБУ. Хроніка дня

Верховна Рада дала згоду на арешт народного депутата Надії Савченко. Вона вже перебуває в СБУ, тим часом як затримана. Генпрокурор Юрій Луценко підписав і оголосив Савченко підозру в присутності її адвоката. Клопотання про обрання запобіжного заходу для Савченко у вигляді тримання під вартою на двомісячний термін, імовірно, суд розгляне вранці 23 березня.

За даними ГПУ, Надія Савченко вступила у змову з волонтером Володимиром Рубаном, ватажком бойовиків угруповання «ДНР» Олександром Захарченком та іншими особами для повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні. ГПУ підозрює Савченко в плануванні теракту в парламенті України. Сама Савченко заявляє, що планувала не теракт, а лише «провокацію».

Надія Савченко перебуває в Управлінні Служби безпеки України в Києві, з нею проводяться слідчі дії, повідомив журналістам її адвокат Дмитро Бугай.

«Генеральний прокурор Юрій Луценко пред’явив Надії Савченко підозру, оскільки відносно депутатів Верховної Ради є особливий порядок пред’явлення підозри. Після цього було її затримання в порядку статті 208 і проведено допит. Завтра орієнтовно о 9-й годині буде проведено засідання у Шевченківському районному суді з метою обрання запобіжного заходу», – наводить слова захисника видання «Українська правда».

Слідство клопоче за підтримки прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У коментарі журналістам адвокати Савченко заявляють, що її затримання було, на їхню думку, незаконне.

У Росії продовжують непокоїтися тим, що весь світ іще не засудив ставлення української влади до Надії Савченко, яке в Москві називають «формою політичної репресії» (це слова депутата Держдуми Леоніда Калашникова, який очолює комітет у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками).

Раніше речниця МЗС Росії Марія Захарова обурювалося, що цю справу відмовилися коментувати в ОБСЄ, що ще немає реакцій від ЄС, ПАРЄ тощо. А тепер кореспондент російського агентства «ТАСС» у США звернувся до Державного департаменту – але там його послали до Києва.

«Ми бачили повідомлення про її арешт. Ми б направили вас до української влади для отримання подробиць щодо висунених їй звинувачень», – наводить агентство відповідь представника Держдепартаменту США.

Будівля Державного департаменту США, Вашингтон, архівне фото
Будівля Державного департаменту США, Вашингтон, архівне фото

Олег Барна, народний депутат України («Блок Петра Порошенка») вважає, що плани Надії Савченко – це «елемент розробленого сценарію чи алгоритму в Кремлі щодо захоплення України, повалення нашої інституційності, державності і влади, тобто запровадження дестабілізації в країні, суспільного протистояння, хаосу, що призведе до нестабільності влади».

«Саме цим створюються умови, привід для Росії, щоб ввести свої війська в Київ – нібито країна, яка веде війну, озброєна, а влада в ній нестабільна. Це буде виправдання для Росії перед Заходом, що треба наводити порядок з цією «фашистською» владою, яка дестабілізує ситуацію в центрі Європи і дуже озброєна», – сказав Барна в ефірі Радіо Свобода.

Олег Барна
Олег Барна

Справа Савченко допоможе владі дискредитувати опозиціонерів, вважає депутат минулого скликання Олесь Доній. Детальніше він розповів в ефірі Радіо Свобода.

Справа Савченко допоможе владі дискредитувати опозиціонерів – Доній
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:09 0:00

Депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук, який (як і Надія Савченко до недавнього часу) входить до оборонного комітету Верховної Ради, висловив сподівання, що цей судовий процес буде відкритим і покаже, що «у нас немає недоторканних».

«А найголовніше – це буде абсолютно чітким сигналом наступним злочинцям про те, що їхній шлях закінчиться винесенням вироку та невідворотним покаранням», – сказав він журналістам у кулуарах парламенту.

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

Водночас, що ж до ймовірного позбавлення Надію Савченко звання Героя України, то, на думку депутата, події можуть розвиватися у різний спосіб.

«Безумовно, є декілька варіантів подальшого розвитку подій. Перший варіант – регламентований законом України про державні нагороди: є відповідна стаття, що рішенням суду за вчинення тяжкого злочину людина може бути позбавлена державної нагороди. І другий варіант – я чув, що депутати планують звернутись до РНБО, є також така процедура прописана про накладення санкцій, яка дозволить зняти відповідну державну нагороду», – пояснює він.

Микола Полозов, ще один адвокат, який захищав Надію Савченко у російському суді, закликав Україну забезпечити право його колишньої підзахисної на справедливий суд.

Микола Полозов
Микола Полозов

Також він наголошує на тому, що ця ситуація не повинна дискредитувати ідею визволення з-за ґрат у Росії українських політв’язнів без поділу на «правильних» і «неправильних», «лояльних» і «нелояльних».

«Поки кожен з них залишається у кремлівських темницях, обов'язок української держави і українського суспільства підтримувати їх і використовувати всі можливі засоби і методи для їхнього визволення. Інша справа – це звільнені українські політв'язні, які повернулися додому. Ті муки, яких вони зазнавали в Росії, не дають їм індульгенцію на вчинення будь-яких протиправних дій у себе вдома – в Україні. Навпаки, суспільство чекає від них набагато більшої моральної відповідальності у вчинках і висловлюваннях, у порівнянні зі звичайними громадянами, і суспільство розчаровується, якщо звільнений політв'язень не відповідає його сподіванням», – зазначив Полозов.

Оглядач Віталій Портников проводить паралелі з Німеччиною 20-х років минулого столітя.

Політичною розправою і політтехнологічною операцією назвав позбавлення Надії Савченко депутатської недоторканності та дозвіл на її арешт депутат фракції «Опозиційного блоку» Нестор Шуфрич.

«Як вже сказав один із аналітиків: ті, кому вдався державний заколот, засуджують тих, кому не вдався. Але у мене взагалі сумніви, чи був намір у Надії робити ті дії, у яких її звинувачують», – зазначив політик у коментарі Радіо Свобода.

Нестор Шуфрич
Нестор Шуфрич

Позафракційний депутат Борислав Береза, тим часом, закликає вибачитися перед Генпрокуром Юрієм Луценком тих, хто йому не вірив щодо наявності доказів вини Савченко.

Не треба соромитися того, що ми підтримували і захищали Савченко під час полону в Росії, переконаний український дипломат Дмитро Кулеба. Про це він написав у Facebook.

«Навіть якщо зараз Савченко знову викрадуть, ми маємо витягувати її назад, щоб її справа була розглянута в Україні, і відповідальність вона несла в Україні за злочин, який вона планувала проти України. І ясно, що за кожного нашого політичного в’язня в Росії та на окупованих територіях ми маємо відчайдушно боротися. Усі вони мають повернутися додому», – наголошує він.

А ми, тим часом, змонували для вас відео з гранатами (фруктами), які Савченко принесла на регламентний комітет.

Надія Савченко показала гранати, що принесла в Раду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Запобіжний захід для народного депутата Надії Савченко оберуть 23 березня, повідомив у коментарі Радіо Свобода речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

«Зараз Савченко перебуває у відділі забезпечення досудового слідства СБУ. У присутності адвокатів їй вручили копію клопотання про обрання запобіжного заходу. Її допитують. Клопотання про обрання запобіжного заходу для Савченко у вигляді тримання під вартою на двомісячний термін буде направлене до Шевченківського районного суду Києва. Ймовірно, його засідання буде завтра», – сказав Лисенко.

Він додав, що Савченко інкримінують «важкі статті, які не передбачають можливості внесення застави».

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Речниця російського МЗС Марія Захарова також висловила у соцмережах свою експертну думку щодо справи Савченко.

Віце-спікерка Ірина Геращенко, тим часом, вирішила пригадати подробиці звільнення Савченко із заручників, про які раніше не говорила: «Ми тоді намагалися звільнити двох українців з російським тюрем, передати РФ ГРУшників Єрофєєва й Алєксандрова, але звільнити двох. Але в ВР висів один плакат з одним портретом , на нас тиснули з вимогами щодо однієі бранки, нам кричали, що маємо взагалі віддати ГРУшників без суду і вироку, бо вона голодує».

Колишній російський адвокат Надії Савченко Марк Фейгін після того, як Рада дозволила її арешт, написав у Facebook: «Після того, як Верховна рада дала дозвіл на арешт і притягнення до кримінальної відповідальності Надії Савченко, не можу не відреагувати. Я багато разів говорив, що не вважаю за можливе втручатися в справи всередині України, радити або критикувати дії влади або опозиції. Але тут випадок особливий – я все ж колишній адвокат Савченко і багато зробив для її звільнення. Мені гірко спостерігати за фіналом цієї історії. Я закликаю українських слідчих і судові органи при обранні запобіжного заходу врахувати все, що відбувалося з Савченко з 2014 року: в'язниця, звільнення, запаморочення від уваги і людську дурість. Я не раз її критикував за поведінку після звільнення і заочно висловлював їй, що її дії підривають зусилля зі звільнення українських політв'язнів. Вона не послухала мене – і ось підсумок. Сподіваюся на гуманність і поблажливість по відношенню до Савченко з боку української держави».

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Справа Савченко може перетворитись на політичну провокацію, вважає позафракційний депутат Володимир Парасюк. На його думку, політики, зокрема –провладні, спробують зіграти на цих всіх подіях, але ще не знають, як.

«Прямі факти закупівлі зброї на окупованій території – єдине, на що я звернув увагу. Все решта – про теракти там, добивання з автоматів – це все пустозвонство. А от закупівля зброї, з якою зупинили Рубана, діалоги Савченко по тому – це вже серйозно», – сказав депутат у коментарі Радіо Свобода.

Володимир Парасюк
Володимир Парасюк

Президент України Петро Порошенко також відреагував на ситуацію, що склалася навколо нардепа Надії Савченко

«Я побачив сьогодні відеодокази і фактично почув підтвердження від Надії Савченко того, що це відео – правдиве, і я почув від неї, по суті, підтвердження того, що вона здійснювала дії, які їй інкримінують. Тобто це було для мене підставою того, щоб за це проголосувати», – зазначив журналістам у кулуарах депутат Сергій Власенко із фракції «Батьківщини».

Сергій Власенко
Сергій Власенко

Водночас, за його словами, він «не побачив частини доказів, які він хотів побачити», тому подальший розвиток цієї справи залежатиме від компетентності правоохоронців. Між тим, як натякнув депутат, посилаючись на свої джерела, в українських силовиків є й інші докази, які сьогодні у Верховній Раді не демонструвались.

Правозахисники зауважили процесуальні порушення у способі затримання Надії Савченко.

Зокрема, виконавчий директор «Експертного центру з прав людини» Юрій Бєлоусов зазначає:

Також про це висловився і експерт групи «Поліція підконтролем» Євген Крапивін:

Речниця очільника ГПУ Лариса Сарган:

Олег Барна, народний депутат України (БПП); Олександр Доній, народний депутат України попередніх скликань про Савченко НАЖИВО:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG