Доступність посилання

ТОП новини

Україна комфортна для євреїв – експерт


Президент Петро Порошенко (ліворуч) та ізраїльський прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу під час зустрічі в Давосі на Всесвітньому економічному форумі. 24 січня 2018 року
Президент Петро Порошенко (ліворуч) та ізраїльський прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу під час зустрічі в Давосі на Всесвітньому економічному форумі. 24 січня 2018 року

Понад 50 американських конгресменів звернулися до Держдепартаменту США з проханням про дипломатичний тиск на Україну та Польщу через «фінансований державою» антисемітизм. Керівник групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов вважає, що Україна дійсно дає підстави для подібних претензій, хоч і відзначає, що країна є комфортною для євреїв. Начальник управління Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик переконаний в тому, що Україні потрібно проводити інформаційну кампанія, розповідаючи міжнародній спільності правду про країну.

Ранкова Свобода. Частина 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна скоріше потрапила в компанію до Польщі, тому що до саме до останньої зараз є увага, вважає керівник групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов.

Хоча, зауважує він, в листі більше тексту присвячено саме Україні. Експерт також відзначає, що Україна дає приводи для претензій до неї.

В міжнародної спільноти дійсно може викликати нерозуміння така безкомпромісна героїзація діячів українського національного визвольного руху середини 20 століття
В’ячеслав Ліхачов

«В міжнародної спільноти дійсно може викликати і викликає нерозуміння така безкомпромісна героїзація діячів українського національного визвольного руху середини 20 століття. Дійсно, Закон, в тексті якого забороняється звинувачувати діячів українського національного визвольного руху в чому б то не було і сумніватися в їх героїзмі, може викликати претензії» – говорить Ліхачов в ефірі «Ранкової Свободи».

Україні варто сприймати цей лист конгресменів як тривожний дзвіночок, переконаний експерт.

«Україні варто сприйняти цей лист як підставу подумати про те, як вести роботу з міжнародною спільнотою і серйозно це сприйняти як підставу для роботи над власними помилками», – вважає Ліхачов.

Начальник управління Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик вважає лист наслідком давніх, але ще до кінця не розвінчаних, радянських міфів, в яких УПА зображалися як нацистські колаборанти.

«Ті документи, які зараз відкриваються після Закону «Про відкриття архівів репресивних органів», ті спогади говорять про те, що насправді УПА воювала на два фронти: і проти нацистів, і проти радянської армії. Цьому є підтвердження в різних донесеннях», – інформує Кулик.

Тому, за словами експерта, Україна повинна зараз переконувати в цьому західний світ і розповідати правду, спираючись на історичні документи.

В країні, де з єврейським корінням дуже багато представників у владі, звинувачувати її в антисемітизмі на міжнародному рівні – це просто якийсь хід
Богдан Петренко

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко зазначає, що немає жодних підстав звинувачувати Україну в антисемітизмі.

«В країні, де з єврейським корінням дуже багато представників у владі, звинувачувати її в якомусь антисемітизмі на міжнародному рівні, мені здається, що це просто якийсь хід, який не має за собою майбутнього. Тому що в Україні уже немає негативного ставлення до євреїв такого, щоб воно вибухало у якийсь екстремізм», – вважає Петренко.

Ліхачов же вважає, що антисемітизм в Україні є, як і в інших країнах. За останній рік, зазначає експерт, група моніторингу прав національних меншин не зафіксувала жодного випадку антисемітського насилля в Україні.

Порівняно з західноєвропейськими країнами, ситуація в Україні виглядає значно більш спокійною і комфортною для євреїв
В’ячеслав Ліхачов

«В нас є певна кількість антисемітських актів вандалізму стосовно меморіалів пам'яті жертв Голокосту, на єврейських кладовищах, щодо синагог і інших об'єктів інфраструктури єврейської общини. Це в нас дійсно є. Кількість таких інцидентів за 2017 рік становила 25. Це трішки більше, ніж було в 2016 році. Порівняно з західноєвропейськими країнами, ситуація в Україні виглядає значно більш спокійною і комфортною для євреїв», – переконує Ліхачов.

Він додав, що в країнах Західної Європи значно більший рівень фізичного насильства проти євреїв, чого в Україні взагалі немає. Окрім того, він зазначив, що в країні є певна проблема безкарності антисемітської пропаганди, однак це не впливає на безпеку євреїв.

Ліхачов зауважує, що провідна профільна американська організація, Антидефамаційна ліга, в 2016 році зафіксувала рекордну кількість антисемітських інцидентів в США.

«Там ситуація також заслуговує на увагу. Неправильно буде порівнювати оцю тисячу інцидентів, зафіксовану в Північній Америці, з 25, які ми фіксуємо за рік в Україні, тому що в Сполучених Штатах антисемітським інцидентом вважаються навіть найбільш незначні вербальні прояви: в транспорті, написи на парканах, пошкодження приватної власності», – розповідає Ліхачов.

А в Україні інші речі вважаються злочинами, каже експерт.

Ігор Кулик переконаний, що країні необхідно популяризувати інформаційний продукт іншими мовами, який би показував сучасну Україну та історичні факти, події і постаті.

Потрібно створювати певний продукт в різних площинах: плакати, тексти, ролики, кіно.
Ігор Кулик

«Потрібно створювати певний продукт в різних площинах: плакати, тексти, ролики, кіно. Цей продукт перекладати різними мовами. Цей продукт поширювати в інших країнах і загалом, і точково. Це питання державної ваги, тому що це питання того, як представлена Україна, в якому світлі: позитивному чи негативному», – вважає Кулик.

Ліхачов погоджується з тим, що така кампанія потрібна, але, на його думку, міжнародна спільнота все одно не зрозуміє, чому ми називаємо вулиці на честь людини, яка носила німецьку форму.

Експерт зазначає, що МЗС України варто було б роз'яснити, що в листі є перекручуванням, неправильною інтерпретацією чи просто неправдою. Окрім цього, переконаний Ліхачов, Україна має визнати те, до чого дійсно можуть бути претензії, і працювати над тим, щоб в майбутньому країна давала менше підстав для них.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

В’ятрович: заява конгресменів США про «антисемітизм» в Україні є некомпетентністю та перекрученням

Кому вигідно звинувачувати українців в антисемітизмі?

Український вимір Держави Ізраїль: два президенти і три прем’єри народилися на українській землі​

Для чого Петлюру звинувачували в єврейських погромах?​

Антисемітизм і вигода Кремля: коли Україна – приклад для Європи

Ізраїльський звіт. Чи справді в Україні вдвічі зріс антисемітизм?​

Повідомлення про телеграму головного отамана військ УНР Симона Петлюри, датованої липнем 1919 року про те, що керівництво української армії веде рішучу боротьбу з тими, хто вчиняє погроми проти єврейського населення. Йдеться, зокрема, про необхідність «безпощадної боротьби» із більшовицькими провокаторами, які вдаються до «погромної агітації». ЩОБ ПРОЧИТАТИ текст цього артефакту, у вигляді листівки (29×40,5 см.), виданої Міністерством преси УНР, відкрийте її у великому форматі, натиснувши на зображення​.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG