Доступність посилання

ТОП новини

В’ятрович: заява конгресменів США про «антисемітизм» в Україні є некомпетентністю та перекрученням


«Коли прикладом вшанування колабораціоністів називають в’язня нацистського табору Заксенгаузен Степана Бандеру, то це свідчить про низький рівень знань тих людей, які поставили свій підпис», – директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович
«Коли прикладом вшанування колабораціоністів називають в’язня нацистського табору Заксенгаузен Степана Бандеру, то це свідчить про низький рівень знань тих людей, які поставили свій підпис», – директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович назвав «змішуванням некомпетентності та свідомого спотворення інформації, змішуванням правди і брехні» звернення понад 50 американських конгресменів до Держдепартаменту з проханням про дипломатичний тиск на Україну та Польщу через «фінансований державою» антисемітизм.

«Дивно, що така велика кількість поважних американських політиків поставила свій підпис під таким документом», – сказав В’ятрович у коментарі Радіо Свобода 26 квітня.

«Коли прикладом вшанування колабораціоністів називають в’язня нацистського табору Заксенгаузен Степана Бандеру або Романа Шухевича, який із 1943 року очолював один із наймасштабніших антинацистських рухів спротиву в окупованій Третім рейхом Європі, то це свідчить тільки, як мінімум, про низький рівень знань тих людей, які поставили свій підпис», – відзначив історик.

«Як приклад нашої (Українського інституту національної пам’яті – ред.) пронацистської чи колабораціоністської пропаганди названо нашу інформаційну кампанію, присвячену Українській повстанській армії. Ця інформаційна кампанія складалася з двох виставок «УПА: відповідь нескореного народу», і одна з цих виставок якраз розповідала про масову антинацистську боротьбу Української повстанської армії. Один зі стендів цієї виставки розповідав, зокрема, про євреїв, які в лавах УПА боролися про нацизму, а потім боролися проти комунізму», – додав Володимир В’ятрович.

Докладніше про це: Ізраїльський звіт. Чи справді в Україні вдвічі зріс антисемітизм?

Група з понад 50 американських конгресменів, серед яких представники обох провідних партій, звернулися до Держдепартаменту США з проханням про дипломатичний тиск на Україну та Польщу. Текст відповідного звернення опублікований на офіційному сайті конгресмена Ро Ханни.

«Ми закликаємо вас приєднатися до нас та правозахисних організацій у боротьбі проти антисемітизму, ксенофобії та всіх форм нетерпимості, закликавши польські та українські уряди однозначно відкинути спотворення Голокосту та вшановування нацистських колабораціоністів і повністю розслідувати антисемітські злочини», – зазначають конгресмени у зверненні до виконувача обов’язків державного секретаря Джона Саллівана, публічно оприлюдненому 25 квітня.

Серед іншого, Ро Ханна та інші підписанти назвали в числі «нацистських колаборантів» Степана Бандеру та Романа Шухевича. Проявом антисемітизму і прославленням нацистських колаборантів в Україні, на думку конгресменів, є «проупівська кампанія 2017 року» Українського інституту національної пам’яті, перейменування вулиць на честь Бандери та Шухевича.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Кому вигідно звинувачувати українців в антисемітизмі?

Український вимір Держави Ізраїль: два президенти і три прем’єри народилися на українській землі​

Для чого Петлюру звинувачували в єврейських погромах?​

Антисемітизм і вигода Кремля: коли Україна – приклад для Європи

Ізраїльський звіт. Чи справді в Україні вдвічі зріс антисемітизм?​

Повідомлення про телеграму головного отамана військ УНР Симона Петлюри, датованої липнем 1919 року про те, що керівництво української армії веде рішучу боротьбу з тими, хто вчиняє погроми проти єврейського населення. Йдеться, зокрема, про необхідність «безпощадної боротьби» із більшовицькими провокаторами, які вдаються до «погромної агітації». ЩОБ ПРОЧИТАТИ текст цього артефакту, у вигляді листівки (29×40,5 см.), виданої Міністерством преси УНР, відкрийте її у великому форматі, натиснувши на зображення​.

XS
SM
MD
LG