Доступність посилання

ТОП новини

​Євген Терехов: «Кожному, хто хоче змінити Україну на краще, є що робити на своєму «фронті»


Євген Терехов (праворуч)
Євген Терехов (праворуч)

Євгена Терехова побратими називають «Титановим Джексоном» не лише тому, що унаслідок важкого поранення голови Євгенові лікарі вставили титанову пластину замість частини кістки черепа, а й через міцний, як титан, характер. Боєць із Дніпра після поранення (лікарі дістали з його тіла понад 80 осколків), тривалого лікування та реабілітації далі воює за майбутнє України. Його «лінія фронту» тепер – реформування системи правоохоронних органів зсередини і підтримка тих, хто далі перебуває на передовій, на сході України. Про свої досягнення, плани і мрії Євген Терехов розповідає Радіо Свобода.

То був перший батальйон територіальної оборони, створений у нашій області. Хоча наш батальйон мав номер 20

– Так сталось у моєму житті, що з початком російської агресії проти України я не був добровольцем, але потрапив до складу добровольчого батальйону. Мене тричі військкомат викликав, але я всі три рази ухилявся, тому що моя доня була немовлятком. Мене забрали до війська, коли їй було близько трьох місяців: мені казали, що я перебуватиму на території Дніпропетровської області, адже то був перший батальйон територіальної оборони, створений у нашій області. Хоча наш батальйон мав номер 20: двадцятий батальйон територіальної оборони. Зараз він 20-й окремий мотопіхотний батальйон 93-ї бригади Збройних сил України.

– Як ви почувались, потрапивши, фактично усупереч бажанню, до війська?

Я збагнув, що маю бути там, на передовій, щоб в очах моєї дитини ніколи такого страху не було

– Знаєте, тут справа не у бажанні, а у відповідальності. Якось я подивився у вічі дитині, і побачив у них страх. Це було у зоні АТО, за приблизно двісті кілометрів від Павлограда, де мешкає моя донька. Я збагнув, що маю бути там, на передовій, щоб в очах моєї дитини ніколи такого страху не було. Від того моменту ніс службу з гордістю. Був на передовій, серед надзвичайно хороших людей, у кожного з нас була мотивація боронити країну і далі ворога не пропускати. Як то кажуть: «Вітчизна сказала «треба» – отже, треба», відступати нема куди.

Євген Терехов (в центрі)
Євген Терехов (в центрі)

– Потім вас поранили, у вас були складні лікування та реабілітація, але ви далі намагаєтесь допомагати побратимам… Що вас тягне на передову?

Я через два тижні після операції уже поїхав до своїх хлопців у «двадцятку» – ще у мене дірка у голові, у черепі не була закрита титановою пластиною

– Такий у мене характер: всі справи доводити до закінчення. Не можу воювати сам – допомагаю тим, хто прийшов на передовій на моє місце. До того ж, я походжу з віруючої родини, з дитинства вивчав Біблію, долучався до добрих справ моєї родини та оточення. А підтримувати тих, хто боронить свою Вітчизну, – це важливо. Я через два тижні після операції уже поїхав до своїх хлопців у «двадцятку» – ще у мене дірка у голові, у черепі не була закрита титановою пластиною. Поступово я налагодив контакти і з іншими підрозділами, і з представниками патріотично налаштованого бізнесу, ці люди передають на лінію розмежування різні речі, яких потребують бійці. Я працював у благодійному неурядовому «Фонді оборони країни», який створили у Дніпрі небайдужі люди для допомоги фронту. Це був інакший, більший масштаб: я возив на передову тепловізори та інші пристрої, які допомагають зберегти життя солдатові, хоча це звучить доволі пафосно.

– Нині ви – радник міністра внутрішніх справ України. У чому полягають ваші завдання?

Команда, яка прийшла у МВС після Майдану, здійснює реформування міністерства та самої системи правоохоронних органів

– Теж може пафосно звучати, але команда, яка прийшла у МВС після Майдану, здійснює реформування міністерства та самої системи правоохоронних органів. Тобто наше завдання – безпечне спокійне життя українців по всій країні та повернення довіри до поліції. Тому що, з одного боку, новій поліції довіряють, з іншого – ще живі радянські рудименти у системі МВС. Ну і, звісно, ми не кидаємо своїх, хто перебуває на передовій, принаймні, я не збираюся припиняти допомогу бійцям. Їздив із заступником голови МВС Вадимом Трояном по Луганщині, спілкувались ми і з нашими бійцями, і з місцевими мешканцями, виокремили певні проблеми, вирішити які дозволяють наші повноваження та можливості.

Два роки закону про нову поліцію: що змінилось?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

– Якщо говорити про сектор безпеки та оборони, наскільки корисний для України досвід НАТО? Досвід Ізраїлю?

Альянс може дати нам озброєння, інструктори НАТО можуть провести тренування й навчання наших військових підрозділів

– Давайте глянемо, що на сьогоднішній день Україні може дати НАТО. І скажемо чесно: альянс може дати нам озброєння, інструктори НАТО можуть провести тренування й навчання наших військових підрозділів. Під час поїздки до США я познайомився з кількома поліцейськими: ці хлопці орієнтуються у тому, що відбувається в Україні, вони готові у свою відпустку приїхати і навчати наших поліцейських, при цьому на волонтерських засадах.​

– Про що мрієте?

– Я мрію, і я також упевнений, що розпочате нами, нинішньою командою МВС реформування буде успішним. Мрію, щоб люди мене запам’ятали як одного з тих, хто боронив Україну на передовій, а потім на внутрішньому «фронті», і що моя донька виросте і буде пишатися своїм татком. Але, як бачите, роботи ще дуже багато, кожному з тих, хто хоче на краще змінити країну, є чим зайнятись на своєму «фронті»!

XS
SM
MD
LG