Доступність посилання

ТОП новини

Війну на Донбасі, анексію Криму і втручання у вибори США готували ті ж самі представники ГРУ – New York Times


Акція протесту у столиці Польщі проти збройної агресії Росії щодо України. Варшава, 2 березня 2014 року
Акція протесту у столиці Польщі проти збройної агресії Росії щодо України. Варшава, 2 березня 2014 року

Одні й ті ж люди з російської розвідки можуть бути відповідальні за анексію Криму, агресію на Донбасі, отруєння Скрипалів у Великій Британії та втручання у вибори президента США 2016 року. Про це пише газета The New York Times.

13 липня Мін'юст США звинуватив 12 росіян із ГРУ, російської розвідувальної служби, у втручанні в президентські вибори 2016 року. Обвинувачені росіяни фігурували в розслідуванні спеціального прокурора США Роберта Мюллера.

Зокрема, їх вважають причетними до хакерських атак на електронну пошту й комп’ютерні мережі Демократичної партії у розпал виборчих перегонів. Всі 12 росіян працюють у Головному управлінні розвідки Росії, виконуючи «офіційні розпорядження».

Ці ж люди, вважає джерело видання – колишній американський посадовець, готували й отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у британському Солсбері. Зараз британські слідчі наблизились до того, щоб встановити імена осіб, винних у замаху.

Головне розвідувальне управління Генерального штабу Росії, скорочено ГРУ, пише The New York Times, пов'язують із гібридною війною Росії на Донбасі та підготовкою до анексії Криму в 2014-му.

«Останніми роками Кремль чітко звернув у бік від прямого втручання у злочинні дії, надаючи перевагу гібридним операціям, які неможливо відстежувати урядам. Їх часто проводять оперативники на пенсії, на кшталт російських «волонтерів», які воюють в Україні та Сирії, часто це ветерани спеціальних військ ГРУ», – зазначає видання.

Сергій Скрипаль у 90-х працював на ГРУ, однак почав співпрацювати з британською розвідкою МІ6. Отруєння – також «одна із радянських і російських практик розправи над зрадниками», – пише газета.

Москва послідовно відкидає всі звинувачення, пов’язані зі втручанням у вибори американського президента та отруєнням Скрипалів, навіть попри те, що замовниками замаху офіційний Лондон назвав саме Кремль.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

12 друзів Путіна. США офіційно звинуватили офіцерів ГРУ Росії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG