Доступність посилання

ТОП новини

Нові деталі звинувачень проти росіянки Бутіної


Росіянка, проти якої Міністерство юстиції США в понеділок висунуло звинувачення у незаконній діяльності як агента впливу Москви, була в постійному контакті з російською розвідкою. Про це повідомило Міністерство юстиції США.

Вона намагалась запропонувати секс в обмін на посаду в організації, на яку вона мала впливати, мовиться в документах обвинувачення.

У судових документах прокурори також наполягали на досудовому затриманні Бутіної через високий ризик її втечі. Зокрема, прокурори наголосили на «природі висунутих звинувачень, можливих вироків та потужних доказів її провини, а також значних зв’язках за кордоном», інформує NPR.

«Через те, що Бутіну було викрито як незаконного агента Росії, існує значний ризик того, що вона звернеться до тих, з ким вона змовлялась в уряді, по допомогу в організації її втечі зі США», – мовиться в судових документах.

Агенти ФБР отримали листування від березня 2017 року між Бутіною та Олександром Торшиним, російським посадовцем, який, за повідомленнями, був її основним контактом у Росії. Торшин, як зазначається, писав: «Ти перевершила Анну Чепмен. Вона позує з іграшковими пістолетами, а твої фото публікують зі справжніми».

Чепмен належала до мережі так званих «незаконних» оперативників російської розвідки, яку викрило ФБР у 2010 році. Після викриття Чепмен певний час була в центрі уваги преси.

ФБР заявило, що попри особисті стосунки Бутіної з особою, яку називають «Особа 1» у судових документах і в якій преса впізнала Пола Еріксона – спеціаліста зі збору коштів на політичні проекти, – вона «пропонувала іншій особі секс в обмін на посаду в організації, що становила для неї особливий інтерес». Далі в документах ідеться про те, що Бутіна скаржилась на співмешкання з «Особою 1».

Бутіна провадила свою дільність без реєстрації в Міністерстві юстиції США як лобіст.

29-річна Марія Бутіна діяла за вказівками Олександра Торшина, російського банкіра, який перебуває під санкціями США і який став членом Національної стрілецької асоціації США (NRA), мовиться в матеріалах звинувачення. Мовиться, що він також мав коротку зустріч з Дональдом Трампом на одній із подій NRA.

На основі аналізу електронних повідомлень ФБР дійшло висновку, що Торшин був ментором і куратором Бутіної. Бутіна, як і Торшин, є довічними членами NRA.

У соціальних мережах Бутіна презентувала себе як мисливця-любителя зброї.

Сторінка Бутіної у твітері
Сторінка Бутіної у твітері

Адвокат Бутіної заперечує звинувачення в тому, що вона є російською агенткою.

Серед іншого, ФБР наводить такі приклади її діяльності: участь у Національному молитовному сніданку та політичних подіях, організація обідів, запрошення членів NRA до Москви та використання NRA для організації зустрічей з політиками.

Бутіна не приховувала те, що вона росіянка, але приховувала, що була агентом Москви, натомість представляючись студенткою American University.

Фото Марії Бутіної у твітері
Фото Марії Бутіної у твітері

Серед іншого, вона змогла придбати квитки на Національний молитовний сніданок 2017 року і запросила росіян, яких обрав Торшин. Вона говорила знайомому американцю: «Ми приходимо, щоб налагодити спілкування «з чорного входу», пише The Washington Times.

Пан Торшин, довірена особа Путіна і підозрюваний у банківських злочинах в Іспанії, мав великі шанси на особисту зустріч з Трампом перед сніданком. Але помічник виявив, що Торшин має юридичні проблеми, і зустріч було скасовано.

Звинувачення проти Бутіної висунув прокурор округу Колумбія, який діяв окремо від слідства, що проводить спецпрокурор США Роберт Мюллер стосовно можливого втручання Росії у президентські вибори США 2016 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG