Доступність посилання

ТОП новини

Генетично модифіковані діти на замовлення батьків – чи це етично?


Можливість редагування генома людини – одне з ключових питань біоетики
Можливість редагування генома людини – одне з ключових питань біоетики

Чи погодилися б ви на редагування генів своєї власної майбутньої дитини? Технологія могла б не лише позбавити ембріон багатьох генетичних хвороб, але й коригувати колір очей, шкіри або волосся. У Великій Британії така можливість отримала «обережне зелене світло» з боку впливових експертів з медичної етики. Але ідея, схоже, сподобалася далеко не всім.

Можливість редагування генома людини – одне з ключових питань біоетики, серед яких також евтаназія, аборти або ж, наприклад, сурогатне материнство.

Експерти з Наффілдської ради з біоетики (Nuffield Council on Bioethics) у новому звіті заявили, що змінювати ДНК людського ембріона може бути цілком «морально допустимим», якщо це в майбутніх інтересах дитини і не сприятиме посиленню нерівностей у суспільстві.

Про це повідомляє британське видання The Guardian.

«На нашу думку, редагування генома не є морально неприйнятним саме по собі», – зауважила Карен Юнг, голова Наффілдської робочої групи, професор з права, етики й інформатики у Бірмінгемському університеті.

Дослідники не вимагають внесення змін до законів Великої Британії, які б реально дозволили створення генетично модифікованих немовлят. Поки що закони Британії та інших країн забороняють створення генетично модифікованих малюків, хоча дослідження й підтверджують здатність технології позбутися передачі багатьох генетичних хвороб.

«Сьогодні вчені можуть генетично редагувати людські ембріони впродовж 14 днів у наукових цілях, після чого вони повинні бути знищені, й незаконно імплантувати їх в утробу заборонено», – повідомляє The Daily Telegraph.

Звіт наголошує на важливості проведення досліджень щодо безпеки й ефективності технології генного редагування та початку дебатів щодо пов’язаних із цим етичних питань.

Та одного припущення щодо етичності «редагованих ембріонів» вистачило для того, щоб привернути численну критику.

New Scientist: Генне редагування CRISPR не зовсім точне й безпечне, як вважалося

«Дизайнерські немовлята»

Дослідників одразу почали звинувачувати у відчиненні вікна можливостей для створення необмеженого використання спадкової генетичної інженерії.

Безпечність генної модифікації поки що не була доведена – існують підтвердження, що така «гра в Бога» може завдати більшої шкоди ДНК, яка потім успадковуватиметься наступними поколіннями.

Одне з найбільших занепокоєнь – можливість створення «дизайнерських» немовлят на замовлення батьків. Технологія обіцяє не лише позбутися генетичних хвороб, але й змінювати деякі фізичні властивості, які людина успадковує.

Інше занепокоєння супротивників редагування генів – можливість створення «суперлюдей», які матимуть «нечесні» генетичні переваги над іншими в суспільстві.

Критики побоюються, що на додаток до боротьби з хворобами людство всіляко почне вдосконалювати свої фізичні можливості. При цьому, проблема в тому, що спочатку лише заможні люди зможуть дозволити собі такі привілеї, а отже, з’явиться нова біологічна нерівність між людьми, переконані експерти.

Також є занепокоєння тим, що хоча вчені й навчилися редагувати гени, це зовсім не означає, що вони знають про всі можливі наслідки такого втручання в людську біологію в майбутньому.

Лише питання часу

Як пояснює оглядач іншого британського видання The Times Девід Ааронович, звіт експертів з етики мав на меті просто поставити питання: за яких обставин було б допустимим створювати генетично модифікованих дітей.

Але цього виявилося достатньо для критиків, які виступили з уже готовою відповіддю на це запитання – «за жодних обставин».

І хоча поки що питання залишається на рівні обговорень, «давайте не будемо дозволяти страху від найгіршого виключити можливість цілком виправданої надії на найкраще», пропонується у статті.

Прибічники ідеї генного редагування вважають, що технологія дає надію мільйонам людей з різними видами генетичних захворювань. Наразі існує кілька компаній, які займаються широким вивченням цих технологій, серед них Intellia Therapeutics, Novartis, Sangamo Therapeutics та Bioverativ.

Також є думки, що попри обговорення й критику, це лише питання часу, коли редагування генів перетвориться у виправдану можливість для вдосконалення людського тіла.

Тож цілком імовірно, що поява «дизайнерських немовлят» на замовлення – також лише питання часу.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG