Доступність посилання

ТОП новини

«Безстрашна і вразлива»: історія активістки Femen, яка наклала на себе руки


Оксана Шачко у Києві, 2012 рік
Оксана Шачко у Києві, 2012 рік

Оксана Шачко – активістка і засновниця українського руху Femen – померла у Парижі, наклавши на себе руки. Таку версію повідомляють соратники Оксани. Оплакуючи подругу, вони називають її «героїнею нашого часу».

Співзасновниця Femen Анна Гуцол повідомила українській редакції Радіо Свобода 24 липня, що тіло Оксани Шачко було виявлене в її помешканні в Парижі напередодні, у понеділок.

«Наскільки я знаю, вона вважала, що все в цьому житті йде не так», – вказала Гуцол. «На жаль, ми останнім часом мало спілкувалися», – додала вона.

«RIP. Набільш безстрашна і вразлива Оксана Шачко залишила нас, – мовиться в повідомленні на сайті Femen, – Ми плачемо разом з родичами й друзями та [очікуємо] офіційної версії від поліції».

«У даний час відомо, що вчора, 23 липня, тіло Оксани знайшли в її квартирі в Парижі, за словами її друзів, вона залишила заяву про самогубство», – мовиться в повідомленні.

«Ми сумуємо разом з її рідними й близькими, і чекаємо на офіційну версію від поліції», – пише Анна Гуцол на своїй сторінці у Facebook.

У прес-службі Національної поліції Франції підтвердили смерть активістки в 14-му окрузі Парижа, де Шачко жила останні роки. Але що стало її причиною, уточнювати не стали.

Також смерть Шачко телеканалу «Настоящее время» (спільний проект Радіо Свобода і «Голосу Америки») підтвердила другий секретар посольства України у Франції Оксана Ловга: за її словами, співробітники посольства звернулися в поліцію і чекають деталей.

У повідомленні на Telegram-канал Paris Burns мовиться, що Оксана залишила записку англійською мовою, звернену до паризької богеми, з якою вона останнім часом щільно спілкувалася, зі словами: «Ви всі фейк».

«Мені довелося бачитися і спілкуватися з Оксаною в Парижі. Кілька разів вона приходила в наш сквот. Ми намагалися витягувати її на акції, але паризька богема поглинула її. В Оксани було багато виставок, увага преси, багаті друзі. За останні 2 роки вона намагалася накласти на себе руки двічі. Третя спроба, на жаль, виявилася успішною. Дуже важко. Ксюхо, ми ж тебе любимо. Ми весь цей час були поруч, не фейкові, справжні.****. Відчай і безсилля. Вибачте», – мовиться у повідомленні.

Інформацію про самогубство Шачко підтвердила BBC News Україна активістка Femen Інна Шевченко. «На превеликий жаль, інформацію підтверджую», – сказала вона. Інша засновниця руху Олександра Шевченко підтвердила наявність передсмертної записки англійською мовою.

Олександра Шевченко сказала BBC, що востаннє бачила Шачко 20 липня і що незрозуміло, коли саме вони померла. «Це визначатиме розтин», – сказала вона.

Рух Femen має свої філії на чотирьох континентах. Оксана Шачко разом із Олександрою Шевченко та Анною Гуцол заснувала цей рух у квітні 2008 року.

Femen відомий своїми акціями на захист прав жінок і проти їхньої сексуальної експлуатації, як на території України, так і в інших країнах. Активістки зазвичай проводять пікети і перфоманси з оголеними грудьми. Одна з таких акцій відбувалася у Ганновері в 2013 році, коли канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрічалась із російським президентом Володимиром Путіним.

31-літня Оксана Шачко була учасницею багатьох резонансних виступів Femen. У 2011 році, в річницю розгону протестів проти влади Олександра Лукашенка в Білорусі, активісток Femen, серед яких була й Шачко, побили, обстригли, забрали документи й лишили в лісі.

У 2012 році в Москві під час акції Femen Оксану Шачко затримали. Активістки руху провели топлес-акцію біля штаб-квартири «Газпрому» з вимогою припинити «газовий терор» Росії щодо України. Оксана Шачко тоді «підняла український прапор на даху контрольно-пропускного пункту газпромівської штаб-квартири».

Після кількох нападів на учасниць руху в 2013 році вони виїхали до Франції. Оксана Шачко отримала політичний притулок у Франції і відтоді жила в Парижі і займалась живописом.

Її фани тепло відгукуються про неї. Шачко була «героїнею нашого часу», мовиться в пості на сайті Femen. «Оксана боролася проти несправедливості, боролася за рівноправність, боролася як герой для себе й для інших жінок».

«Оксана вже не з нами, але вона тут, вона всюди, – каже автор посту, – Оксана... в кожному з нас, вона в Femen і вона в історії фемінізму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG