Доступність посилання

ТОП новини

Коли в Києві будували храми, на місці Москви стояли болота (огляд преси)


Київ. Пам’ятник Київській княгині Ользі, яка у 957 році прийняла християнство, відвідавши Константинополь
Київ. Пам’ятник Київській княгині Ользі, яка у 957 році прийняла християнство, відвідавши Константинополь

Напередодні відзначення 1030-річчя хрещення Русі-України парламентське видання звернулося до теми єдиної Помісної Української православної церкви. У сьогоднішньому числі «Голосу України» – розвінчання міфів Московського патріархату про дочірність української церкви, ставлення українців до УПЦ Московського та Київського патріархатів. Видання пише, що тоді, коли в Києві будувалися величні храми й собори, куполи яких покривали золотом, а стіни прикрашали неперевершені фрески й мозаїки, на місці Москви стояли болота. Сучасні дослідники, серед яких і автор бестселера «Країна Моксель, або Московія» Володимир Білінський, вважають історію про заснування Юрієм Долгоруким Білокам’яної у 1147 році байкою «Історичної комісії» Катерини II під керівництвом Георга Фрідріха Міллера. Білінський доводить, що Московський улус Золотої Орди було створений у 1272 році. Москва згадується лише в третьому ординському переписі населення 1276-го, у двох попередніх про неї ні слова.

Газета «Голос України» інформує, що від початку року на дорогах України внаслідок ДТП загинуло 1237 людей, майже 13 тисяч зазнали травм. Така страшна статистика ігнорування правилами безпеки, неадекватної поведінки й трагічних збігів обставин.Аварії на дорогах країни 20 липня, у результаті яких загинуло понад 20 людей, призвели до активізації діяльності правоохоронців із забезпечення контролю швидкості руху на дорогах, дотримання водіями правил, відповідності пасажирського транспорту встановленим технічним вимогам тощо. У МВС запевняють, що це не тимчасова акція, а постійна, системна робота. Чи так це, наскільки виправдані заходи щодо поновлення застосування сумнівних (із технічної та правової точок зору) радарів та чи зможе влада, нарешті, навести порядок на дорогах? Про це йдеться в статті «Війна на дорогах. Спроби встановити перемир'я».

Вже з 1 січня цього року в Україні мали б припинити вивозити на полігони невідсортовані відходи, нагадує газета «День». Цього вимагає відповідний Закон «Про відходи», схвалений ще кілька років тому – саме він чітко означив дату, відколи такі норми мають виконуватися. Відповідальність покладається на перевізників, балансоутримувачів полігонів твердих побутових відходів, місцеву владу. Міста і села мають забезпечити сортування відходів для подальшої переробки та утилізації. Втім, органи місцевої влади не змогли відповідним чином забезпечити інфраструктуру. І перевізники не можуть документально підтвердити, що привозять на полігон відходи, які вже не підлягають переробці. Видання пише, що хоч наявне законодавство і вимагає вже сьогодні кардинально змінити поводження з відходами, Україні доведеться ще довгенько готуватися до цього, закуповуючи контейнери для роздільного збору, запускаючи сортувальні лінії, приводячи до ладу нинішні полігони та створюючи нові, які відповідатимуть усім вимогам.

Сурогатне материнство як бізнес планують обмежити. Як інформує газета «Голос України», у парламенті зареєстрований законопроект, який має врегулювати питання штучного запліднення, застосування інших допоміжних репродуктивних заходів та ввести кримінальну відповідальність «за примусову вагітність». Протягом останніх років Україна фігурувала у скандальних справах, пов'язаних із порушенням прав дітей, народжених внаслідок сурогатного материнства. За законами держав, де сурогатне материнство заборонене чи допускається лише як некомерційна допомога, саме сурогатна мати є повноправною матір'ю, якщо суд не ухвалить рішення на користь біологічних батьків. Так, дітей, які народжені сурогатною матір'ю в Україні для іноземців, не визнають у країнах, де репродуктивні технології заборонені законом, і батьки вдаються до незаконних способів, зокрема використовуючи шлях контрабанди для вивезення дітей за межі України. Таким чином, долю такої дитини не може відстежити жодна країна. Видання інформує, що за останні роки Україна перетворилась на світового лідера саме з комерційного сурогатного материнства, на країну «репродуктивного туризму». Щороку в Україні, за різними оцінками, від сурогатних матерів народжується щонайменше тисяча малюків. Офіційна статистика відсутня.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG