Доступність посилання

ТОП новини

«Україна визнала понад 300 потерпілих у торгівлі людьми, яких утримують у Росії» – адвокат


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Національна поліція України викрила мережу вербувальників українських громадян для продажу наркотиків у Росії ще в грудні 2016 року. Однак, у Солом'янському районному суді міста Києва досі не почали зачитувати обвинувальний вирок затриманим. Так звану «справу вербувальників» розглядають вже третій рік. Зараз, за словами правозахисників та адвокатів, у Росії понад 300 українських громадян, яких визнали жертвами торгівлі людьми.

За організацію схеми вербування українських громадян у Росію правоохоронці затримали трьох українців та громадянина Молдови. У них знайшли списки людей, які можуть бути жертвами, потерпілими, а також свідками.

До суду справа потрапила у квітні 2017, проте обвинувальний акт досі не почали зачитувати. Троє затриманих зараз перебувають під вартою в СІЗО, один – під домашнім арештом.

Радіо Свобода поспілкувалося із адвокатом завербованих українців Вітою Мусатенко про кримінальну справу та затриманих українців.

– Як українці стають жертвами вербувальників?

Людина звертається за оголошенням стосовно роботи в Росії, приходить на співбесіду, їй кажуть, що буде працювати кур’єром... Часом шантажують, кажуть: «Маєш відпрацювати, бо ми на тебе витратили гроші»

Історія банальна. Людина звертається за оголошенням стосовно роботи в Росії, приходить на співбесіду, їй кажуть, що буде працювати кур’єром. Уже там дають сумку, іноді кажуть, що в ній, іноді ні. Часом шантажують, кажуть: «Маєш відпрацювати, бо ми на тебе витратили гроші».

Потім часто протягом доби цих людей затримують. Далі суд, дають від 8 до 20 років позбавлення волі. Наймолодшому затриманому українцю було трохи більше 18 років, зараз йому загрожує від 12 до 20 років.

Знаходять такі оголошення через інтернет, газети, оголошення в маршрутках. У Києві – через оголошення в метро, минулого року таких було багато. Адже у нас не перевіряють змісту реклами, тому люди вірили, що все буде добре.

Чому розгляд справи так довго триває?

По-перше, в країні триває судова реформа, а по-друге, деякий час адвокати з боку обвинувачення відтягували розгляд. Наступне засідання буде 1 серпня, можливо почнеться зачитування обвинувачення.

Оголошення про роботу кур'єра у пресі
Оголошення про роботу кур'єра у пресі

Як змінюється статистика щодо затриманих у Росії останнім часом?

За нашими даними – кількість збільшується. Після того, як почали більше говорити про те, що українців вербують – спосіб залучення людей до роботи кур’єром у Росії дещо змінився.

Зараз це відбувається через офіційні сайти працевлаштування, або ж через приклади умовних знайомих, друзів, які кажуть, що вдало їздили на заробітки. А насправді ж нікуди не їздили.

– Як не потрапити в таку ситуацію?

Людина, коли зголошується на роботу, має дізнатися, на яких умовах буде працювати, чи це офіційне працевлаштування. Треба передивитися контракт, дізнатися, чи є у компанії ліцензія, чи взагалі вони працюють офіційно.

Звісно, якщо пропонують працювати за туристичною візою, то зрозуміло, що це нелегально. Такі прості правила мають допомогти себе захистити.

Що робити людині, яку таки затримали у Росії за подібну справу?

Потрібно шукати там адвокатів. Звертатися до правоохоронних органів Росії із заявою, що людина стала жертвою торгівлі людьми і була втягнута в незаконний обіг наркотиків, що її примушували (якщо так було) перевозити наркотики.

Також на території України потрібно звернутися до поліції зі заявою про те, що людина стала жертвою торгівлі людьми згідно із статтею 149 Кримінального кодексу України.

На жаль, через те, що досудове розслідування відбувається надто довгий час, люди почали зневірюватися щодо звернень у поліцію і вважають, що це нічого не дасть.

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG