Доступність посилання

ТОП новини

Етнічні чистки в Абхазії, Південній Осетії та Криму


Вулиця у грузинському місті Ґорі, завалена уламками після російського повітряного удару, 9 серпня 2008 року
Вулиця у грузинському місті Ґорі, завалена уламками після російського повітряного удару, 9 серпня 2008 року

(Рубрика «Точка зору»)

Коли згадують події десятирічної давнини, як правило, виділяють насамперед аспект зіткнення авторитарної держави з демократичною країною, небажання Росії погодитися зі змінами в Грузії та курсом керівництва цієї країни на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Але у війні Росії та Грузії провідним був не тільки ідеологічний, а й етнічний аспект. Ця війна призвела до практично повного вигнання грузинського населення з рідних сіл і знищення низки населених пунктів. Етнічна чистка в Південній Осетії стала продовженням етнічної чистки в Абхазії, що відбулася ще в роки президентства Бориса Єльцина ‒ коли формально Росія вважалася країною, в якій перемагає демократія.

Спалене село

З грузинської автономної республіки вигнали більшість населення. Вигнали за етнічним принципом. Ніхто не питав у грузинів, чи підтримують вони Радянський Союз, нову Грузію, керівництво Абхазії або Росію. Їх просто виганяли за те, що вони ‒ грузини. І з Південної Осетії людей виганяли за тим же принципом. Так само переслідують кримськотатарських і українських активістів у Криму. Визначальне тут ‒ небажання людини забути про своє походження та пов'язані з ним цінності.

Так, у Криму поки не така етнічна чистка, як в Абхазії та Південній Осетії. Це «гібридна» етнічна чистка. Але хіба «гібридність» скасовує суть проблеми? Хіба ми не бачимо, що російський режим заохочує підходи, які, здавалося б, мали канути в Лету разом з Гітлером і Сталіним ‒ але продовжують жити в сучасному світі?

Легко заспокоювати себе тим, що якщо не втручатися в політику, то проживеш за будь-якої влади. Але коли з'являється влада, здатна переслідувати не за погляди, а за національність, віросповідання, рідну мову чи сексуальну орієнтацію ‒ тут вже не сховаєшся. Тому що весь світ навколо тебе перетворюється на спалене село.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал – на сайті Крим.Реалії

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG