Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії: у відділенні Абхазії й Південної Осетії винна Росія


Ґіорґі Марґвелашвілі
Ґіорґі Марґвелашвілі

Президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі заявляє, що саме Росія винна у відділенні від Грузії Абхазії й Південної Осетії. Про це він сказав 7 серпня на зустрічі в Тбілісі з головами МЗС Польщі, Литви і Латвії Яцеком Чапутовичем, Лінасом Лінкявичусом і Едгаром Рінкевичем, а також віце-прем’єром України Павлом Розенком.

За його словами, в 1991-1992 роках «Росія за допомогою гібридної війни відокремила від центральної влади Грузії два її регіони».

«Ми не повинні боятися називати речі своїми іменами: те, що робила і робить Росія проти суверенної держави, – це війна між Росією і Грузією. Це агресія, це окупація і це нехтування всіма міжнародними нормами», – заявив президент Грузії.

У спільній заяві урядовці з Литви, Латвії, Польщі й України закликали міжнародну спільноту продовжувати вимагати від Росії «повністю і безвідкладно втілити міжнародні зобов’язання і почати поважати міжнародне право і право суверенних держав-сусідів обирати власну долю».

Читайте також: Перша європейська війна ХХІ століття: 10 років від початку російсько-грузинського конфлікту

10 років тому, в ніч на 8 серпня 2008 офіційно розпочалася російсько-грузинська війна. 7 серпня тодішній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі наказав почати військову операцію проти сепаратистів у Південній Осетії, які з початку 90-х років робили спроби відокремитися від Грузії.

Грузинська артилерія обстріляла Цхінвалі, а війська спробували встановити там контроль. Але Росія, як і в 90-і роки, стала на бік сепаратистів і ввела свої війська на територію Південної Осетії. Тодішній президент Росії Дмитро Медведєв 8 серпня назвав це операцією з «примусу Грузії до миру».

10 років тому почалася російсько-грузинська війна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Саакашвілі впевнений, що війні Грузії і Росії не можна було запобігти, і також поклав відповідальність за початок воєнних дій на Росію: за його словами, Кремль у 2008 році планував захоплення влади в Тбілісі і поділ Грузії на частини.

Читайте також: «Тільки повні ідіоти можуть говорити, що Грузія почала»: Саакашвілі про війну з Росією у 2008 році

Водночас прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв 6 серпня заявив в інтерв’ю «Комерсанту», що в конфлікті 2008 року винні уряд і президент Грузії, які «дали зелене світло агресії».

«Ми змогли захистити своїх громадян – їх багато, громадян Росії, які живуть і в Абхазії, і в Південній Осетії», – також зауважив він і попередив, що вступ Грузії в НАТО «може призвести до катастрофічних наслідків».

XS
SM
MD
LG