Доступність посилання

ТОП новини

Вчені: світло від телефонів та комп’ютерів може спричинити сліпоту


Тривалий вплив синього світла спричиняє утворення отруйних молекул у світлочутливих клітинах ока
Тривалий вплив синього світла спричиняє утворення отруйних молекул у світлочутливих клітинах ока

Вчені вже не один рік попереджають про шкідливий вплив світла від мобільних телефонів та комп’ютерів. Проте у новому дослідженні науковці дійшли висновку, що так зване блакитне світло від електронних пристроїв може суттєво підвищити ризики втратити зір. Ба більше, мова тепер зайшла про утворення отруйних молекул в очах. Чи є способи захистити себе в умовах, коли відмовитися від мобільних пристроїв навряд чи можливо?

Більшість людей знає про негативний вплив довготривалого використання смартфонів чи комп’ютерів на зір. Проте напруга очей, погіршення зору або синдром сухого ока – далеко не повний список можливих наслідків. Світло, наприклад, також може гальмувати синтез мелатоніну – гормону сну, що може стати причиною безсоння.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Scientific Reports, науковці з університету Толедо (США) наголошують: використання смартфонів, комп’ютерів, планшетів чи інших цифрових девайсів може спричинити сліпоту.

Це не перше дослідження, яке підтверджує, що світло з екранів є шкідливим для здоров’я. Проте вперше йдеться про те, що тривалий вплив такого світла спричиняє утворення отруйних молекул у світлочутливих клітинах ока.

Проблема світла з екранів

В чому небезпека саме так званого блакитного світла?

Сонячне світло, насправді, містить всі кольори світового спектру, від блакитного до червоного. Тобто, ми постійно піддаємося їхній дії від природи. Проте, цифрові девайси є додатковими джерелами досить потужного блакитного світла.

І саме за екранами, розташованими надзвичайно близько до очей, люди проводять величезну кількість часу, причому не лише вдень, але і вночі, коли дія світла від гаджетів є набагато небезпечнішою.

Сучасні діти – в окремій зоні ризику, адже на відміну від батьків, більшість з них зростає з телефоном у руці і піддається впливу світла з раннього дитинства.

Отруйні молекули

Один зі співавторів дослідження, професор Аджит Карунаратн, пояснює: «Ми постійно піддаємося впливу блакитного світла, а рогівка і лінза очей не можуть блокувати або ж відображати його».

Вчені виявили, що це «екранне» світло на клітини очей перетворює важливі молекули в отруту, що вбиває клітини. А це може призвести до макулодистрофії, однієї з найпоширеніших причин сліпоти у всьому світі.

Макулодистрофія – захворювання, при якому уражається сітківка ока і порушується центральний зір внаслідок вмирання невідновлюваних фоторецепторів в ретині. Зазвичай хворобу пов'язують із віком.

Як захиститися?

Переконати відмовитися від мобільних пристроїв та комп’ютерів вдасться далеко не кожного. Тож, вчені пропонують використовувати спеціальні окуляри, які фільтрують ультрафіолет та блакитне світло.

Ще одна порада від дослідників – відмовитися від використання сматрфонів та ноутбуків вночі або у темряві.

Багато експертів радять також не нехтувати регулярними обстеженнями у лікарів, не забувати про перерви під час роботи за комп’ютером, виконувати спеціальну гімнастику для очей та знизити яскравість екрану, який повинен бути на відстані не менш ніж 40 см від очей.

Добрі новини

Проте, все не так погано. Дослідники з університету Толедо також виявили, що водночас природній антиоксидант альфа токоферол, молекула з вітаміну Е, запобігає вмиранню клітин.

Науковці розраховують, що результати їхнього дослідження призведуть до розробки відповідних ліків, таких як краплі для очей, які б уповільнили макулодистрофію.

«Ми сподіваємося знайти спосіб захистити зір дітей, які зростають у світі хай-тек», – зазначає Карунаратн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG