Доступність посилання

ТОП новини

«Малевич. Український квадрат»: глядачі очікують продовження


Презентація фільму «Малевич. Український квадрат»
Презентація фільму «Малевич. Український квадрат»

15 серпня вперше кожен охочий мав нагоду побачити фільм журналіста Радіо Свобода Дмитра Джулая «Малевич. Український квадрат». Показ відбувався у Національному художньому музеї України в Києві. Глядачів на прем’єру прийшло так багато, що деяким довелося сидіти на сходах. Автор та режисер фільму зізнається, що не очікував такої кількості людей. Прем’єра на телебаченні відбудеться 24 серпня на «UA:Перший» о 17:00.​

15 серпня у Національному художньому музеї відбувався другий показ стрічки – для усіх охочих. Вперше його побачили 1 червня переважно дослідники творчості Малевича та мистецтвознавці.

Із нагоди показу фільму «Малевич. Український квадрат» широкій публіці показали єдину роботу Казимира Малевича в Національному художньому музеї України – двосторонній ескіз, який зберігається у фондах музею.

Постать Малевича постійно цікавить людей. Люди прийшли сюди, можливо, знайти відповідь
Дмитро Джулай

На показ прийшло так багато глядачів, що їм довелося розміститися на сходах. Такої кількості глядачів не очікували, зізнається автор та режисер фільму Дмитро Джулай. Але він переконаний, що це не стрічка зібрала їх, а саме Казимир Малевич.

«Постать Малевича постійно цікавить людей. А особливо в Україні, коли є якісь перетягування, Малевич – український художник чи не український. І люди прийшли сюди, можливо, знайти відповідь. І, я думаю, вони отримали на це відповідь», – розповів Джулай.

Автор зазначає, що під час підготовки фільму, він натрапляв на велику кількість міфів стосовно Малевича і доводилося виокремлювати справжні факти.

Коли Джулай вперше озвучив ідею робити фільм про Малевича, до неї поставилися скептично, розповідає головний редактор Київського бюро Радіо Свобода Інна Кузнецова. За її словами, не було зрозуміло, що знімати і як це виглядатиме на відео.

У фільмі є декілька знахідок, про які ніхто раніше не знав
Інна Кузнецова

«Ми помилилися, показати це можна. І можна показати яскраво. Крім того, у фільмі є декілька знахідок, про які ніхто раніше не знав», – каже Кузнецова.

Текст фільму вже переклали чеською, французькою, російською мовами. Наразі готується англійський переклад.

Враження глядачів

Дуже багато цікавої і нової для мене інформації. Там бракувало мені дечого. Я б хотів знати більше
Богдан Нагайло

Колишній директор Української редакції Радіо Свобода Богдан Нагайло зазначає: фільм збалансований, але йому потрібне продовження, оскільки після фільму залишаються питання.

«Дуже багато цікавої і нової для мене інформації. Це – і на високому рівні журналістика, дослідження, історична робота, але водночас там дуже обережно підійшов автор, щоб баланс був. Там бракувало мені дечого. Я б хотів знати більше. Отож, я думаю, що цей фільм повинен бути і каталізатором, щоб ще глибші дослідження були зроблені», – ділиться враженнями Нагайло.

А громадська активістка Вікторія Кустова після фільму запропонувала розмістити в Київському художньому інституті портрет Малевича.

«В мене пропозиція – звернутися в художній інститут з проханням в портретному ряду в галереї заслужених художників, які викладали в цьому інституті, обов’язково поставити портрет Малевича», – запропонувала Кустова.

Втім, були і деякі зауваження щодо фільму. Зокрема, один з глядачів Олександр Третяк зазначив, що йому хотілось би, щоб фільм був у більш незвичній формі.

«Є там цікава мультиплікація, перехід кадрів, але сам формат не надихає мене», – каже Третяк.

Завідувач відділу мистецтва ХХ – початку ХХІ століття НХМУ Оксана Баршинова висловилася за те, щоб продовжити зйомки і розповідати інші аспекти діяльності Малевича.

Це – зразок дуже професійного підходу
Оксана Баршинова

«Будь-яка наша виставка супроводжується освітньою кінопрограмою. Я думаю, що в цих кінопрограмах фільм Дмитра Джулая буде відігравати ключову роль. Цей фільм дуже добросовісний і якісно зроблений. Це – зразок дуже професійного підходу», – зазначила Баршинова.

«Малевич. Український квадрат» – це дебютний фільм Дмитра Джулая як автора ідеї і режисера.

Ця стрічка – це спроба через нові факти, маловідомі біографічні відомості, спогади сучасників художника, коментарі українських та іноземних дослідників сфокусувати новий погляд на особистість великого супрематиста і пояснити його творчість в українському вимірі.

За словами Дмитра Джулая, беззаперечним фактом є те, що Малевич формувався на перехресті багатьох культур. Серед них – українська. Тому для всебічного розуміння творчості Малевича, який без перебільшення, змінив світове мистецтво, важливо віднайти і зрозуміти ті речі, що вплинули на його формування як особистості і безпосередньо на його творчість.

Малевич. Український квадрат – трейлер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

У фільмі взяли участь дослідники творчості Малевича не тільки з України, а й з Росії, Польщі та Франції, такі як Дмитро Горбачов, Жан-Клод Маркаде.

Прем’єра фільму на телебаченні відбудеться 24 серпня на «UA:Перший» о 17:00.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG