Доступність посилання

ТОП новини

Що Радіо Свобода показувало на «112 Україна». Ексклюзиви


Канал «112 Україна» з 20 серпня в односторонньому порядку розірвав співпрацю з Радіо Свобода. Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа висловило жаль з приводу цього рішення, яке позбавить телеглядачів каналу «112 Україна» ексклюзивних матеріалів про події на сході України та на міжнародній арені, заявила речниця Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Джоанна Левісон. Канал «112 Україна» від 2017 року транслював щотижневу телевізійну програму Радіо Свобода «Донбас.Реалії», у співпраці виходили щотижневі проекти «Воєнний щоденник» і «Завтра». У червні 2018 року на каналі «112 Україна» змінився головний продюсер. Українські медіа-експерти відтоді помітили зміщення акцентів у редакційній політиці, зокрема різке збільшення цитування українського політика, наближеного до Кремля, Віктора Медведчука.

Тижневик «Донбас.Реалії» виходив на телеканалі «112 Україна» у неділю ввечері від січня 2017 року.

За час існування телепроекту команді журналістів вдалося провести низку гучних розслідувань, які викликали резонанс не лише в Україні.

Скажімо, про російського військового Сергія Дубинського, відомо серед бойовиків на Донбасі як «Хмурий». «Донбас.Реалії» змогли знайти докази його причетності до збиття малайзійського «Боїнга» рейсу МН17 влітку 2014 року.

А в одному з київських монастирів «Донбас.Реалії» знайшли бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на боці російських гібридних сил на Донбасі і який замість того, аби постати перед судом, спокійно жив серед ченців і вільно прогулювався українською столицею. Після матеріалу екс-бойовика затримали, і суд над ним поновився.

Журналісти «Донбас.Реалії» також активно працювали на сході України в зоні конфлікту, присвячуючи багато матеріалів ситуації на лінії розмежування та тому, як її перетинають люди й товари.

Так, на пропускному пункті «Майорськ» журналістам вдалося розкрити в логістичному центрі схему контрабанди з підконтрольної урядові території через лінію розмежування до території, яку контролює угруповання «ДНР». Після низки матеріалів діяльність цього логістичного центру була припинена.

Ще одна тема, яку активно висвітлювали журналісти телепроекту «Донбас.Реалії», – перевезення в нелюдських умовах бійців, які супроводжують військову техніку, що прямує на передову. Після низки критичних сюжетів старі примітивні «теплушки» замінили сучасними вагонами.

У кожному випуску програми «Донбас.Реалії» були ексклюзивні матеріали з окупованих територій, а також з анексованого Криму. Знімальні групи «Донбас.Реалії» працювали в Донецьку, Луганську, Горлівці, Єнакієві, Краснодоні, Макіївці та інших окупованих містах і готували матеріали з глибокого тилу бойовиків.

Інформаційно-аналітична програма «Завтра», яка почала виходити на телеканалі «112 Україна» щонеділі з вересня 2017 року, готувала ґрунтовний аналіз найважливіших подій, які відбувалися в Україні та світі протягом тижня.

У фокусі програми протягом року однією з головних тем була боротьба з корупцією. Журналісти регулярно й системно висвітлювали створення Антикорупційного суду, звертали увагу на проблеми при розробці та ухваленні відповідного законопроекту, розповідали про сигнали від Вашингтона й Брюсселя про те, що реформи мають рухатись швидше, а війна – не виправдання для повільних змін.

Програма «Завтра» однією з перших на українському телебаченні почала стежити за «справою Пола Манафорта», звертати увагу на роботу колишнього американського політконсультанта з українськими політиками та олігархами.

Також проект розповідав про геополітичне протистояння між США та Росією, в центрі якого опинилася Україна. Ще за кілька тижнів до оприлюднення так званого «кремлівського досьє» журналістам Радіо Свобода вдалося дізнатися деталі про підготовку у Вашингтоні персональних санкцій проти найвищого російського керівництва.

Також програма «Завтра» звертала увагу на глобальні суспільні й політичні тенденції в країні, аналізувала популярність і перспективи крайніх правих ідей у Європі, ризик реваншу радянської ідеології:

У програмі «Завтра» регулярно з’являлися ексклюзивні інтерв’ю зі впливовими політиками – наприклад, з першим президентом України Леонідом Кравчуком:

Послом США в Україні Марі Йованович:

Спецпредставником Державного департаменту США по Україні Куртом Волкером – про ситуацію на Донбасі та його бачення шляхів урегулювання конфлікту:

Керівником групи підтримки України в Єврокомісії Петером Ваґнером& та іншими впливовими спікерами:

Завдяки широкій мережі бюро та корпунктів Радіо Свобода програма «Завтра» розповідала про важливі події у віддалених точках планети.

Українські глядачі програми «Завтра» отримали доступ до ексклюзивного висвітлення глобальних світових подій, таких, як саміт США – КНДР у Сінгапурі, вибори президента в Росії, залаштункових подій під час Чемпіонату світу з футболу.

Усі матеріали програми «Завтра» готувалися в рамках чітких журналістських стандартів Радіо Свобода. За час виходу програми в ефір незалежний моніторинг не зафіксував жодного порушення чи маніпуляцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG