Доступність посилання

ТОП новини

«Час прийти за людьми Путіна»: у США обговорюють санкції проти російських олігархів та їхніх дітей


Удар по грошах Путіна – у Вашингтоні обговорюють нові санкції (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Удар по грошах Путіна – у Вашингтоні обговорюють нові санкції (відео)

Нові «чорні списки», що включатимуть олігархів із найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна та їхніх дітей, у Вашингтоні розглядатимуть на найвищому рівні. Нові обмеження можуть бути наступним кроком після обмежень з боку Комісії з питань контролю над закордонними активами (OFAC), що вступили в дію 28 листопада і посилили секторальні санкції.

Дві директиви OFAC, ухвалені ще у вересні, визначають: від 28 листопада російським компаніям важче отримати гроші у борг у Сполучених Штатах. Терміни кредитування зменшуються до двох тижнів для банків, і двох місяців – для енергетичного сектору.

​Нинішні обмеження діють у відповідності до нещодавно ухваленого закону «Про боротьбу із російським впливом у Європі та Євразії». Санкції діятимуть попри настрої прихильності до Росії президента США Дональда Трампа, і скасувати їх одноосібно він не має права. До того ж у документі записано: якщо Кремль не виконає умови, а це виведення військ з території України, тиск посилять ще більше.

Провідний співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд пропонує не карати весь російський бізнес, а дати вибір – відмовитися від співробітництва із Кремлем, або потрапити у «чорний список». Разом із координатором із питань санкцій в адміністрації попереднього президента Деніелом Фрідом, Ослунд підготував трактування закону і винесе його на обговорення у січні.

Наш аргумент – час прийти за людьми, які близькі до Путіна. До тих, хто робить гроші у співпраці з Путіним
Андреас Ослунд

«Наш аргумент – час прийти за людьми, які близькі до Путіна. До тих, хто робить гроші у співпраці з Путіним. І до тих, хто за кордоном тримає гроші Путіна, а не до тих росіян, хто просто багатий. Варто було б дозволити заможним росіянам ввести бізнес у США та Європі, і вони не мають бути під санкціями тільки тому, що вони багаті або тому, що росіяни» – зазначає Ослунд головну ідею.

Провідний співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд
Провідний співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд

Експерти виділили сім категорій людей, які мають бути обов'язково покарані за допомогою нових санкцій. Це бізнесмени, пов’язані з діями Росії в Україні (зокрема ті, за чиї гроші фінансують найманців), із пропагандою і підривними кібер-операціями.

Також у чорному списку мають опинитися люди з найближчого оточення Путіна, при чому, і це вперше, разом із дітьми. Діти еліти у Росії останнім часом отримують високі посади та опікуються залученням інвестицій, з’ясували у Вашигнтоні. А ще російські топ-чиновники, прагнучи заховати статки, часто записують їх на своїх нащадків, які до останнього часу перебували «поза радаром».

Експерти пропонують також включити у новий список санкцій особистих друзів Путіна – тих, чиї прізвища засвітилися завдяки витокам «офшорних досьє», і на кого записані його особисті гроші. А ще олігархів, які заробляють від прямого бізнесу з Кремлем або із першими особами Росії.

Від таких санкцій, каже Ослунд, Росія не відмахнеться: «Візьмемо, наприклад, Геннадія Тимченка, проти якого запровадили санкції у березні 2014-го. Йому довелося з Женеви повернутись до Москви. Він більше не зміг відкрити у західних банках жодного рахунку на власне ім’я».

Експерт додає, санкції – це довга гра, ефект може проявитися не одразу, але неодмінно буде.

«Росія дійсно зараз загнана в кут. І Путін намагається компенсувати фінансові втрати свого оточення, даючи ще більші преференції від держави. А це значить, що ефективність російської економіки все гірша й гірша», – наголошує Ослунд.

Провідний співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд
Провідний співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд

​У Вашингтоні упевнені – рано чи пізно завдяки санкціям і точковим ударам Росія змушена буде поступитися, і повернути Україні контроль над окупованими частинами Донбасу. Тож Україні варто готуватися до тривалого і непростого процесу реінтеграції.

«Якщо в Росії таки скажуть: «Україно, тепер Донбас ваш, ми його залишаємо, ґудбай, самі ним опікуйтесь» – санкції тоді знімуть. А для України це стане великою проблемою – питання реінтеграції Донбасу. І це теж обговорюється в Вашингтоні», – звертає увагу Андерс Ослунд.

Пропозиції нових санкцій прозвучать у січні-лютому. У цей час має бути готовий спеціальний звіт Конгресу, в якому і назвуть всіх поіменно. Новий пакет обмежень проти Росії буде найсуворішим за весь час, кажуть джерела Радіо Свобода у Вашингтоні. Рішучості від адміністрації президента США Дональда Трампа вимагають не тільки опозиціонери-демократи, але й однопартійці – республіканці.

Цей матеріал підготовлено спеціально для програми «Завтра» спільного проекту Радіо Свобода та каналу «112 Україна». Дивіться її щонеділі о 18:00 на телеканалі «112 Україна».

  • Зображення 16x9

    Руслан Тарасов

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з вересня 2017 року. Автор репортажів і документальних проєктів. У журналістиці – понад 10 років. Навчався у Харківській державній академії культури. Працював у декількох загальнодержавних телекомпаніях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG