Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: У Мінську домовились про «шкільне перемир’я» та обговорили новий обмін


Житловий будинок і двір у селі Опитне, що прямо навпроти Донецького аеропорту, 11 серпня 2018 року
Житловий будинок і двір у селі Опитне, що прямо навпроти Донецького аеропорту, 11 серпня 2018 року

«Шкільне перемир’я»

Тристороння контактна група під час переговорів у Мінську домовилася про нове перемир’я на Донбасі, починаючи з опівночі 29 серпня 2018 року. Рішення ухвалили у зв’язку з початком навчального року.

Також на переговорах йшлося про те, що Україна готова помилувати двох засуджених громадян Росії в обмін на українських військових, яких понад три роки утримують бойовики на Донбасі, заявила віце-спікер Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко. Вона зазначила, що мова йде про двох росіян, які мають проблеми зі здоров'ям.

Тепер коротко, про не менш важливе.

У ніч із 22 на 23 серпня виповнилося 1000 днів відтоді, як Україна перестала отримувати газ із Росії, свідчить лічильник на сайті компанії «Укртрансгаз».

В. о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан відсторонив керівника Одеської митниці Олександра Власова, повідомила прес-служба ДФС. Фіскали інформують, що це сталося на тлі викрадення зі складських приміщень арештованих товарно-матеріальних цінностей – 37 контейнерів із нерозмитненим товаром орієнтовною вартістю 150 мільйонів гривень.

А ГПУ закрило справу проти Миколи Новікова, якого раніше підозрювали у причетності до нападу на херсонську чиновницю Катерину Гандзюк і 19 діб тримали під вартою. Депутат Верховної Ради України, член колегії МВС Антон Геращенко попросив у нього вибачення.

«Пакет санкцій із пекла»

Набувають чинності нові санкції США проти Росії, причиною яких є використання хімічної зброї проти родини Скрипалів у Британії. Як повідомляла газета Washington Post, якщо через три місяці Москва не надасть гарантій невикористання хімічної зброї, то скоротиться до мінімуму взаємна торгівля і не виключається навіть призупинення дипломатичних відносин між двома державами. Росія ж заперечує причетність до отруєння Скрипалів, а нові американські санкції називає «драконівськими». Водночас група сенаторів запропонувала ще один пакет американських санкцій проти Росії. Як заявив один з ініціаторів Ліндсі Грем, мета – змусити Путіна припинити втручання у вибори США, залишити у спокої Україну, припинити спроби хаосу в Сирії. Сенатор назвав пропозиції «пакетом санкцій із пекла».

Манафорта визнали винним

Cуд присяжних визнав колишнього голову виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта винним за 8 пунктами обвинувачення із 18. Проте це не кінець історії. Вже через два тижні йому знову доведеться пережити весь досвід судових засідань. Попереду ще один судовий процес, який має пролити світло на можливі зв’язки Трампа з Росією. Але Трамп може використати своє право помилувати Манафорта ще до того, як другий процес взагалі розпочнеться. Ми продовжуємо слідкувати за цією резонансною справою і усі її подробиці розповідаємо у матеріалі.

Новий проект правопису

Міністерство науки та освіти України презентувало новий проект Українського правопису. Експерти, які над ним працювали, кажуть, що правопис розробили на фундаменті української традиції. Головна його особливість – наявність варіативності в різних випадках вживання певних літер. Окрім того, проект пропонує і нові правила написання слів, які узвичаїлись в українській мові. До 15 вересня проект буде на громадському обговоренні. Серед іншого пропонується:

  • Писати «и» та «і» на початку слова перед приголосними «н» та «р». Тобто, обидва слова – індик та индик – згідно з новим правописом, в разі його ухвалення, будуть правильними.
  • Окремі дієслова та похідні від них іменники, вигуки, частки пропонують писати з літери «и». Скажімо, икавка, ич!
  • В узвичаєних в українській мові словах грецького походження з літерою «ф» новий правопис допускає варіантне написання літери «т». Скажімо, правильним вважатиметься написання кафедра та катедра, міф і міт, ефір та етер.
  • У художніх текстах іменники третьої відміни на -ть, а також слова кров, любов, осінь, сіль, Русь, Білорусь в родовому й давальному відмінках можуть набувати як варіант закінчення -и: гідности, крови, незалежности.
  • У словах із латинським коренем -ject- рекомендують вживати літеру є: об’єкт, проєкт, проєкція.

Але це ще не всі пропоновані нововведення. Повний текст нового українського правопису можна знайти на сайті Міністерства освіти та науки.

День прапора

І про важливі дати. Традиційно українці святкують День прапора 23 серпня. Та виявляється, роблять це помилково, кажуть історики та народні депутати перших скликань, свідки становлення Незалежності. Цю дату тодішній президент Леонід Кучма обрав, ні з ким не порадившись, а його наступник Віктор Ющенко, не виправивши цю помилку, додав до святкування ще й урочисту церемонію підняття стяга над офіційними установами. Насправді ж 23 серпня 1991 року в історії України не відбулось жодної знакової події, пов’язаної з синьо-жовтим двоколором. Тому дату святкування треба змінити, наполягають фахівці й називають більш підхожі знакові дні. Які – знайдете у нашій давнішій публікації за лінком.

Революція гідності, 24 люстопада 2013 року
Революція гідності, 24 люстопада 2013 року

Цікавтесь історією та шануйте державні символи! Це ознака гідності народу!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG