Доступність посилання

ТОП новини

Манафорта визнали винним. Але попереду – ще більші випробування


Дональд Трамп може використати своє право помилувати Манафорта ще до того, як розпочнеться другий судовий процес
Дональд Трамп може використати своє право помилувати Манафорта ще до того, як розпочнеться другий судовий процес

21 серпня суд присяжних визнав колишнього голову виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта винним за вісьмома пунктами обвинувачення із 18. Проте це не кінець історії. Попереду ще один судовий процес, який має пролити світло на можливі зв’язки Трампа з Росією. Але Трамп може використати своє право помилувати Манафорта ще до того, як другий процес взагалі розпочнеться.

Упродовж 12 днів колишній голова президентської кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт сидів за столом шестиповерхового федерального суду поруч зі своїми адвокатами. Він слухав, як прокурори оприлюднювали деталі його фінансів та багато інших аспектів його приватного життя перед 12 присяжними та рештою світу.

Проте це ще не кінець історії. Вже через два тижні йому знову доведеться пережити весь досвід судових засідань.

21 серпня федеральне журі присяжних міста Александрія, штат Вірджинія, визнало Манафорта винним за 8 пунктами обвинувачення з 18. Серед них – ухилення від сплати податків, недекларування іноземних банківських рахунків, як вимагає того закон, та банківське шахрайство.

Це переслідування Манафорта не зосереджувалося безпосередньо на Росії, хоча банківське й податкове шахрайство, які він скоїв, мали на меті приховати мільйони доларів, зароблені на консультуванні проросійських політиків в Україні в період із 2010 по 2014 роки. З повним списком імен українців, які фігурували у справі Манафорта, можна ознайомитися за посиланням.

Попереду – новий судовий процес

Манафорт повернеться до зали суду вже наступного місяця, цього разу через інші обвинувачення, які також пред’явив до суду спецпрокурор Роберт Мюллер.

Щоправда, цього разу сам судовий процес відбуватиметься у Вашингтоні. Як стверджує велика кількість спостерігачів та експертів із правових питань, ця справа матиме значно серйозніші наслідки. І мова йде не про те, скільки саме часу проведе Манафорт у в’язниці.

Другий судовий розгляд стосуватиметься таких звинувачень, як змова з метою обманути США, тиск на свідків та відсутність реєстрації як іноземного агента. Це має пролити світло на вплив Манафорта на американських законодавців та політиків, а також потенційне залучення Росії в цих зусиллях.

«Це незвично мати подібні одна до одної справи», – сказав Самуєл Буелл, який працював федеральним прокурором у Нью-Йорку, Бостоні та Вашингтоні і тепер викладає право в Дюкському університеті.

«Думаю, більшість людей вважає, що Вашингтонська справа розповість більшу історію про роботу Манафорта, і ми зможемо побачити, скільки саме додаткової інформації дізнаємося з суду про самого Манафорта та його бізнес у Європі. Та, швидше за все, її буде більше, ніж під час суду у Вірджинії», – сказав він.

«Я думаю, що ці звинувачення [у Вашингтонському судовому процесі] матимуть більші наслідки й будуть тісніше пов’язані із загальним розслідуванням зв’язків Трампа з Росією», – сказала Барбара Маккуад, яка працювала прокурором США в східному Мічигані в період із 2010-го до 2017 року.

Так само, як і судовий процес у Вірджинії, наступний набір звинувачень стосуватиметься періоду ще до того, як Манафорт приєднався до виборчої кампанії Трампа в березні 2016 року. Пізніше він став головою кампанії Трампа, але в серпні його звільнили через виявлення масштабів його діяльності в Україні.

Очікують ще більше доказів

Очікується, що, як і на першому суді, прокурори з команди Мюллера покладатимуться на «паперові» докази – електронні листи, банківські та податкові записи тощо, зауважила Маккуад.

У штаті Вірджинія прокурори підготували майже 400 окремих елементів доказів, серед яких були численні електронні листи, фотографії, банківські реквізити, електронні таблиці. Також запросили 27 свідків для свідчень.

Кількість документів на другому суді наступного місяця може бути ще більшою.

Адвокат Манафорта Кевін Даунінґ заявив, що його команда юристів отримала від прокурорів понад тисячу різних матеріалів, серед яких документи й фотографії, не представлені на розгляд у Вірджинії.

Це може свідчити про те, що з’являться нові аспекти лобістської діяльності Манафорта та його людини Констянтина Килимника, який працював в Україні. Килимник має подвійне громадянство Росії та України. Його підозрюють у зв’язках із російськими спецслужбами, а також кремлівським олігархом Олегом Дерипаскою.

За деякими даними, наразі він перебуває в Росії. Та раніше цього року команда Мюллера звинуватила його разом із Манафортом у спробі чинення тиску на свідків у справі. У результаті суддя Емі Джексон відправила Манафорта за ґрати.

Під час судового розгляду у Вірджинії команда юристів Манафорта не викликала ніяких свідків захисту. Тоді вони зосередили всю свою увагу на стратегії підриву головного свідка обвинувачення – Ріка Ґейтса, який свого часу був головним заступником Манафорта. Ґейтс визнав себе винним у звинуваченнях на його адресу (подібних до тих, які були висунуті раніше цього року проти Манафорта) і погодився дати свідчення.

Засудження Манафорта, тим часом, надає його адвокатам потужний інструмент для затримки вашингтонського судового процесу, вважає Буелл. А шпальти газет та телевізійні програми можуть ускладнити формування неупереджених журі присяжних у Вашингтоні. Це означає, що суддя може затримати судовий розгляд або ж перевести його на нове місце.

До чого тут вибори

Демократи й найвибагливіші критики Трампа вже давно сподіваються, що Мюллер нарешті представить докази того, що Трамп та його спільники мали справу з російськими агентами з метою вплинути на виборців під час президентських виборів 2016 року. Тоді переміг Дональд Трамп.

Проте навряд чи це станеться під час наступного судового засідання, вважає Кен Уайт, адвокат кримінального захисту в Лос-Анджелесі, який служив асистентом прокурора США в Каліфорнії з 1995 по 2001 роки.

Виходячі з термінів засідань у Вашингтоні, суд, ймовірно, триватиме протягом декількох тижнів. Це, в свою чергу, означає, що винесення рішення може затягнутися аж до проміжних виборів США 6 листопада. Ці вибори визначатимуть, хто матиме контроль над Конгресом США.

У твіті від 20 серпня Дональд Трамп повторив свої попередні твердження про те, що Мюллер намагався спеціально домогтися судового розгляду в цей час, щоб мати можливість впливати на думку виборців США.

Як і багато інших прокурорів та експертів із правових питань, Буелл відхилив таке твердження. При цьому він зазначив, що цей аргумент може бути використаний адвокатами Манафорта, щоб похитнути позиції членів журі присяжних.

«Що повинні робити прокурор та суддя? Вони повинні виконувати свою роботу, – зауважує він. – Звичайно, ми повинні очікувати, що з’являтиметься більше подібних висловлювань із наближенням виборів… З цим мало що можна зробити».

Помилування Манафорта

Вайт також зазначив, що в контексті майбутніх виборів президент Трамп може розглянути можливість помилування Манафорта.

Трамп вже висловив співчуття колишньому голові своєї виборчої кампанії у зв’язку з рішенням суду. Він назвав справу проти Манафорта «полюванням на відьом».

Відповідно до Конституції США, президенти мають широкі повноваження виносити помилування не тільки тим, хто був засуджений, а й тим, хто ще не не отримав вироку. Проте, якби Трамп помилував Манафорта за звинувачення, винесені ще в суді Вірджинії, або напередодні Вашингтонського засідання, це виглядало б погано з політичної точки зору для багатьох виборців. Хоча й, можливо, це не мало б впливу саме на вірних прихильників самого Трампа.

Проте, незалежно від того, чи піде Трамп на такий крок, судовий розгляд справи Манафорта та все розслідування Мюллера здійняло цілий політичний шторм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG