Доступність посилання

ТОП новини

Справжню ціну незалежності відчули у 2014 – Бєлєсков


Монумент Незалежності – тріумфальна колона в Києві, присвячена незалежності України
Монумент Незалежності – тріумфальна колона в Києві, присвячена незалежності України

Учасники програми «Ваша Свобода»: Катерина Одарченко, політтехнолог; Дмитро Разумков, політконсультант; Микола Бєлєсков, експерт-міжнародник.

Сьогодні День Незалежності України. 27 років. Ми вирішили не запрошувати свідків тієї події, політиків, які були причетні до здобуття незалежності, а поговорити фактично з ровесниками 1991 року, коли Україна здобула незалежність.

Для нас День Незалежності – символічна дата, щоб проаналізувати, що ми зробили для завтрашнього майбутнього у своїй галузі.
Катерина Одарченко

Олександр Лащенко: Пані Одарченко, День Незалежності – що є святкувати? Просто «червоний день календаря», який, як в радянські часи, треба святкувати? Чи справді це вагома дата, і є чим при всіх проблемах Україні пишатися?

Катерина Одарченко: Є велика проблема, яка відслідковується, у тому числі за соціологічними опитуваннями, у сприйняті – що таке День Конституції, День Незалежності. Це для багатьох вихідні, можливість побути з родиною, такий хороший літній день. Але наше завдання, яке поки що виконується недостатньо добре – саме формулювання нашої цивілізаційної мети, національної ідеї, ідеї національного єднання, цілісного розуміння сьогоднішнього дня, трактування минулого і формулювання майбутнього. Не така й велика кількість людей, які мають можливість це робити як інтелектуально, так і часто ресурсно. Люди кажуть: не хочемо мати справу з державою – вже зустрічалися з рейдерством або з іншими негативними явищами.

Катерина Одарченко, політтехнолог
Катерина Одарченко, політтехнолог

Деякі люди, креативний клас – вони поїхали з України. Для нас День Незалежності – символічна дата, щоб проаналізувати, що ми зробили для завтрашнього майбутнього у своїй галузі.

– Пане Разумков, Україна може зараз тільки стає незалежною – з 2014 року?

На початку 1990-их моральних лідерів було побільше, ніж сьогодні
Дмитро Разумков

Дмитро Разумков (переклад): Думаю, що ні. Держава формується не після якоїсь дати, навіть не після прийняття Акту про незалежність, референдуму і так далі. Це доволі важкий, клопіткий процес. Формально Україна сьогодні є незалежною державою. Але становлення державності відбувається. На початку 1990-их моральних лідерів було побільше, ніж сьогодні. І помисли їхні були щирішими. Впродовж багатьох років керівництво країни, влада як інституціональний суб’єкт не робила нічогоналежного, щоб сьогодні відчували гордість і патріотизм. Впродовж багатьох років вкладалися у голови такі поняття, як меншовартість.

Держава має розвивати любов до держави у громадян. Наприклад, зараз треба проводити парад – окрім демонстрації сили, це демонстрація наявності армії, її позитивних трансформацій. Це викликає гордість за свою країну. До 2014 року ніхто армію не сприймав і палець об палець не вдарив, армію сприймали, як апендицит, який треба вирізати.

Освіта – школи і інститути не доопрацьовують. Інформаційна політика – на жаль, м’яко кажучи, просідає. 4 роки воюємо – до сих пір відсутня інформаційна стратегія протидії гібридній війні! За 27 років не виробили інформаційну стратегію побудови як всередині держави, так і закордоном позитивного іміджу України.

– Пане Бєлєсков, як ви вважаєте, чи й справді тільки почався шлях з будівництва незалежності?

Військова безпека – це основа незалежності
Микола Бєлєсков

Микола Бєлєсков: Особливо почався у 2014 році, коли довелося боротися за цю незалежність. Справжню ціну її відчули. Тому що поширений міф, що Україні дуже легко незалежність у 1991 році дісталася. Мабуть, не розуміли ціну, значення. Коли почали розбудовувати армію і особливо вистояли у найважчому 2014 році, заклали основу для реальної незалежності. Оскільки фізична безпека, військова безпека – це основа незалежності. Без неї не може бути ні нормального економічного розвитку, ні взагалі внутрішнього. На 2014 рік ми, на жаль, вийшли з кризою державності. Наслідком цієї кризистала російська агресія. Тепер, вивчивши ці уроки, у більшій чи в меншій мірі намагаємося будувати так, щоб цього більше не повторилося.

Микола Бєлєсков, експерт-міжнародник
Микола Бєлєсков, експерт-міжнародник

Лише у 20 столітті в США прийшло розуміння, що для підтримання свободи, демократії потрібні потужні збройні сили. У цьому сенсі ми урок набагато швидше вивчили, ніж США, ми їх навіть у цьому сенсі обійшли. Не завадило б створити клімат, який був створений в США, який дозволяє максимально використовувати потенціал населення, таким чином гарантувати процвітання. США буквально за 100 років із відсталої країни перетворилися на супердержаву.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG