Доступність посилання

ТОП новини

«Поки я президент, це рішення не буде прийняте». Як змінювалися слова Путіна про підвищення пенсійного віку


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін виступить зі спеціальним телезверненням з приводу підвищення пенсійного віку. Він пообіцяв «детально сформулювати» своє ставлення до реформи.

19 липня Держдума Росії в першому читанні ухвалила законопроект про підвищення пенсійного віку в Росії. Його можуть підвищити з 55 до 63 років для жінок і з 60 до 65 років для чоловіків.

Представники влади 61 регіону Росії також надіслали до Держдуми позитивні відгуки на законопроект. При цьому в десятках російських міст відбуваються акції протесту проти підвищення пенсійного віку.

Телеканал «Настоящее время» (спецпроект Радіо Свобода за участі «Голосу Америки») згадує, що Путін говорив про «пенсійні ініціативи» в минулому. Всі цитати – з офіційних публікацій на сайті Кремля.

Зустріч із медиками, жовтень 2005 року

– Якщо ви мали можливість послухати те, що я говорив нещодавно в прямому ефірі по телебаченню, то знаєте: я якраз проти того, щоб підвищувати пенсійний вік. І повторюю: поки я президент, це рішення не буде прийняте. Але у нас в країні існує досить серйозна демографічна проблема, і якщо вже ми говоримо, що поки ми не готові до підвищення пенсійного віку, то зовсім знижувати його було б складно: у нас кількість працюючих постійно зменшується.

Зустріч із пенсіонерами та ветеранами, листопад 2011 року

– Ми не плануємо, у всякому разі, в найближчому майбутньому підвищувати пенсійний вік. Я знаю, що такі плани обговорюються, формулюються. Так, в Європі, дійсно, скрізь практично, я хочу, щоб ви знали, ви, напевно, знаєте це, у всіх європейських країнах, навіть у пострадянських, в Україні зараз підвищили пенсійний вік, в Європі всюди, там уже 65 для чоловіків і жінок, в деяких країнах однаково.

Зустріч із шахтарями Кемеровської області, серпень 2013 року

– Питання, як ми розуміємо, одне з найбільш чутливих і дуже гострих не тільки для шахтарів, а й для багатьох людей, які користуються пільгами, та й взагалі для всіх громадян, маючи на увазі пенсійну реформу в цілому.

Чому говорять про пенсійну реформу? Відповідь дуже проста: кількість працюючих у нас постійно знижується у співвідношенні до загальної кількості населення. Тобто тих, хто заробляє, їх стає все менше і менше, порівняно з загальною кількістю населення Російської Федерації. Ось в тому числі й з цим пов'язано те, що наша пенсійна система, наш Пенсійний фонд в останні роки верстається з дефіцитом, і ми з федерального бюджету постійно дотуємо Пенсійний фонд для того, щоб він мав можливість гарантовано виплачувати встановлені рівні пенсій і ще, як ми обіцяємо, індексувати їх в сторону підвищення.

Велика прес-конференція Володимира Путіна, грудень 2015 року

– Що стосується в цілому підвищення пенсійного віку – я і зараз дотримуюся тієї точки зору, що час ще не настав. Але, буду відвертим, мені вже багато, не тільки експерти, але вже просто практики говорять: ви хочете людям добре зробити, а зрештою шкодите їм. У чому полягає ця шкода? У нас збільшується тривалість життя, якщо зовсім нещодавно, в 2005-му, здається, чи 2006 році тривалість життя у нас була 65 років з невеликим, то зараз вже 71,2. Кількість працюючих, які вносять свій внесок в пенсійну систему, зменшується, а кількість пенсіонерів збільшується.

Якщо ніяк не реагувати, то це призведе до того, що доходи пенсійної системи будуть скорочуватися. Зараз, в цьому році, вони скоротилися через те, що реальна заробітна плата «присіла», а Пенсійний фонд формується із заробітних плат працюючих громадян. У пенсійній системі вже дефіцит, і ми повинні з федерального бюджету доповнювати ті кошти, які є дефіцитними.

Сподіваюся, що це питання не системне, а разове, але в міру зростання тривалості життя кількість працюючих, повторюю, буде зменшуватися, порівняно з кількістю непрацюючих громадян, і тоді можуть виникнути системні проблеми наповнення Пенсійного фонду.

До чого це може призвести? По суті, це може привести до скорочення доходів самих пенсіонерів, доведеться державі просто знижувати рівень пенсійного забезпечення або підвищувати пенсійний вік.

Велика прес-конференція Володимира Путіна, грудень 2017 року

– Зараз всі європейські країни, всі країни, які нас оточують, в тому числі Білорусь, Казахстан, всі, в Україні те саме, – всі вже прийняли рішення про підвищення пенсійного віку. Не зробили цього тільки ми.

Про що говорять прихильники підвищення пенсійного віку? Вони говорять про те, що якщо цього не зробити, то з урахуванням збільшення тривалості життя кількість працюючих буде скорочуватися, а кількість людей, які вийшли на пенсію, буде збільшуватися, і це не дасть можливості нам збалансувати пенсійну систему.

Це зовсім не означає, що держава не буде в змозі виплачувати пенсію. Вона буде в змозі виплачувати пенсію, там не виникне катастрофічної ситуації, при якій виплати припиняться, але доходи пенсіонерів будуть заморожені і з урахуванням інфляції будуть скорочуватися. Так кажуть прихильники підвищення пенсійного віку.

Оригінал – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG